Logo Asombrosa
nl Dutch

Jalón Valei - Costa Blanca

COSTA BLANCA | ALICANTE | JALON

BnB JALON VALEI Alicante

Uw droom

begint hier

Geschiedenis Jalón

De historische overheersing van de Moren in de regio is nog zichtbaar in Jalón. Het centrum kent vele smalle straatjes met typisch Moorse huisjes. Ten tijde van de overheersing had Jalón twee Moorse kastelen en op het marktplein. Op het marktplein staat de neoklassieke kerk Santa Maria met haar blauwe koepel. Op de plaats van deze kerk stond vroeger een moskee. Rond de fontein op het plein wordt iedere dinsdag een warenmarkt gehouden. 

Ligging

Het is een vrij rustig dorp gelegen in het binnenland van de Costa Blanca. Xaló is vooral bekend vanwege de wijnteelt die rondom het dorp plaatsvindt en de wekelijkse vlooienmarkt die iedere zaterdag gehouden wordt.
Door de weeks is er in Xaló vrij weinig te doen. Je kunt er wat wandelen door de oude kern, waar Calle Mayor en Plaza de Jalón de belangrijkste plekjes van het dorp zijn.

Streekwijnen

In de Jalón vallei worden vele wijnen geproduceerd. De geschiedenis gaat dat de Moren uit Jalón eind 15de eeuw wijnen naar het Valenciaanse hof stuurden. De wijn was  eeuwenlang het belangrijkste economische product van de regio. Veel bodega’s, oftewel wijnboerderijen, in het gebied produceren de zoete, witte wijnen Moscatel en Mistela. Daarnaast komen er ook vele stevige, rode wijnen vandaan. Wanneer je Jalón bezoekt is het een aanrader om een wijn bodega te bezoeken. En te kijken hoe het proces precies werkt. Natuurlijk kun je ook van de gelegenheid gebruik maken om een heerlijk wijntje proeven. Nadien, als je dat zelf wenst, kan je dan de smaakvolle streekwijnen kopen. De prijzen die je hier betaalt zijn een lachertje als je de prijzen vergelijkt die je in de supermarkten tegenkomt. Voor goede wijn betaal je hier slechts enkele euro’s per liter.

streekwijnen Jalón, Alicante, Costa Blanca
Wijnoogst, prettige natuur, Jaló, valei, Alicante, Costa Blanca

Prachtige natuur

Jalón wordt omgeven door de groene vallei Vall del Pop en de rivier Goros. Daarnaast zijn er bergen, zoals de Sierra de Bernia, Penyo de la Mica. Maar ook Sierra del Forner evenals de Castellet. De natuur is er erg Spaans men vind er in het bijzonder olijfbomen, naaldbomen, wijngaarden en sinaasappelplantages. Je kunt de natuur verkennen door een wandeltocht door de bergen te maken. Maar je kunt er ook voor kiezen om op de mountainbike te stappen.

Vlooienmarkt

De trekpleister van Xaló is echter de wekelijkse vlooienmarkt. Iedere zaterdag verandert de westkant van het dorp in één grote vlooienmarkt. In total zijn er meer dan tweehonderd kraampjes en stalletjes terug te vinden op deze markt. Het is een grote publiekstrekker. Waardoor er een tijdelijk parkeerprobleem in Xaló zou ontstaan als er geen extra parkeerterreinen geopend zouden zijn.

vlooienmarkt Jalón, Alicante, Costa Blanca
Landschap Jaló, voorjaar Bloesem, Alicante, Costa Blanca

Landschap

Prachtig is in de zomermaanden rivier Rio Jalón. De lage waterstand in combinatie met de vele struiken en bloemen in de rivierbedding zorgen samen voor een schilderachtig plaatje.

BNB CASA ASOMBROSA

Calle Almudaina, 17
03730 Jávea
Alicante, Spanje
info@asombrosa.net
Tel.: +34 633 335 977