nl Dutch

Mini-Cursus SmartPhone Fotografie

B&B Casa Asombrosa | Javea | Costa Blanca

SMARTPHONE FOTOGRAFIE | COMPOSITIE | DIEPTE | BELINGTING

Uw droomvakantie begint hier

Inleiding

De camera van je smartphone kan je natuurlijk nog altijd niet vergelijken met een echte professionele spiegelreflexcamera. Maar dat wil niet zeggen dat je er geen mooie originele foto’s mee kan maken. Het grote voordeel is zelfs dat je uw smartphone altijd bij de hand hebt en sneller een moment kan vastleggen. Want fotogratie gaat eigenlijk over ‘een moment bevriezen om er later van te genieten’. Nog een ander voordeel is dat hij veel eenvoudiger en sneller valt te bedienen dan zijn duurdere broertjes.

In deze mini-cursus ga ik jou verklappen hoe je uw vakantiekiekjes of foto’s van uw geliefden tot een niveau hoger kan brengen. Je gaat leren hoe je een onderwerp zo goed mogelijk in beeld brengt. Hou er wel rekening mee dat dit een mini-cursus en niet alle aspecten van de fotografie aan bod zullen komen. We gaan aan de slag met de 3 belangrijkste thema’s, belichting, compositie en diepte in een foto brengen. Na deze mini-cursus zullen jouw foto’s nog meer succes en likes hebben op de sociale media.

Module # DEEL 1

Compositie

Compositie, het kan een foto maken of breken zonder rekening te houden met de beeldkwaliteit. Ik ga je enkele voorbeelden van compositietechnieken laten zien om je foto’s aantrekkelijker te maken.

Wat is compositie bij fotografie?
De term compositie vind je niet enkel terug in de fotografie maar ook in de kunst, grafisch ontwerp, webdesign, enz. Compositie is eigenlijk heel eenvoudig uitgelegd. Het is de opbouw van je beeld, hoe je alles gaat kadreren. Als je op het beeldscherm van je smartphone kijkt zie je alle onderwerpen die je wil gaan vastleggen. Hoe je dat beeld brengt dat is de compositie van de foto.

smartphone fotografie, compositie 1, cursus, B&B Casa Asombrosa, Javea, Costa Blanca
Compositie, fotografie, regel van derden

1.1 De regel van derden

De regel van derden is de van de bekendste compositie en ook één van de eenvoudigste om toe te passen. Ik gebruik deze ook bijna altijd. Je kan op jouw smartphone ook een raster activeren in je instellingen waardoor je beeld opgedeeld wordt in 9 vlakken door 4 lijnen. Zie foto. De kruispunten van deze lijnen zijn de beste posities om de belangrijkste onderwerpen van je foto te plaatsen. 

Op iPhone kan je dit doen via Instellingen > Camera > Raster inschakelen. Andere smartphone vindt je het terug bij de handleiding.

1.2 Leidende lijnen

Als je er echt naar opzoek gaat zie je overal lijnen en de sterkste lijnen zijn dan ook de leidende lijnen. Een weg, voetpad, kustlijn, de stammen van de bomen in een bos, de middenstrook op een weg, enz. Al deze lijnen kunnen in je voordeel gebruikt worden bij de compositie van een foto. Ben je nog niet vertrouwd met leidende lijnen dan kan je starten met rechte lijnen, zodra je het onder de knie hebt kan je met alle lijnen aan de slag. Een leidende lijn kan je vergelijken met de baan als je in je auto zit. Je gaat met je ogen automatisch de weg volgen en gaat niet links en rechts kijken naar wat zich naast de weg bevindt. Als je te veel afleiding hebt op je foto kan je uiteraard ook afgeleid worden door de omgeving… net zoals in de auto. En nu jij met je smartphone aan de slag op zoek naar lijnen,

Compositie, Fotografie, Lijnen

Voorbeeld leidende lijnen van een kuststreek.

Deze foto is in Valencia genomen. Symmetrie gaat bijna altijd gepaard met leidende lijnen.

1.3 Symmetrie

Symmetrie, prachtig maar niet eenvoudig en zeker niet altijd de ideale methode om te gebruiken. Je kan een symmetrische compositie maken door je beeld op te delen in twee delen op je smartphone en gebruik te maken van identieke elementen in je omgeving. Onze hersenen reageren anders op symmetrische composities waardoor de compositie aantrekkelijk wordt

1.4 Plaats om te bewegen

Bij het fotograferen van bewegende objecten of het nu mensen of voertuigen zijn is het belangrijk om je compositie zodanig samen te stellen dat het onderwerp plaats heeft om te bewegen. Bij mensen is dit bijvoorbeeld ruimte voor kijkrichting van de persoon, Bij voertuigen, fietsers of andere bewegende objecten is het ruimte geven in de richting waarin het zich verplaats. Verlaat je onderwerp het frame  dan laat je de persoon die naar de foto kijkt een verwonderd gevoel achter. Als je de elementen zo positioneert dat het frame in beweging is, vertel je een verhaal.

Compositie, lijnen, airport, fotografie

Tip

Nog een tip voor jou om nog verrassende vakantie foto’s te maken met je smartphone. Je vakantie leent zich perfect voor eens een uitgebreide vakantiereportage. Zie jezelf als je eigen razende reporter en begin vanaf het begin met het vertellen van jouw vakantieverhaal in foto’s. Maak dus ook foto’s van het inpakken, onderweg naar het vliegveld of onderweg in de auto. Vergeet vooral de details niet (die lekkere broodjes onderweg, of het uitpakken van je spullen bij aankomst). Allemaal leuke ingrediënten jouw exclusieve vakantie pics.

Conclusie

Dit zijn zeker niet alle mogelijkheden van compositie maar met deze regeltjes heb je toch al een basis om mee te beginnen. Een goede compositie kan je foto aantrekkelijker maken en dit zonder gebruik te maken van een dure camera. Bij de compositie van je foto moet je ook rekening houden, zodra je een foto begint bij te snijden heeft dit invloed op de compositie ervan.

Volgende week in de mini-cursus smartphone fotografie gaan we het over belichting hebben, Ook weer een belangrijk item voor een geslaagde foto.

Heb he opmerkingen of specifieke vragen over deze, stuur mij een WhatsApp berichtje of een mailtje op etienne@asombrosa.net

Boekomslag, Smartphone fotografie, deel #1, Compositie

Download

Download hier uw GRATIS E-Book van deze module #1. COMPOSITIE.

Ik het e-book vind je ook bij iedere item een inspiratie foto.

Het boek telt 17 pag. en is GRATIS voor die de mini cursus SmartPhone volgen

EINDE MODULE # 1

Module # DEEL 2

Belichting

Wanner ik deze module # deel 2 – belichting online zet is het nog maar amper 46 dagen en het is alweer terug lente. Het zonnetje schijnt, de natuur begint terug te bloeien en hier en daar begint er al terug een vogeltje gaan te zingen. Om mooie belichte foto’s te maken heeft men tegenwoordig geen dure spiegelreflexcamera meer nodig. Met een smartphone kan men zeker ook een kwalitatieve foto afleveren. Als je maar met de volgende punten rekening houdt.  Dan zal je zien dat de volgende keer dat je een foto maakt er onmiddellijk een groot verschil is.

