Logo B&B Casa Asombrosa, Javea, Costa Blanca, Spanje
Dutch NL English EN French FR Spanish ES Ukrainian UK
Cala Portitxol of Cala Barraca

Playa del Portitxol

Aan Playa del Portitxol of Cala Barraca begrijp je waarom ze Jávea een strandparadijs noemen! Cala de la Barraca is in alle opzichten een opmerkelijk en verrassend strandbaaitje. Zo klein als het is, zo indrukwekkend is het uitzicht op de baai en het Portitxol eilandje dat ooit nog bewoond heeft geweest! Het heeft daarnaast dan ook de naam ‘Playa del Portitxol’, en hoort met haar imposante kliffen zeker bij de mooiste stranden van Jávea en vooral met het meeste karakter!

Playa del Portitxol of Cala Barraca

Hoe ziet dit strand eruit?

Deze gezellige Cala (strand) is ongeveer een 600 meter lang en 8 meter breed. Dus in het hoogseizoen en het voorjaar en najaar in de weekends vroeg opstaan. Als je niet voor 9 uur s ’morgens er bent ben je eraan voor je moeite!
Het bestaat uit wit zand, grind en kleine kiezels, het water is er helder en diepblauw. Prachtig en heel mooi! Echt een strandje dat je uitnodigend schittert in de zon voor een dagje echte zonnevakantie.

Wat kun je verwachten van Playa del Portitxol?

Voor de natuurliefhebbers is Cala Barraca een paradijs voor een dagje uit. Er geen hotels noch winkels noch andere gebouwen in de omgeving. Maar er is wel 1 restaurant met een prachtig uitzicht op het eilandje La Isla del Portitxol. Tijdens de zomermaanden is het restaurant ‘s middags en ‘s avonds open. De rest van het jaar enkel tijdens het weekend.  Je er ook een prachtige zonsondergang en maneschijn bewonderen! Met slechts 1 restaurant aan Playa del Portitxol kun je op een warme zomerdag wachtrijen verwachten.

Vissershuisjes

Het charmante van dit strand zijn ook de witte huisjes, die ooit vissershuisjes waren. Zij omvormen het strand en zijn nu gewoon privé-eigendom, meestal van Spanjaarden. Wat een zicht krijg je vanaf dit strandt op de baai…

Een dagje uit om niet snel te vergeten!

Wat kun je verwachten van Playa del Portitxol?

Voor de natuurliefhebbers is Cala Barraca een paradijs voor een dagje uit. Er geen hotels noch winkels noch andere gebouwen in de omgeving. Maar er is wel 1 restaurant met een prachtig uitzicht op het eilandje La Isla del Portitxol. Tijdens de zomermaanden is het restaurant ‘s middags en ‘s avonds open. De rest van het jaar enkel tijdens het weekend.  Je er ook een prachtige zonsondergang en maneschijn bewonderen! Met slechts 1 restaurant aan Playa del Portitxol kun je op een warme zomerdag wachtrijen verwachten.

Naar dit mooiste strand van Jávea kom je echt om je te relaxen en te ontspannen! Dit strand heeft trouwens een micro-reservaat van flora, van planten die alleen aan de kust van Alicante en Ibiza voorkomen. Het interessante van het eilandje La Isla del Portitxol, dat op 300m van het strand ligt, dat het een botanische en archeologische rijkdom heeft. La Isla del Portitxol is gemakkelijk te bereiken met een kano die je op het strand kan huren.

Faciliteiten van Playa del Portitxol

Hoewel Playa del Portitxol of Cala Barraca behoorlijk puur natuur is, zijn toch de belangrijkste faciliteiten aanwezig.

