Logo B&B Casa Asombrosa, Javea, Costa Blanca, Spanje
Dutch NL English EN French FR Spanish ES Ukrainian UK

Extra Kosten in Spaanse Restaurants

Wat moet je weten

Ontdek de verborgen kosten waar je mee geconfronteerd kunt worden tijdens je bezoek aan Spanje of wanneer je er woont. We hebben het over die onverwachte extra uitgaven die vaak zonder aarzeling worden betaald, omdat we denken dat het “gewoon hoort bij een ander land.”

Maar klopt dit eigenlijk wel?
Zijn deze kosten wel toegestaan volgens de Spaanse regelgeving?

Extra kosten in de Horeca in restaurants in Spanje, B6B Casa Asombrosa in Jávea, Costa Blanca

In dit informatieve artikel zullen we je alles vertellen over de regels en voorschriften met betrekking tot extra kosten in bars en restaurants in Spanje. Of het nu gaat om brood, bestek, water, een tafel op het terras of zelfs prijzen zonder btw (IVA), we zullen de feiten onthullen en je voorzien van de nodige kennis voordat je ergens gaat eten. Dus voordat je onbewust nog een keer die extra kosten betaalt, laten we samen een kijkje nemen achter de schermen van de Spaanse eetgelegenheden en ontdekken wat wel en niet is toegestaan. Wees slim, wees geïnformeerd en geniet van je culinaire ervaringen zonder onaangename verrassingen.

Water

Vanaf april 2022 moeten bars en restaurants op verzoek een glaasje of karaf kraanwater aanbieden. Maar pas op, want mineraalwater uit een fles is niet inbegrepen en kan extra kosten met zich meebrengen. Wees je bewust van deze regel en vraag specifiek naar kraanwater om onnodige uitgaven te vermijden. Geniet van een verfrissende dorstlesser zonder de last van extra kosten voor mineraalwater.

Melk in de koffie

In sommige gevallen brengen bars en restaurants in Spanje extra kosten in rekening voor het toevoegen van melk aan warme dranken. Hoewel dit niet gebruikelijk is, kan het zelfs voorkomen bij populaire keuzes zoals een ‘Café Con Leche’ of ‘Cortado’. Het is echter belangrijk dat deze extra kosten altijd duidelijk en goed zichtbaar vermeld staan op de prijslijst. Wees alert en controleer altijd de prijslijst om te zien of er extra kosten worden gerekend voor melk in warme dranken. Op die manier kun je genieten van je favoriete ‘Café Con Leche’ of ‘Cortado’ zonder verrast te worden door onverwachte toeslagen.

Extra kosten voor tafel of terras

In Spanje is het toegestaan om extra kosten in rekening te brengen voor het reserveren van een tafel of het zitten op het terras. Echter, transparantie is hierbij van groot belang. Volgens de regelgeving moeten deze kosten duidelijk worden aangegeven, niet alleen op het menu, maar ook voordat je daadwerkelijk plaatsneemt. Het is de verantwoordelijkheid van het personeel in de horecazaak om je direct op de hoogte te stellen van eventuele bijkomende kosten. Dit stelt je in staat om weloverwogen keuzes te maken en voorkomt onaangename verrassingen bij het afrekenen. Wees dus altijd alert en vraag vóór het plaatsnemen naar mogelijke extra kosten, zodat je kunt genieten van je maaltijd of drankje op het terras of aan een tafel, zonder onverwachte financiële tegenvallers.

Bestek

Het lijkt bijna absurd, maar het gebeurt soms echt, restaurants in Spanje kunnen extra kosten in rekening brengen voor het gebruik van bestek. Hoewel dit belachelijk en onlogisch klinkt, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van deze mogelijkheid. Als een restaurant ervoor kiest om dergelijke kosten te hanteren, moeten ze wettelijk verplicht duidelijk worden vermeld op het menu, nog voordat je je keuze maakt. Het is daarom verstandig om het menu zorgvuldig te bekijken en te controleren of er melding wordt gemaakt van eventuele extra kosten voor het bestek. Zo voorkom je onaangename verrassingen en kun je bewust genieten van je maaltijd zonder je druk te maken over bijkomende kosten.

Brood

Het is een situatie die velen maar al te bekend zal voorkomen: je krijgt voor of tijdens een maaltijd brood op tafel en later wordt het als een extra kostenpost op de rekening vermeld. In Spanje is het toegestaan om een bedrag voor brood te vragen, maar er zijn wel bepaalde voorwaarden. Het is namelijk verplicht dat dit duidelijk en expliciet vermeld staat op het menu. Echter, als er zonder jouw toestemming brood op tafel wordt gezet en je dit niet wenst, dan dienen ze het onmiddellijk weg te halen en mogen er geen kosten voor in rekening worden gebracht. Het is dus belangrijk om alert te zijn en je rechten te kennen wanneer het gaat om extra kosten voor brood tijdens je dinerervaring in Spanje.

Toilet

In Spanje gelden andere regels met betrekking tot het gebruik van het toilet in bars en restaurants. Terwijl het in België en Nederland gebruikelijk is om te betalen voor het gebruik van een toilet, zijn bars en restaurants in Spanje verplicht om het toilet gratis ter beschikking te stellen aan hun klanten. Dit betekent dat als je iets consumeert in de betreffende horecagelegenheid, je kosteloos gebruik kunt maken van het toilet.