Lens schoon maken.

Vooraleer je begint met fotograferen, zorg er dan voor dat je lens is schoongemaakt! Omdat je uw smartphone constant vastneemt op ieder moment van de dag is de lens garandeert vuil. Je moet daarvoor geen speciaal schoonmaak product voor kopen? Neen helemaal niet. Er bestaan speciaal doekjes voor maar met een proper doekje of je t’shirt kan het ook. Let hier vooral op want dit is de meest voorkomende fout bij smartphone fotografie. Onbewust let hier niemand op.

Gratis cursus Smartphone fotografie, lens proper maken, belichting instellen

Camera-instellingen

Smartphonecamera’s zijn tegenwoordig bijna net zo geavanceerd als spiegelreflexcamera’s. Dat betekent dat je volop mogelijkheden hebt om zelf invloed uit te oefenen op het eindresultaat van je plaatjes. Over welke fotografieopties je smartphone beschikt, is onder meer afhankelijk van het merk. Kijk eens naar uw handleiding, heb je die niet meer zoek het even op het internet met handleiding uw merk en type smartphone’. Duurdere smartphones bieden over het algemeen meer opties dan goedkopere budgettelefoons. Hoe meer je betaalt, hoe meer je krijgt. Voor de iPhone-gebruikers kunnen waarschijnlijk op deze link al hun info wel vinden.

Belichting

Tegenwoordig kan men op iedere smartphone de belichting aanpassen. Zie handleiding van uw smartphone. Je kan ervoor kiezen dat je toestel automatisch de belichting aanpast maar je kan het ook manueel. Overdag kan je gemakshalve hem best op automatisch zetten. Bij donker weer of op een concert bijvoorbeeld kan je hem best op handmatig zetten, De reden hiervoor is dat je toestel de lichtste punten gaat overbelichten omdat hij van het donkerste gedeelte een perfecte foto wil maken. Dus pas je belichting aan naar donkerder. Je zal zien dat de lichtste punten nu perfect belicht worden. Zie foto als voorbeeld.

Belichting cursus smartphone fotografie

Slecht weer

Wat uiteraard veel invloed heeft op uw foto’s is het weer. Wat niet wil zeggen dat je bij slecht weer geen mooie attractieve foto’s kan maken. Het is zelfs aan te raden om tijdens je vakantie een foto in of na de regen te nemen. Zie de foto die heb ik genomen toen we in Barcelona plots een regenbui over ons heen kregen. Persoonlijk was ik zeer tevreden met die foto. Het geeft een volledige andere sfeer in jouw foto maar ze maakt wel indruk op diegene die ze ziet. Ook zijn er juist dan vaak imponerende wolkenluchten te zien die dan veel sfeer hebben. Gebeurt dit vlak voor zonsondergang, dan is de kans op mooi gekleurde wolken erg groot.

Reflecties

Het landschap ziet er tijdens een regenbui heel anders uit, maar je kunt ook mensen vastleggen die gehaast ergens naartoe gaan. Het le moment suprême is vlak na een plensbui. Dan zijn er prachtige reflecties te fotograferen in regenplassen en gewoon op het nat wegdek. Dit laatste vooral wanneer het donker is in een drukke stad. Hou wel rekening met je horizon dat hij altijd netjes recht is. Reflecties kan je niet alleen fotograferen tijdens of na een regenbui. Ga ook eens naar een meer of een rivier meestal kan je daar ook mooie beelden maken door de reflecties in het water.

Mooiste licht

Op vakantie worden natuurlijk nog altijd de meeste foto’s gemaakt op zonnige dagen, Dat is meestal ook 1 van de grootste redenen waarom we op vakantie gaan. Het goede weer. Als de zon uitbundig schijnt moet je vooral vermijden dat je tussen 11:00u en 16:00 u. foto’s maakt. Het mooiste licht zal je altijd bij het begin of einde van de dag vinden. Ga maar eens naar google – afbeeldingen en tik maar eens Sunset, Sunrise, Golden Hour of Bleu Hour in en bekijk wat voor resultaat je krijgt. Voor de eerste drie die kan jij ook maken met je smartphone voor het blauw uurtje heb je toch een meer professionele camera voor nodig met statief en de nodige filters.

Tijdens de middag

Wil je toch absoluut fotograferen tijdens de middag wanneer de zon hoog staat. Zorg er dan voor dat de zon in je rug staat. Kan het niet anders dan je object of persoon in de richting van de zon staat. Probeer dan de zon achter een huis of een boom te plaatsen. Dit zal niet gemakkelijk zijn vermits de zon tijdens de middaguren heel hoog aan de hemel staat. Maar hieronder bij nuttige Apps heb ik voor jou toch nog een gouden tip om dit te omzeilen.

Tips mooiste reisfoto’s

De mooiste reisfoto’s maak je in begin of het einde van de dag. Meestal tijdens je vakantie wil je wel wat langer slapen en je kan diezelfde foto ook laat in de avond maken denk je. Maar dat is niet helemaal waar. Als je vroeg in de ochtend een foto neemt is over het algemeen de lucht veel helderder dan wanneer het laat in de avond is. Fotograferen laat in de avond ga je altijd een soort van smog op je foto’s hebben. De vervuiling in de lucht zeker als je in een stad verblijft. Dus een gouden tip, gebruik uw eerste dagen van uw vakantie voor te observeren wat de mooiste plekjes kunnen zijn. Maak er dan 1 dag vroeg opstaan van en je hebt de foto van je dromen gemaakt.

Onmisbare Apps

Ben je vroeg op of nog laat wakker, dan zijn er in de directe omgeving van je verblijfplaats bijzonder fraaie foto’s te maken. Kijk daarom overdag alvast welke mooie plekken er in de buurt zijn. Dan kun je daar meteen naartoe zodra het zover is.
Een App die je daar bijzonder bij kan helpen is ‘LightTrac’, Bij deze app kan je uw locatie invullen en zien hoe de zon zich verplaats in uw omgeving. M.a.w. je bent op vakantie je wil enkele dingen bezoeken dan kan je met die app zien op welk uur je best daar aanwezig bent voor het mooiste licht. Andere apps die ik nog kan aanbevelen zijn de Magic Hour en Golden Light. Bij deze 2 apps moet weinig uitleg. Daar kan je precies zien op welk tijdstip je het Golden Hour hebt op uw locatie. 

Tot slot

Tot slot van deze module #deel 2 beveel ik jullie aan alvast nu een beetje te oefenen. Volgende week gaan we voor diepte in een foto te brengen, hoe doe je dat precies.

cover e-book, belichting, smartphonefotografie

Download

Download hier uw GRATIS E-Book van deze module #2. BELICHTING.

