Logo B&B Casa Asombrosa, Javea, Costa Blanca, Spanje
Dutch NL English EN French FR Spanish ES Ukrainian UK

Hoeveel Fooi geef je aan
de Costa Blanca

Een tip of fooi geven in de horeca aan de Costa Blanca is en blijft altijd voor verwarring zorgen, zeker voor de toerist. Je hoort verschillende verhalen. De ene zegt je moet niets geven, het is in de prijs inbegrepen, vijf procent of tien procent zegt dan weer een ander. De gewoonten en regels voor het geven van fooi aan de Costa Blanca zijn dan weer anders dan die in andere landen. Daarom geven we je hier een overzicht van wat over het algemeen de regels zijn voor het geven van fooi aan de Costa Blanca.

Hoeveel fooi geef jei aan de Costa Blanca, B&B Casa Asombrosa in Javea

Geeft men fooi aan de Costa Blanca? Ja, het geven van fooi aan de Costa Blanca is normaal. Tenminste als je de service als goed ervaart tenminste! Maar hoeveel geef je dan, is het een vast bedrag, percentage en zijn er speciale regeltjes voor? De hele cultuur rond het fooien geven is begonnen in de Verenigde Staten en wordt soms tot het extreme doorgetrokken. Aan de Costa Blanca is het is niet verplicht maar het is nog wel steeds een gangbare praktijk.

Normale fooi aan de Costa Blanca?

Restaurants

Over het algemeen is het aan de Costa Blanca niet gebruikelijk om een grote fooi te geven. In tegenstelling tot de VS, waar een fooi van vijftien tot twintig procent van het bedrag verwacht wordt.  Aan de Costa Blanca ligt die percentage veel lager. Ook wordt er een onderscheid gemaakt tussen een bar (café) en een restaurant. Als je uit eten gaat in een restaurant is het gebruikelijk om een fooi te geven tussen de vijf en tien procent. Maar het is geen verplichting, ben je niet tevreden over je eten of service, dan geeft je lekker niets!

Het is volledig aan jou of je fooi wilt geven of niet. Belangrijk om te weten is dat aan de Costa Blanca de fooi meestal al inbegrepen is in de rekening. Je vindt het vaak terug op je rekening als ‘servicio’ of ‘pan y cubiertos’. Dus je bent niet verplicht om extra een fooi te geven voor de service. Maar een vriendelijke en een goede bediening verdient toch wel een tip en als het eten dan nog buitengewoon lekker is, dan kunt je bijna niet anders meer.

In het café, bar en taxi

Als je gewoon een drankje aan de bar hebt besteld, is het de gewoonte om naar boven af te ronden als fooi. Bijvoorbeeld als prijs van een drankje 2,60,- is, kunt je het naar boven afronden, naar 3,-. Dit zal zeker gewaardeerd worden, maar ook hier is niet verplicht om een fooi te geven. 
Een belangrijke tip is om te weten dat aan de Costa Blanca het geven van fooi aan taxichauffeurs niet gebruikelijk is. Afronden naar boven gebeurt dan weer wel. Als je aan het eind van een taxirit bijvoorbeeld 8,65,-
op de meter staat, kunt je het afronden naar zeven euro. Dit zal zeker ook gewaardeerd worden door de Spaanse taxichauffeur.

Hotels

Voor de toeristen die in hotels logeren aan de Costa Blanca is het dan weer gangbaar om 1 euro te geven aan de portier, de conciërge en het kamermeisje. Kruiers verlangen dan weer 1 euro per stuk bagage dat zij naar uw kamer brengen. Fooi geven is ook een gevoelskwestie en erg persoonlijk, toch raden we je aan om de fooienpot niet te overdreven snel te vullen, tenzij men dit waard is dan. Laat de fooi wel achter in cash, ook als je betaald met een creditkaart want veel restaurantuitbaters, of andere uitbaters, steken de fooi maar al te graag in eigen zak verdwijnen. Ook als ze niets te maken hebben met de service.

Ten slotte is het belangrijk om te onthouden dat fooi geven aan de Costa Blanca altijd je persoonlijke keuze is. Als je tevreden bent over de service, is een fooi geven een mooie manier om dit te laten blijken. Maar het is zeker geen verplichting. Het is belangrijk dat je er zelf een goed gevoel bij hebt.

Fooi geven in een restaurant, bar of hotel moet kunnen als er een extra goede, vriendelijke, vlugge dienst geleverd is. Maar automatisch fooi geven is aan de Costa Blanca niet van toepassing. Ook de lokale bevolking zal geen fooi geven als ze van iets niet tevreden zijn.

Vakantiewoningen aan de Costa Blanca

Heb je plannen om een vakantie te boeken of te komen overwinteren aan de Costa Blanca, kijk dan eens op de site van AVPM-vakantieverhuur. Je hebt daar de keuze uit verschillende appartementen, villa’s en zelfs een Bed en Breakfast. In Jávea heb je een rustig gelegen appartement aan de voet van Montgó berg, en een ander dan weer vlak aan het mooie zandstrand Arenal. Ben je een liefhebber van Denia, ook daar hebben we een prachtig luxe appartement vlak bij de Middellandse Zee. Wil je wat meer privé met je familie of vrienden en je eigen zwembad met buitenbar. Ook dat kunnen we aanbieden in zowel Jávea als Cumbre del Sol. Binnenkort komen er nog vakantiehuizen bij in Moraira en in Benissa een fanatische villa met alles erop en eraan voor 10 personen. Blijf ons volgen en we houden je op de hoogte. Ook voor de overwinteraars!

Lees Ook Onze Andere Blogs:

Costa Blanca Weetjes

Schrijf u nu in en ontvang regelmatig updates over de Costa Blanca Weetjes

Een klein ogenblik a.u.b.

Bedankt voor uw inschrijving.
Vanaf nu zal u op regelmatige basis informatie van ons ontvangen over de  Costa Blanca.
U kan altijd onmidelijk terug uitschrijven indien u geen informatie over de Costa Blanca wenst.
 

B&B CASA ASOMBROSA

Calle Almudaina, 17
03730 Jávea
Alicante, Spanje
info@asombrosa.net
Tel.: +34 633 335 977