  • Toezicht van redders (tijdens zomermaanden en voor- en najaar tijdens de weekends)
  • Vlaggen die de toestand van de zee aangeven (groen is oké – rood verboden te zwemmen)
  • Gratis toilet enkel voor de strandbezoekers. 
  • Stranddouche strikt genomen enkel gratis voor wie kajaks huurt. Anderen mogen voor een kleine vergoeding gebruikmaken van deze douche.
  • Toegankelijk voor andersvaliden
  • Prachtig uitzichtpunt, lees mooiste uitzichtpunten van Jávea
  • Ligzetels en parasols huren, enkel in het hoogseizoen tussen 10 en 19u

Activiteiten op Portitxol?

Je kunt prima snorkelen aan Cala Barraca. De temperatuur is het gehele jaar door aangenaam en de gemiddelde temperatuur komt in geen enkele maand onder de 16 graden. Dit komt door de invloed van de Middellandse Zee en de bergen in het binnenland die de warmte vasthouden. In de maanden juni tot en met oktober is de watertemperatuur gemiddeld warmer dan 20 graden.
De zee is relatief rustig en er staat weinig stroming. De stranden zijn rots en grind met over het algemeen een goede geleidelijke afloop in het water. Op sommige stukken kan er veel watersport activiteit zijn in en om rond het water. Het onderwaterleven is, zeker op de stukken met zeegras, vrij divers. Je kunt er naast de middellandse zeevissen ook roggen, zeepaardjes, kreeften, octopussen en murenen tegenkomen.

Voor duikliefhebbers is deze baai gewoon ideaal met zijn diverse duikroutes in de buurt van het strand. Die van La Isla del Portitxol bijvoorbeeld, met een gemiddelde moeilijkheidsgraad en diepte van 21 meter. Je kunt je laten begeleiden door gidsen om optimaal te genieten van de natuurlijke rijkdom die in dit zeeparadijs te ontdekken valt. Ook hier zul je naast de middellandse zeevissen ook roggen, zeepaardjes, kreeften, octopussen en murenen tegenkomen.

  • Kajaks huren

Als je eens een keertje een kajak wil huren dan kan dit aan Cala Barraca of Portitxol. Je kan dan zo de omgeving verkennen. Of rond de eilandjes varen en volop genieten van de indrukwekkende kliffen eromheen. Een excursie per kajak kun je eveneens met een gids ondernemen.

Tip!

Breng voor dit strand vooral rivier schoenen mee. Door het grind en de grillige rotsformaties in het water zijn die wel degelijk een must om gemakkelijk te zwemmen

Belangrijk om te weten

Gratis parkeerterrein is voorzien, maar die is zeer beperkt. In de maanden juli en augustus raakt die in een minimum van tijd vol. Dan moet je parkeren waar je plaatsvindt langs de hellende weg en soms moet je dan een heel eind lopen. Om een gratis parkeerplaats te vinden waar je achteraf geen boete krijgt, is het op drukke zomermaanden dus de boodschap, vooral ‘s morgens vroeg te vertrekken. Op Google Maps tonen we hoe je van B&B Casa Asombrosa naar Playa del Portitxol of Cala Barraca het snelst kan rijden.

Hoe kom op Playa Portixol?

Je kunt er met de wagen naartoe rijden via de weg vanaf de Cabo de la Nao, het strand is goed aangeduid. Zie de Google Maps

Uitkijkpunt

Mirador of het uitkijkpunt van Playa del Portitxol of Cala Barraca vindt je op deze pagina.

Deze video hieronder toont het uitzicht van Mirador Portitxol. 

Costa Blanca Weetjes

Schrijf u nu in en ontvang regelmatig updates over de Costa Blanca Weetjes

Een klein ogenblik a.u.b.

Bedankt voor uw inschrijving.
Vanaf nu zal u op regelmatige basis informatie van ons ontvangen over de  Costa Blanca.
U kan altijd onmidelijk terug uitschrijven indien u geen informatie over de Costa Blanca wenst.
 

BNB CASA ASOMBROSA

Calle Almudaina, 17
03730 Jávea
Alicante, Spanje
info@asombrosa.net
Tel.: +34 633 335 977