Ik het e-book vind je ook bij iedere item een inspiratie foto.

Het boek telt 21 pag. en is GRATIS voor die de mini cursus SmartPhone volgen

EINDE MODULE # 2

Module # DEEL 3

Diepte in een foto brengen

Diepte in een foto kun je op verschillende manieren maken en in deze module #3 | Diepte brengen in een foto leg ik je uit hoe je dat op verschillende manieren kan aanpakken!
Vooraleerst moet je weten dat een foto een tweedimensionale weergave is. Een landschap wordt dan ook als een plat vlak weergegeven

Voorgrond

Om de illusie van diepte te maken is het beter om een onderwerp op de voorgrond te plaatsen. Dit is de eenvoudigste manier om diepte te bekomen. Vooral als de kleur van wat je in de voorgrond zet een beetje afwijkt van de achtergrond. Je moet in dat geval wel dicht bij het onderwerp in de voorgrond gaan staan. Probeer het zelf maar eens uit met een plant, boom, steen of een muurtje, in de voorgrond te plaatsen. Je zult zien dat dit onmiddellijk een effect zal geven op de diepte van je foto. 

Smartphone fotografie, diepte, schaap op voorgrond
Smartphone Fotografie, denkbeeldige lijnen

Perspectief

Zowel een daadwerkelijke streep bijvoorbeeld een afrastering of een rij met mensen volstaat. Je kunt ook denken aan een horizon tussen water en land of de lijnen van een uitgerekte schaduw laat in de dag. Denkbeeldig kun je lijnen tussen verschillende voorwerpen trekken. Bijvoorbeeld tussen meerdere bomen of een rij stenen. Ons oog is gevoelig voor diagonaallijnen. Een lijn die van links of middenvoor naar de rechterkant van de foto loopt. Die trekt de blik als het ware het beeld in. Als je een foto bekijkt, volgt je oog vanzelf deze richtingaanwijzer of het lichtste punt in de foto. Als je de mogelijkheid hebt om beide te combineren dan je de jackpot.

Denkbeeldige lijnen

Zowel een daadwerkelijke streep bijvoorbeeld een afrastering of een rij met mensen volstaat. Je kunt ook denken aan een horizon tussen water en land of de lijnen van een uitgerekte schaduw laat in de dag. Denkbeeldig kun je lijnen tussen verschillende voorwerpen trekken. Bijvoorbeeld tussen meerdere bomen of een rij stenen. Ons oog is gevoelig voor diagonaallijnen. Een lijn die van links of middenvoor naar de rechterkant van de foto loopt. Die trekt de blik als het ware het beeld in. Als je een foto bekijkt, volgt je oog vanzelf deze richtingaanwijzer of het lichtste punt in de foto. Als je de mogelijkheid hebt om beide te combineren dan je de jackpot.

Denkbeeldige lijnen, Fotografie
Diepte door een hek

Middengedeelte

Zorg voor een middengedeelte met minder grote voorwerpen, waartussen doorkijk naar de lichtere achtergrond moet zitten. Een helder object in de verte krijgt vanzelf de aandacht van ons oog. Licht aan het einde van de tunnel, een open plek in een donker bos, een kamerdeur die een streep licht binnenlaat. Dat zijn echte blikvangers in je foto. Door bewust de voorgrond donker te laten, maak je een prettige spanning op de foto.

Contrast

Contrast is nodig. Het voegt namelijk een dimensie (of diepte) toe aan een foto, waardoor het de foto aantrekkelijker kan maken. Contrast bestaat uit twee soorten, het kleurcontrast en lichtcontrast. Contrast in licht is bij bijvoorbeeld bij een zwart  wit foto is het verschil tussen de meest donkere en lichte tinten, maar ook tussen de grijstinten. Bij fotografie met kleuren gaat het om hoe de kleuren tegenover elkaar opvallen en daarbij ook de hoeveelheid licht in een kleur. Dit verschil wordt gecreëerd door texturen, hooglichten, schaduwen, kleuren en helderheid.  Door te spelen met contrast kun je uw foto krachtiger en spannender maken. Licht en schaduw laten zich niet erg sturen. Toch is juist het contrast tussen lichte en donkere partijen een effectief hulpmiddel om een foto levendiger te maken. 

diepte door contrast, fotografie
Diepte in een foto door nevel, mof mist

Nevels.

Niet alleen bewolking, maar ook mist en nevels versterken de dieptewerking. Iedereen weet dat bergen, bomen of andere objecten in de verte slecht te zien zijn bij nevel. Op korte afstand lijkt er echter niets aan de hand. Dit natuurlijke besef van afstand kan goed ingezet worden om van platte plaatjes boeiender beelden te maken. En in de herfst hoeven we voor mist niet eens vroeg uit bed. Dit geeft hetzelfde effect dan als je een foto zou maken met een dure spiegelreflexcamera met een lichtgevoelig objectief. Hij moet dan een laag diafragma nemen en krijgt dan zo hetzelfde effect. Hij krijgt dan hetzelfde beeld al je met de nevel, is dat niet leuk meegenomen?

Tot Slot

E-Boek, SMATPHONE FOTOGRAFIE, DIEPTE

Download

Download hier uw GRATIS E-Book van deze module #3. DIEPTE.

Ik het e-book vind je ook bij iedere item een inspiratie foto.

Het boek telt 13 pag. en is GRATIS voor die de mini cursus SmartPhone volgen

EINDE MODULE # 3

Module # DEEL 4

Betere vakantie foto's maken

Als je voor het eerst op verkenning gaat stap dan een souvenirwinkeltje binnen en koop enkele postkaartjes.  Bij de plaatselijke toeristen info kun je dan weer de adressen opvragen wat je graag wil bezoeken. Een ander voordeel van die postkaartjes is dat je kan zien uit welk standpunt de foto is genomen. Kijk ook alvast eerst op Google Earth en Flickr Places en zie wat je kunt verwachten. Zo vind je de fotogenieke plekjes die een ander niet vindt. 

Maak meerdere opnames

Dat vergroot de kans op een geslaagde foto. Experimenteer bijvoorbeeld eens met verschillende standpunten: hoog, laag, links, rechts. Ook als je mensen op de foto zet, is het handig meerdere foto’s achterelkaar te nemen om later de mooiste eruit te kunnen zoeken. Anders zul je net zien dat ze de ogen dicht hebben op het moment dat je de foto hebt gemaakt. Maak een account aan bij Google Photos en synchroniseert de app met je Smartphone. Lees meer hierover, 13 onmisbare apps op vakantie.

