Logo Asombrosa
nl Dutch

Geschiedenis van Jávea

GESCHIEDENIS || JAVEA | ALICANTE | COSTA BLANCA

BnB Costa Blanca

Uw droom

begint hier

We beginnen met de geschiedenis van Jávea vanaf de XIVe eeuw. Daarvoor gaat het vooral over Islamitische nederzettingen. Vanaf de XIVe eeuw is Jávea voor het eerst als gemeenschat (dorp) erkend door Koning Jaime II.

Koning Jaime IIe

De eerste documenten waarin Jávea vermeld wordt dateren van de XIVe eeuw, tijdens het bewind van Koning Jaime II. In 1397 kreeg de gemeente de titel “Vila con Consell y Término” (Gemeente met Raad en Grondgebied), hoewel ze nog steeds deel uitmaakte van het Graafschap Denia.

Geschiedenis van Javea, Alicante, Costa Blanca

Successieoorlog

De regelmatige piratenaanvallen zorgden ervoor dat de inwoners van Javea 2 km land inwaarts trokken. Die daar vervolgens dan een muur omheen de gemeente bouwden die stand hield tot in 1877. Deze ruimte vormt heden de historische stadskern. Na de deelname in de Successieoorlog, waarbij ze de Bourbons steunde, kreeg ze als beloning de concessie voor de export van goederen en vruchten. Deze vergunning zorgde voor een grote havenactiviteit die zich ontwikkelde als motor van de economische activiteit. Eerst met de invoer van tarwe en vervolgens met de commercialisering van rozijnen. De landbouw was gedurende vele jaren de hoofdactiviteit in de geschiedenis van Javea. Tarwe, amandelen, wijndruiven, johannesbrood en olijven waren de relevantste producten van haar landbouw.

Parador van Javea

Tegenwoordig vormt het toerisme de motor van de economie van Javea. Zoals van de meeste van de gemeenten aan de Costa Blanca. Hier valt vooral het residentieel toerisme uit Europa op. Een activiteit dat zorgde voor een forse uitbreiding van de dienstensector. Vooral op het gebied van restauratie en horeca. De toeristische activiteit in Javea ontstond in de jaren ’69, met de bouw van de Parador van Javea. De enige Parador van de Costa Blanca. Gelegen aan het uiteinde van het strand, Playa El Arenal.

Monumentenerfgoed

Dankzij haar rijke geschiedenis heeft Javea een zeer belangrijk monumentenerfgoed, dat in de meeste gevallen in goede staat bewaard gebleven is, noemenswaardig zijn:

Xábia of Jávea, BnB Casa Asombrosa, Javea, Alicante, Costa Blanca

Kerk van San Bartolomé

De Kerk van San Bartolomé: een gebouw in gotische stijl uit de tijd van koningin Isabella. In de Middeleeuwen was deze kerk het belangrijkste verdedigingselement. En voldeed zij perfect aan haar twee functies. De bevolking beschermen en voldoen aan hun godsdienstige behoeften zo schrijf de geschiedenis.

Paleis van Antonio Bañuls

Het Paleis van Antonio Bañuls: in de Calle Primicias treffen we het paleis-huis van Antonio Bañuls aan, lid van het hof en hofmeester van Felipe III. Thans herbergt het paleis het “Archeologisch en Etnografisch Museum”. Hier kunnen we een prachtige reproductie bewonderen van de Iberische Schat van Jávea, waarin vooral een diadeem opvalt die teruggevonden werd in een keramieken kruik in La Yuca. Het centrum beschikt over acht zalen met permanente tentoonstellingen over de geschiedenis en twee zalen voor tijdelijke tentoonstellingen.

Paleis van Antonio Bañuls, geschiedenis van Javea, Alicante, Costa Blanca
Kappel de Santa Ana, geschiedenis van Javea, Alicante, Costa Blanca

Kapel van Santa Ana

Kapel van Santa Ana: klein gebouw in gotische stijl dat in de XIVe eeuw deel uitmaakte van het hospitaal. Het is opgetrokken uit ruwe steen. Het bestaat uit een rechthoekig grondplan, opgedeeld in drie delen. Opvallend is een ronde boog aan de ingang en het kruisgewelf.

Markthal Javea

Gemeentelijke Markthal: deze ligt op de plaats van het voormalige nonnenklooster. De gemeentelijke markthal werd opgericht in 1946 met een ontwerp en een architectuur die in overeenstemming was met haar ligging.

Markthal Javea, Alicante, Costa Blanca

Casa Bolufer

Casa Bolufer: een gebouw met een uitgesproken sober karakter die veel verteld over de geschiedenis van Jávea. Op de gevel vallen vooral de afwerking in ruwe steen op, de tralies en balkons in smeedwerk en het Mobila-hout. Het ligt op het kerkplein, zeer dichtbij het Gemeentehuis.

Wandeling door het dorp, bezienswaardigheden in Javea, Alicante, Costa Blanca

Gemeentehuis van Jávea

Het Gemeentehuis van Jávea: dit ligt in de oude stadskern. Het betreft een gebouw uit ruwe steen, een gemeenschappelijk element van de oude bouwwerken in de stadskern van Jávea. Het gemeentehuis ligt op het Plaza de la Iglesia (Kerkplein).

Iglesia de la Virgen

De Kerk van deHeilige Maagd, La Virgen de Loreto: één van de moderne en meest geslaagde tempels. Het ontwerp bestaat uit een ovaal grondplan dat de kiel van een boot nabootst en het is opgetrokken uit materialen zoals cement en ijzer.

Iglesia de la Virgen, Javea, Alicante, Costa Blanca

Klooster Virgen de los Ángeles

Het Klooster “Virgen de los Ángeles”: op ongeveer 160 m boven het zeeniveau staat een klooster van de orde van de H. Hiëronymus dat beheerd wordt door één enkele pater die alle taken op zich neemt. In juli wordt er de festiviteit van de Heilige Maagd, “Virgen de los Ángeles” gevierd en dan stijgt het aantal bezoeken aan het klooster aanzienlijk.

La Ermita del Calvario, Javea, Alicante, Costa Blanc

La Ermita del Calvario

De kapel, La Ermita del Calvario: deze valt op door de combinatie van geometrische figuren, bekroond door een koepel van Moorse dakpannen. De kapel werd gebouwd in de XIXe eeuw en herbergt het beeld van Jezus de Nazareeër.

Acequia de la Noria

Acequia de la Noria: het betreft een kanaal, van ongeveer honderd meter lang, dat uitgegraven werd in de rots en de zee verbindt met El Saladar. Men kan het bereiken via de weg van El Arenal naar de baai, Cala Blanca.

Acequia de la Noria, geschiedenis van Javea, Alicante, Costa Blanca
Torre Portichol, Javea, Alicante, Costa Blanca

Torre Portichol,

De torens, Torre de Ambolo, Torre Portichol, Torre Torronel: de kustbewaking werd vanuit deze uitkijktorens verzekerd dankzij hun strategische ligging langs de kustlijn.

BNB CASA ASOMBROSA

Calle Almudaina, 17
03730 Jávea
Alicante, Spanje
info@asombrosa.net
Tel.: +34 633 335 977