Echter, als je geen klant bent en alleen het toilet wilt gebruiken, kunnen bars en restaurants wel een vergoeding vragen. Dit is een praktische maatregel om ervoor te zorgen dat het toilet voornamelijk wordt gebruikt door mensen die daadwerkelijk gebruikmaken van de diensten van de horecagelegenheid.

Het is dus belangrijk om te onthouden dat als je niets hebt geconsumeerd en toch het toilet wilt gebruiken, er mogelijk kosten aan verbonden zijn. Het is raadzaam om dit in gedachten te houden wanneer je onderweg bent en behoefte hebt aan een toiletbezoek in een bar of restaurant in Spanje.

BTW niet inbegrepen

Hoe vaak gebeurt het wel niet dat je ergens iets eet en uiteindelijk blijkt dat de prijzen op de menukaart ‘sin IVA’ (zonder BTW) waren? Het vermelden van prijzen zonder BTW is in Spanje niet toegestaan, zonder uitzonderingen in de horeca. Logischerwijs maakt de BTW het eten en drinken veel duurder. Het is belangrijk om alert te zijn op menu’s waarbij de BTW niet is inbegrepen en te vragen naar de uiteindelijke prijs inclusief BTW.

Klachten?

Als je extra kosten moet betalen in een restaurant of bar in Spanje zonder duidelijke vermelding, kun je een klacht indienen. In Spanje geldt de regel “lo que no está escrito no existe”, wat betekent dat als iets niet op schrift staat, het niet geldt. Je hebt het recht om een klachtenformulier of ‘hoja de reclamación’ aan te vragen. De eigenaar van de horecazaak is altijd verplicht om dit formulier te verstrekken. Het invullen van dit formulier stelt je in staat om officieel je ontevredenheid te uiten en een oplossing te zoeken. Zorg ervoor dat je nauwkeurige details en bewijsmateriaal verzamelt. Dit is een belangrijk instrument om je rechten als consument te beschermen. Laat je stem horen en streef naar een eerlijke oplossing

Conclusie:

Bij het bezoeken van bars en restaurants in Spanje is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de regels met betrekking tot extra kosten. Hoewel het vragen van extra geld voor bepaalde zaken, zoals mineraalwater, ijsklontjes of een speciale plaats, niet verboden is, moeten deze kosten duidelijk worden vermeld op het menu of voor het zitten. Hetzelfde geldt voor het toevoegen van melk aan koffie, waarbij dit expliciet op de menukaart moet worden vermeld. Het is essentieel om alert te zijn op prijzen zonder BTW, aangezien dit zeker niet is toegestaan en de uiteindelijke kosten aanzienlijk kunnen veranderen.

In geval van ontevredenheid en te veel betaalde kosten, heb je het recht om een klachtenformulier aan te vragen en je zorgen kenbaar te maken. Door op de hoogte te zijn van je rechten als klant, kun je genieten van een eerlijke en transparante ervaring wanneer je uit eten gaat in Spanje.

Perfecte vakantie-ervaring

Op zoek naar de perfecte vakantie-ervaring aan de prachtige Costa Blanca? Zoek niet verder! Bij AVPM-vakantieverhuur hebben we een beperkte, maar zorgvuldig geselecteerde keuze aan topaccommodaties die de beste prijs-kwaliteitverhouding bieden. Of je nu op zoek bent naar een gezellig appartement met uitzicht op zee, een luxe villa met privézwembad of een charmant vakantiehuis dicht bij het strand, wij hebben de ideale plek voor jou en je gezelschap

Geniet van zonovergoten dagen, ontdek de adembenemende stranden, proef heerlijke gerechten aan de Costa Blanca en laat je betoveren door de pittoreske dorpjes en levendige steden van de Costa Blanca. Wacht niet langer! Boek nu jouw droomvakantiehuis aan de Costa Blanca bij AVPM-vakantieverhuur en verzeker jezelf van een onvergetelijke vakantie-ervaring. Neem vandaag nog contact met ons op en laat ons je helpen bij het vinden van de perfecte accommodatie die past bij jouw behoeften en budget. Verheug je op een zorgeloze vakantie vol plezier, ontspanning en prachtige herinneringen.

Lees Ook Onze Andere Blogs:

Costa Blanca Weetjes

Schrijf u nu in en ontvang regelmatig updates over de Costa Blanca Weetjes

Een klein ogenblik a.u.b.

Bedankt voor uw inschrijving.
Vanaf nu zal u op regelmatige basis informatie van ons ontvangen over de  Costa Blanca.
U kan altijd onmidelijk terug uitschrijven indien u geen informatie over de Costa Blanca wenst.
 

B&B CASA ASOMBROSA

Calle Almudaina, 17
03730 Jávea
Alicante, Spanje
info@asombrosa.net
Tel.: +34 633 335 977

B&B CASA ASOMBROSA

Calle Almudaina, 17
03730 Jávea
Alicante, Spanje
info@asombrosa.net
Tel.: +34 633 335 977