Het tijdstip

Voor goede vakantiefoto’s te maken is het tijdstip van de dag bepalend. Op de postkaartjes zie natuurlijk altijd een juist belichte foto. Daarvoor kun je de App LightTrac gebruiken. Deze hebben we besproken in module #2 belichting. Door deze app te gebruiken kun je ook bepalen op welk tijdstip van de dag het best is voor een mooie vakantiefoto. Door een route te bepalen door de stad samen met de App LightTrac kom je overal op het juiste tijdstip aan. Probeer ook om minstens een half uur voordien aan te komen op je bestemming zodat je voldoende tijd hebt om het beste standpunt uit te kiezen. 

Bed and Breakfast, Costa Blanca, uitzicht

Compositie

Composities op de postkaartjes daar kun je veel van opsteken. Foto’s van postkaartjes worden gemaakt door plaatselijke fotografen. Die weten beter dan een ander wanneer en waar ze de beste foto maken. Probeer de foto niet helemaal te kopiëren maar zet eens een persoonlijk onderwerp van uzelf op de voorgrond. Dan heb je ten eerste een originele foto, ten tweede uw eigen persoonlijke foto die niet valt te kopiëren en als laatste een foto met speciaal herinnering voor later. Wie weet nog wat hij bij zich had 5 jaar geleden op vakantie, niemand denk ik.

Afleidende elementen

Afleidende elementen in je foto kunnen het beeld helemaal verpesten. Tijdens het maken van een foto ben je gericht op het hoofdonderwerp. Ga een paar stappen naar links of naar rechts om bijvoorbeeld een verkeersbord, spiegel, of felle kleuren te vermijden. Wat nog beter werkt is om juist dichter bij je onderwerp te gaan staan. Zorg dat je onderwerp het beeld weet te vullen. Op deze manier is de kans op afleiding in de foto minder groot en is er meer aandacht voor de details. Fotografeer het onderwerp niet alleen in zijn geheel, maar maak tussendoor ook eens detail opnames van een gebouw bijvoorbeeld.

Let op de achtergrond , fotografie

Let op de achtergrond

Let erop dat je groepsgenoten niet ‘voor paal staan’. Letterlijk in dit geval. Kijk altijd even naar wat zich net achter je onderwerp bevindt. Een stapje naar links of naar rechts voorkomt een paal of boom die uit iemands hoofd groeit.

Doorkijkjes

Deze foto’s doen het ook altijd goed. Fotografeer je onderwerp of landschap eens door een doorkijkje zoals een stadspoort. Ook dit zorgt voor extra diepte in de foto en maak je foto mooier dan wanneer je geen gebruik maakt van een doorkijk

Doorkijkje, cursus smartphone fotografie
Nadia, Pralina. over ons, smartphone, fotografie

Wolkjes in de foto

Wie wil geen mooie blauwe hemel op vakantie? Dat wil iedereen toch. Ook op de postkaartjes zullen de foto’s met een blauwe hemel zien. Want een blauwe hemel staat centraal voor goed weer. Echter, een foto met enkele witte wolkjes veel interessanter om na te kijken. Het maak de foto aantrekkelijker en geeft ook nog eens diepte in de foto. Als je nu naar diezelfde postkaart zou kijken en je fantaseert er wolkjes bij en in de voorgrond nog iets van je eigen spullen dan krijg je wel een foto met een eigen uitstraling.

Een thema

Kies ook eens een bepaald thema wat je wilt fotograferen tijdens je vakantie. Net zoals een oldtimer freak altijd alle oldtimers wil fotograferen op zijn zijn vakantie. Kies een eigen thema bijvoorbeeld neem een foto van verschillende strandstoelen of parasols. Of je het kan eten en drinken of honden en katten zijn. Het maakt niet uit wat je kiest, als je maar iets kiest!

Wees creatief

Ga eens liggen op de grond, klim in een boom of ga achter een muur staan voor een creatief effect. Dit maakt een foto, zeker in een stad, vaak toch mooier en creatiever. En maak gebruik van de regel van derde, waarbij je een onderwerp of object op een derde van je beeld plaatst in plaats van in het midden. Dat kan nét dat zetje geven voor een betere foto.

locals

Locals

Reisfotografie betekent natuurlijk ook het vastleggen van locals. Op vakantie is het áltijd leuk de lokale bevolking te fotograferen. Dit levert vaak de mooiste foto’s op en zelf vind ik portretfoto’s altijd één van de leukste soort foto’s. Maar voordat je uw smartphone in iemands gezicht duwt, is het wel zo respectvol te vragen of ze dit wel goed vinden. En als je een kind wilt vastleggen, vraag het dan aan de volwassene die daarbij is. Veel mensen willen niet op de foto en het is ronduit asociaal om dit zomaar te doen. Máár ben je op een plek met veel mensen en wil je van een afstandje de locals fotograferen, dan kan je soms prima zonder toestemming fotograferen. Een markt is daar een goed voorbeeld van. Dit levert vaak de meest fotogenieke plaatjes op. Probeer goed aan te voelen wanneer het wel en niet kan.

Het gouden uurtje

Het mooiste fotolicht heb je tijdens het eerste en het laatste uur zonlicht van de dag. Bij foto’s die je midden op de dag maakt, zie je harde schaduwen en uitgebleekte witte luchten. Foto’s met dichtgeknepen ogen, overbelicht, et cetera. Dat is niet wat je wil op je vakantiefoto. Op de App Golden-Hour kun je zien wanneer het licht het mooist is op je vakantiebestemming!
In module #5 gaan we het hebben over nachtfotografie. Weinig vakantiegangers weten dat je ‘s avonds of  midden in de nacht ook mooie vakantie foto’s kan maken.

Het gouden uurtje, smartphone fotografie
beoordeel, locals, cursus smartphone fotografie

Beoordeel

Beoordeel de foto’s eens als je thuis bent. Nu is het moment om de foto’s te bekijken en selecteren uit de app Google Photos. Is het geworden wat je ervan verwachte? Zo ja, wat heb je dan anders gedaan dan andere jaren? Zo nee, wat kan dan de volgende keer beter? 

gratis e-book, betere vakantiefoto's

Download

Download hier uw GRATIS E-Book van deze module #4. BETERE VAKANTIEFOTO’S.

Ik het e-book vind je ook bij iedere item een inspiratie foto.

Het boek telt 27 pag. en is GRATIS voor die de mini cursus SmartPhone volgen

EINDE MODULE # 4

Module # DEEL 5

Avond & Nachtfoto"s maken

Schitterende foto’s maken bij weinig licht is altijd het groot probleem van smartphones geweest. Sinds de laatste jaren is dit aan het veranderen en kun je eindelijk prachtige avondfoto’s en nachtfoto’s maken met de camera. Het kan met ieder nieuw model smartphone dat niet ouder is dan 2 jaar. Ook met oudere toestellen kan het ook, maar het werkt iets omslachtiger. Hoe je dat doet ga ik in deze module #5 uitleggen.

Weinig aandacht

Opmerkelijk is dat de nachtstand relatief weinig aandacht krijgt. Terwijl het toch een echte revolutie betekent in de smartphone fotografie. Een woordje uitleg hoe de nachtstand precies werkt. Vele smartphone gebruikers verwarren de nachtstand met de blauwe filter die uw toestel gebruikt op slapeloze nachten te voorkomen. Deze functie die het telefoonscherm geliger maakt wordt namelijk ook nachtstand genoemd maar is niet zo.

Waarom nachtstand

Met weinig omgevingslicht heb je een langere sluitertijd nodig – uw camera moet meer licht verzamelen – om alsnog een heldere en goede te kunnen afleveren. Doordat het nu meer tijd kost voordat de foto klaar is, moet je het toestel langer op het onderwerp gericht houden. Normaal heb je dan een onscherpe foto omdat je en het toestel nu eenmaal altijd lichtjes beweegt tijdens de belichting. Daarom de optie op uw telefoon nachtstand.

Blog. Smartphone fotografie, nachtstand
Nachtfoto fotografie Antwerpen

Nieuwe smartphones

De camera’s van oudere smartphones kunnen dit niet aan. Nieuwe smartphones hebben nu dus een speciale nachtstand die hier speciaal voor is gemaakt. Door een slimme nieuwe techniek van hardware en software hoef je de telefoon alleen maar enkele seconden op het onderwerp te richten. Vervolgens regelt uw toestel dat de foto mooi helder en scherp is, de kleuren zien er natuurlijk uit en je hebt weinig of geen ruis.

Eenvoudig

Het werkt gemakkelijk en eenvoudig. Gewoon u toestel een tijdje stilhouden op het onderwerp en de rest doet de smartphone. Dat je een beetje trilt wordt opgevangen door de slimme software van de camera. Dit noemen ze beeldstabilisatie wat ook in duurdere objectieven van spiegelreflexcamera zit. Dat gaat dus zelfs zo goed dat de belichting nu meerdere seconden mag duren, zonder dat de foto wazig wordt door trillingen.

eenvoudig een nachtfoto maken
Nachtfoto's belichting

De belichting

Gebieden met veel licht worden automatisch korter belicht. Waar het donkerder is neemt de camera langer de tijd, zodat ze alsnog goed herkenbaar op de foto komen. Op die manier wordt zowel overbelichting als onderbelichting voorkomen en is de helderheid van het beeld goed uitgebalanceerd. Wat er tijdens zo’n lange opname gebeurt, is dat er niet maar 1 foto wordt gemaakt, maar een hele reeks. Deze beelden worden direct op de achtergrond naadloos samengevoegd tot 1 mooie nachtfoto. In het begin van de digitale fotografie had je daar Photoshop voor nodig. 

Automatisch

Je hoeft zelfs geen verstand van camera’s te hebben. Echt iedereen kan het en dat is de reden waarom ik het een revolutie in de smartphone fotografie vind. Want met zelfs de duurste camera’s en lenzen (ook wel objectieven genoemd) is het een behoorlijk bewerkelijk en tijdrovend karwei om een foto te maken die er ongeveer hetzelfde uitziet. En dan moet je wel precies weten hoe je dat voor elkaar krijgt. Welke instellingen heb je nodig in het donker, hoe bewerk je een nachtfoto softwarematig om hem zo goed te krijgen. Plus je moet een zwaar statief met je meeslepen, want het lukt niet uit de hand.

Nachtfoto automatisch maken
Nachtfoto Praag, Oudere smartphone

Nachtstand inschakelen

Bij sommige merken gaat het helemaal vanzelf. Zoals bij de nieuwe iPhone  11 – 12, iPhone 11 – 12 Pro en iPhone 11 – 12 Pro Max van Apple . Je ziet wel aan een pictogram op het scherm wanneer het actief is. Eventueel kun je nog een andere belichtingstijd kiezen of de nachtstand weer uitschakelen. In andere merken zoals Huawei  en Samsung  is het een camerastand die je zelf activeert op het moment dat je het nodig hebt. Camerastand nacht  staat daar in het balkje met fotostanden waar je onder andere ook Foto  en Video  ziet staan. Fabrikanten hebben hun eigen Engelstalige namen voor de nachtstand. Bij de Google Pixel  heet het bijvoorbeeld Night SightOnePlus  spreekt over Nightscape en Samsung noemt het weer Bright Night. Heb je nog een ander toestel lees dan uw handleiding.

Oudere smartphones

Als je met een oudere smartphone uit de hand fotografeert, met weinig licht, is je foto te donker, bewogen of met veel ruis. Je kunt dit op een eenvoudige manier oplossen door een klein smartphone statiefje te kopen, zie bijvoorbeeld hierbij bol.com. Ze zijn klein en licht van gewicht en voor de prijs moet je het ook niet laten. De camera zal nog meer tijd nemen, dus wees geduldig, maar het resultaat zal een opmerkelijk verschil op leveren

Oudere smartphones Nachtfoto

Nog 3 tips

  • Leun niet ergens op of tegenaan als je uit de hand fotografeert in de nachtstand. Want dan denkt het toestel dat je een statief gebruikt en wordt je foto juist onscherp(er) omdat je hem vasthoudt.
  • Maak als het kan altijd meerdere nachtfoto’s na elkaar en kijk achteraf welke het beste zijn gelukt. Per opname wordt namelijk gekeken welke tijd nodig is en dat verschilt dus per keer. Tik ergens op het scherm om aan te geven wat het hoofdonderwerp is. Daar wordt de scherpstelling en de belichting op afgestemd.
  • Tik je op een donker gebied of een licht gebied of op iets wat er tussenin zit, dan zal steeds een andere belichtingstijd worden gekozen. Zo beïnvloed je dus hoe licht of donker je nachtfoto wordt. Eigenlijk is het altijd het beste om minstens 3 foto’s te nemen met verschillende belichting.
gratis e-book, betere avond en nachtfoto grafie

Download

Download hier uw GRATIS E-Book van deze module #5. AVOND & NACHTFOTOGRAFIE

 In het e-book vind je ook bij iedere item een inspiratie foto.

Het boek telt 19 pag. en is GRATIS voor die de mini cursus SmartPhone volgen

EINDE MODULE # 5

Module # DEEL 6

Portret Fotografie

Dat je geen dure camera meer nodig hebt om een fantastische portretfoto te maken is al lang geen geheim meer. De huidige censors in de camera en de software van de smartphones zijn van zo goede kwaliteit dat ze bijna niet moeten onder doen voor hun duurdere exemplaren. Vooral als het gaat voor een digitaal exemplaar om op de sociale media te plaatsen. Als je net begint met Smartphone fotografie dan zult je ontdekt hebben dat ook je smartphone camera verschillende instelling heeft. De juiste instelling maakt dat je onder elke omstandigheid geweldige foto’s kunt maken. Dit is een van de onderwerpen waarvoor het handig is om je handleiding eens goed te lezen. Vindt die niet meer, je kunt hem altijd terugvinden online, ga naar Google en “handleiding smartphone – en dan uw type”.

Opties van je camera

De ‘gewone’ camera-app heeft meer mogelijkheden dan je denkt. Duik het menu in en kijk wat voor extra opties je hebt. Denk bijvoorbeeld aan een timer functie, het kunnen inschakelen van hulplijnen en een HDR-optie. Op veel telefoons kun je zelfs de belichting aanpassen. Heeft de standaard camera-app niet alle functies die je wilt? Probeer een andere camera-app, er zijn er veel!

Instellingen, SmartPhone

Goede compositie

De compositie is iets waar je altijd rekening mee moet houden, ik blijf erop terugkomen. Licht en de compositie bepaald 75% voor een wel of niet geslaagde foto.  Er bestaan verschillende compositieregels waar je je in de basis aan kunt houden. Denk bijvoorbeeld aan de Regel van derden. Zoek naar lijnen die je kunt gebruiken en wat deze met het totaalbeeld doen. Op de meeste telefoons kun je hulplijnen aanzetten voor het maken van een goede compositie.

De zelfontspanner

Het duurt iets langer om de foto te maken, maar het resultaat is wel mooier. In plaats van een selfie vanuit de hand te maken, kun je je telefoon ergens tegenaan laten leunen of op een statief met een telefoonhouder zetten. Kies een mooie hoek, zet je telefoon neer, stel de timer in en loop snel naar je plekje toe. Zo maak je betere foto’s van jezelf en breng je meer van de omgeving in beeld.

Aanwezig licht

Fotografie is ‘schrijven met licht’. Net voor zonsondergang is het licht bijvoorbeeld warm van toon. Gebruik zo’n moment als sfeermaker! Maar waar licht is, zijn ook schaduwen. Als een gezicht voor de helft in de schaduw valt, zal je telefoon moeite hebben met de belichting. Let goed op het aanwezige licht en stel de belichting in voor het afdrukken wat naar boven of naar beneden bij.

Scherp op de ogen.

Smartphones hebben een goede automatische scherpstelling en gezichtsherkenning, maar je kunt de scherpstelling ook zelf bepalen. Voor een goed portretfoto moet je altijd scherp stellen op de ogen. Als de ogen niet scherp zijn op de foto zal uw model nooit tevreden zijn. Je telefoon kan scherpstellen op het punt dat je aantikt op het beeldscherm. Zo weet je zeker dat dat wat dat je scherp wilt hebben, scherp op de foto staat. De scherpstelling kun je zelfs vergrendelen door je vinger wat langer op een plek op het scherm stil te houden.

Scherp op de ogen, SmartPhone

Zoom in met je voeten

Wat digitale zoom in feite doet is een beeld uitvergroten het ‘knipt’ als het ware een stukje uit een denkbeeldige foto en haalt dat dichterbij. Wat moet je dan wel doen als je een onderwerp dat ver weg staat wilt uitvergroten? De beste oplossing is door in beweging te komen en ernaartoe te lopen. Hoe dichter het object bij je camera, des te minder je hoeft te zoomen. En hoe minder je hoeft te zoomen, des te hoger de kwaliteit van je foto’s. Daarom dat sommige fotografen, ikzelf bijvoorbeeld, zich sportman noemen (grapje).

De flitser

Een flitser lijkt de ideale oplossing als er weinig licht beschikbaar is, maar schijn bedriegt. De flitser op een smartphone is een led-lampje dat oplicht als je een foto maakt. Het is hard licht waarmee je jezelf en je omgeving overbelicht. Je kunt dus beter de flitser uitschakelen. Dat geldt zowel voor de flitser aan de achter- als de voorkant. Mijn advies probeer gebruik te maken van het omgevingslicht, of een goede lichtbron te zoeken. 

Flitser || SmartPhone
Natuurlijke glimlach, SmartPhone

Natuurlijke glimlach

Tijdens een portretsessie vliegen we er natuurlijk niet gewoon in. De eerste foto’s zijn bijna nooit goed. Laat je dus niet ontmoedigen als je verscheidene keren moet proberen voor je een resultaat ziet. De volgende tips kan je zelf toepassen als je voor de camera staat. Natuurlijk zal je als fotograaf ook je model moeten begeleiden.

  1. Laat je model de ogen even sluitenvlak voor de foto

Vlak voor we de foto nemen, sluit je eventjes je ogen. Ik tel af van. 3, 2, 1. En jij doet je ogen weer open. Dit zorgt voor een natuurlijke blik in je ogen. Zo sta je mooi op de foto met een vriendelijke uitstraling.

  1. Zeg “MONEY” voor een echte glimlach

Vaak beginnen mensen “cheese” te herhalen als een mantra wanneer ze voor de camera staan. Eigenlijk is dat helemaal niet zo’n goed woord om een natuurlijke glimlach te krijgen. Een beter woord is ‘money’. En zorgt zeker dat je de “y” blijft vasthouden. ‘Moneyyyyyyy’. Eigenlijk werkt elk woord dat eindigt op een y goed hoor. Nog enkele voorbeelden: Disney, whiskey, fancy, puppy, Sydney, en zo zijn er nog een hele hoop. 

  1. Bedenk of een lach echt nodig is

Op een portret hebben we vaak de neiging om te lachen, maar dat is heus niet altijd nodig. Lachen op foto is iets wat we aan vriendelijkheid linken. Toch kan je op verschillende manieren jouw vriendelijkheid uitstralen. Bespreek eventjes met je model of hij/zij eigenlijk wel wilt lachen.

 

Voorkomende fouten

1.      De vakantiekiekjes

Je zit gezellig op het strand en geniet van het uitzicht. Je geniet, maar dat wil niet zeggen dat je dit zomaar over kunt brengen op 1 foto. Wacht op het juiste lichtinval en moment dat je model in de juiste richt kijkt. Er wordt maar zelden een mooie foto gemaakt vanuit de stoel waar je toevallig zit en aan het genieten bent. Zoek de juiste compositie.

2.      Je eigen kinderen of familie

Ze zeggen wel eens dat liefde blind maakt. Als dat al zo is dan gaat dat zeker op binnen de fotografie. Vaders en moeders vinden de foto van hun kind altijd de mooiste foto op aarde. Je vindt de foto mooi omdat je geliefde erop staat. Portretfotografie is een vak waar gezichtsuitdrukking maar een aspect van een mooie foto is. 

3.      Vanaf 1 standpunt fotograferen.

Als we lopend iets zien dan doen we dat vanaf ooghoogte. Foto’s krijgen echter meer dynamiek als je vanaf een hoger of lager standpunt dan het onderwerp fotografeert. Zeker bij kinderen is het raadzaam om altijd in elk geval op je knieën te gaan zitten. (Kikvorshouding).

4.      Foto’s op feestjes

Fotografie kost tijd. Neem altijd de tijd om het onderwerp te bestuderen, waarbij je rekening houdt met licht en compositie. Door iets langer te wachten kun je wel net die ene lach op beeld vastleggen. Je daarvoor even naar een andere plek lopen of van onderaf of vanaf een tafel een foto maken.

Tot slot, SmartPhone

Tot slot

Tot besluit nog een laatste advies. Niet zozeer om mooiere foto’s te schieten, maar wel om ervoor te zorgen dat je al je gedenkwaardige momenten niet zomaar kwijtraakt. Het is altijd verstandig om een back-up van je foto’s te maken. Bij de meeste clouddiensten kunt je foto’s automatisch synchroniseren met je account zodra je Wifi verbinding hebt. Enkele bekende clouddiensten zijn onder meer Google Foto’s en Dropbox. Bij Google Foto’s zit je niet gebonden aan een X-aantal gigabytes die je mag uploaden, van Google mag je hier onbeperkt veel foto’s opslaan.

Gratis e-book portretfotografie

Download

Download hier uw GRATIS E-Book van deze module #6. PORTRETFOTOGRAFIE

 In het e-book vind je ook bij iedere item een inspiratie foto.

Het boek telt 23 pag. en is GRATIS voor die de mini cursus SmartPhone volgen

EINDE MODULE # 6

Module # DEEL 7

Kinderfotografie

Kinderen fotograferen is prachtig je legt tenslotte speciale momenten vast in het leven van je kind. Alhoewel het een hele uitdaging kan zijn kan het ook ontzettend leuk zijn. Om te beginnen al een gouden tip: je kun je kind beter met een smartphone fotograferen dan met een gewoon fototoestel! Dat komt gewoon omdat een kind nu eenmaal gewoon is dat je uw smartphone bij je hebt. Een fototoestel is een vreemde eend in het normale doen van een kind. Met onze minicursus smartphone fotografie wil ik zeker het onderdeel kinderfotografie niet zomaar voorbij laten gaan. De meeste onder ons hebben kinderen of kleinkinderen en daar wil je toch foto’s van maken.

Over kinderfotografie zijn al honderden boeken verschenen. Dus om het helemaal te beschrijven is deze module in onze minicursus niet voldoende om alle mogelijkheden te behandelen. We gaan het niet hebben om een portret shoot in een studio, maar meer op het alledaagse dat je kind zoal doet. Voor de compositie, diepte en licht dat hebben al gezien in eendere modules. Weet je het niet zeker meer lees dan deze modules nog eens door.

Neem uw tijd, kinderen fotograferen, smartphone

Neem je tijd

Zeg vooral niet tegen je kind dat je een foto gaat nemen dit is gewoon de meest voorkomende fout. Het kind begint zich ongemakkelijk te voelen, begint rare snuiten te trekken en zich in houdingen te plaatsen die niet natuurlijk zijn. Probeer ervoor te zorgen dat het kind zich niet stoort dat je een foto neemt, hoe je dat doet, ga ik in deze module met enkele tips uitleggen. 

Forceer niets

Als je kind zijn of haar dag niet heeft, ga dan niet verder en wacht gewoon een ander moment af. Vraag iemand je partner, vriend of familielid om je te assisteren en laat ze de aandacht trekken van je kind(eren) zodat je ongemerkt foto’s kan maken. Probeer altijd te focussen op de heldere ogen van het kind. We hebben dit al eender besproken als de ogen niet scherp zijn, heb je geen goede foto!

Rustige sfeer

Praat of speel eerst wat met je kind zodat je een normale omgeving voor je kind creëert. Ieder kind is gedraagt zich verschillend. Heb je een nogal verlegen kind is het best dat je een kinderbabbeltje mee doet. Een nieuwsgierig kind, geeft het iets nieuw je zult de nieuwsgierigheid van het gezichtje kunnen aflezen. Let op bijzondere en intieme momenten. Bijvoorbeeld als het kindje even een knuffel geeft of een koekje deelt met een broertje of zusje. Deze momenten kun je niet vooraf plannen. Breng vooral de emoties mooi in beeld voor aandoenlijke foto’s. Er zijn talloze bijzondere momenten die de moeite waard zijn.

Je bent er niet!

Als je laag bij de grond blijft val je minder op en ben je echt op het niveau van het kind. Dit zorgt ervoor dat je je minder aanwezig bent en je kind zal zich veel sneller op zijn gemak voelen. Juist door zo min mogelijk op te vallen heb je de meeste kans op spontane foto.

Je bent er niet, Kinderen fotograferen, smartphone
Spelen, kinderen fotograferen, smartphone

Spelen

Ga eens naar de speeltuin of als de kinderen buiten aan het spelen zijn met andere kinderen. Het ideale moment om te fotograferen. Het is niet alleen voor de kinderen een speeltuin, maar ook voor jezelf als fotograaf. Als ze aan het spelen of aan het lopen zijn kies voor je continue opname op je smartphone. Als je een reeks foto’s maakt heb je meer kans dat er een goede foto tussen zit.

Geduld

Het sleutelwoord bij kinderen is geduld. Hoe meer een kind zich op zijn gemak voelt hoe natuurlijker zal de foto eruitzien. Geef ze de tijd die ze nodig hebben. Het zal de foto’s echt ten goede komen. Het gebeurt genoeg dat degene die foto’s maakt of de ouders de kinderen proberen om te kopen als ze iets doen voor de foto. Zoals: “als je je knuffel een kus geeft krijg je een snoepje”. Probeer dit soort situaties te vermijden, je kind vindt dit vervelend!

geduld, kinderen fotograferen, smartphone
kinderen en huisdieren, fotograferen, smartphone

Kinderen en huisdieren

Er zijn maar weinige foto’s die meer voor de wauw factor zorgen dan je kind samen met het huisdier op de foto. Kinderen en huisdieren hebben beide hun eigen willetje en hebben moeite hun aandacht erbij te houden. Grotere kinderen kun je een huisdier zoals een konijn, cavia, vogel enzovoort vast laten houden. Een hond of kat kan op schoot genomen worden of meegenomen voor een wandeling. Kleinere kindjes willen nog wel eens in slaap vallen bij een huisdier. Met veel geduld kun je ook dit soort rustgevende en schattige foto’s maken. Voorkom flitsen zo veel mogelijk om het moment niet te verstoren. Laat het kind iets lekkers aan het huisdier geven om de aandacht erbij te houden. Vraag ook wat ze zo leuk vinden aan hun huisdier. Dit zorgt gegarandeerd voor liefdevolle blikken en een spontane knuffel.

Inspiratie

Mis je wat inspiratie of weet je niet goed hoe je kinderen op de foto kan zetten, zoek dan eens afbeeldingen op internet. Gewoon om eens te kijken wat je allemaal kan doen en wat mooie foto’s oplevert. Ik hoop in ieder geval dat ik je heb kunnen inspireren om met je eigen kleintje aan de slag te gaan een prachtige herinneringen vast te leggen.

gratis e-book, kinderen fotografie

Download

Download hier uw GRATIS E-Book van deze module #7. KINDER FOTOGRAFIE

 In het e-book vind je ook bij iedere item een inspiratie foto.

Het boek telt 19 pag. en is GRATIS voor die de mini cursus SmartPhone volgen

EINDE MODULE # 7

Module # DEEL 8

Je huisdier fotograferen lijkt wel wat op het fotograferen van je kinderen, lees de module over kinderen fotograferen. Ze hebben beide (weinig) geduld en zijn snel afgeleid wat het ook leuk maakt. Huisdieren fotograferen levert trouwens altijd spontane foto’s op want een dier heeft geen masker waar het zich achter wil verstoppen.

Als trotse dierenliefhebber wil je niet liever dan uw eigen huisdier fotograferen en versterkt het de onderlinge band. Of je nu een kat, hond, konijn, hamster of leguaan hebt, de basisprincipes zijn hetzelfde. Een voordeel van het fotograferen van je eigen huisdier is bovendien dat je het dier al goed kent en weet wat zijn ‘beste poses’ zijn. Alleen, hoe maak ik nu de goede foto? Geduld is het sleutelwoord van dieren net als bij kinderen. 

Ten eerste, smartphone fotografie

Ten eerste

Allereerst focus u op je huisdier dat je gaat fotograferen en minder op de fotografie. Het dier moet zich op zijn gemak gaan voelen in je aanwezigheid. Maak enkele foto’s in zijn bijzijn en dus niet per se van je huisdier zelf. Begin met je huisdier een beloning te geven, een knuffel, snoepje, een speeltje, het is eender wat. Zolang het dier zich niet op zijn gemak voelt zal de perfecte foto niet kunnen nemen. Blijf gewoon voortdoen tot je huisdier zich volledig overgeeft aan je en je smartphone. Als uw huisdier gewend is aan de smartphone, begin je met fotograferen. Begin altijd van op een afstand en kijk hoe dicht bij je kunt komen zonder dat nervositeit ontstaat. 

Compositie

Probeer verschillende hoeken en afstanden, maar richt je nog niet op het resultaat van je foto. Streef naar kwaliteit in plaats van hoeveelheid je hebt namelijk alle tijd om mooie en leuke foto’s van het dier te maken. Hou de fotosessies kort en vraag niet te veel van je huisdier, zeker in het begin. Als je geluk hebt met je huisdier die het fantastisch vindt om voor de camera te staan, hoef je hier natuurlijk minder op te letten. Het moet leuk zijn voor je maar ook voor het dier. Geef altijd een beloning na zijn korte fotosessie. Als het even niet lukt, niet ongeduldig te raken. Zit het er gewoon niet in op dat moment, daar zul je vrede mee moeten hebben. Probeer het gewoon later of een andere dag nog eens.

Compositie, hond met kind

Buitenlocatie

Als je besluit buiten op plaats foto’s te gaan maken, is het belangrijk dat je vooraf een mooie plaats zoekt. Probeer een plaats te vinden waar je uit verschillende hoeken kan fotograferen anders krijg je te veel eenzijdige foto’s. Heb je buiten dan de juiste plaatsgevonden? Ga dan eerst de plaats verkennen. Kijk goed naar hoe het licht valt op bepaalde tijden. Hierdoor kun je de beste tijd inplannen. Probeer gelijk in te schatten waar je het dier het beste kunt plaatsen. Neem je dier dan enkele keren mee om hem vast te laten wennen aan de plek. Je hond zal dan eerst en vooral oog hebben voor zijn hondenvriendjes en allerlei geurtjes in plaats van jou en je smartphone.

Dierenportret

Een portret maken van een dier is niet anders dan dat je een portret van mensen maakt. Automatisch kijken we ook bij een dier eerst naar de ogen. Bij een goed portret kun je het verhaal van de geportretteerde aflezen aan de ogen. Hetzelfde geldt voor dieren, want we zien graag menselijke emoties bij dieren. Zorg daarom altijd dat de ogen scherp zijn. Dit geeft direct meer persoonlijkheid en emotie aan je dierenportret.

Meestal maak je foto’s vanaf je eigen standpunt, wat logisch is. Bij een huisdier krijg je dan dus foto’s geschoten van bovenaf. Dit perspectief kan leuk zijn, maar probeer ook eens te zakken tot de ooghoogte van het dier. Dit levert originele en leuke plaatjes op. Experimenteer ook eens met andere standpunten, zoals helemaal vanaf de grond. Lees ook de module portretfoto hierover
Achtergrond

Achtergrond

Als je net begint met je huisdier te fotograferen, is er een kans dat je zo druk bent met van alles wat en je de omgeving (achtergrond) vergeet. Een belangrijke is dat de achtergrond nog wel belangrijker is dan het dier zelf. Een rustige, egale achtergrond zorgt voor een veel sterkere foto waarbij de focus automatisch bij het dier komt te liggen. Een rommelige achtergrond leidt af en maakt de foto onrustig. Let op het gebruik van kleuren en vooral de relatie tussen de achtergrondkleuren en die van het dier op de voorgrond Je kunt een beeld extra spannend maken door niet alles te laten zien. Een uitsnede kan een sterke foto opleveren. Er zijn veel hulpmiddelen bij het maken van de ‘perfecte’ uitsnede zoals de gulden snede die we besproken hebben in de module compositie.

Het licht

Maak zoveel mogelijk gebruik van natuurlijk licht. Of nog beter: probeer te spelen met het aanwezige licht. Als je buiten fotografeert, probeer dan goed te letten op de stand van de zon. Op een zonnige dag zijn de uren in de middag door de harde schaduwen het minst geschikt om te fotograferen. Veel fotografen zweren bij het ‘gouden uur’. Lees de module licht.

Heb je geen andere keus en moet je wel midden op een zonnige dag fotograferen. Houd de zon dan scherp in de gaten. Zet je model bij voorkeur in de schaduw, zodat je geen direct zonlicht hebt. Probeer zonlicht van de zijkant te vermijden. Dat geeft harde schaduwen
tegenlicht

Tegenlicht

Met tegenlicht fotograferen, dus naar het zonlicht toe, kan mooi zijn. Je moet dan wel een beetje weten wat je doet. Je hebt namelijk al snel een onderbelicht onderwerp. Dit komt omdat je camera van je smartphone de neiging heeft het felle zonlicht te corrigeren. Hoe je dat precies doet hebben we ook besproken in de module licht. Je onderwerp helemaal onderbelichten kan ook. Je houdt dan alleen een silhouet van het dier over. 

Als je de zon in je rug hebt, wordt je onderwerp goed belicht. Let dan wel op je eigen schaduw als je dicht bij het onderwerp staat. 
Het mooiste licht heb je op een lichtbewolkte dag met een beetje zon. De bewolking zorgt voor diffuus licht, wat betekent dat je een zachte verdeling van het licht krijgt. 

EINDE MODULE # 8
CASA ASOMBROSA

Adres:
Calle Almudaina, 17
03730 Jávea
Alicante, Spanje
info@asombrosa.net
Tel.: +34 648 787 299