Logo B&B Casa Asombrosa, Javea, Costa Blanca, Spanje
Dutch NL English EN French FR Spanish ES Ukrainian UK
Benissa aan de Costa Blanca, bed en breakfast Casa Asombrosa in Javea, holiday rentals,

Benissa het vergeten pareltje

Het minder bekende Benissa is een gemeente met een rijke geschiedenis. Het lijkt wel een openluchtmuseum en bovendien wordt haar kustgebied in originele staat bewaard. Weg van de drukte aan zee, ingeklemd tussen Calpe en Moraira, ligt op een hoogte van 275 meter boven de zeespiegel het authentieke stadje Benissa. Deze oude schilderachtige stad is eind jaren tachtig en begin jaren negentig geheel gerestaureerd. Het historisch centrum, de geplaveide straten en de oude huizen uit de 17e en 18e eeuw zijn zeer zeker een bezoek waard. Het is een gemeente aan de Costa Blanca waar je nog de echte cultuur en charme vindt.

Omgeving

Benissa ligt in het noordoosten van de provincie Alicante, met een grondoppervlakte van 69,7 km²waarvan slechts 4 km kustlijn is. Volgens de gegevens telt Benissa ongeveer 4.500 inwoners in 2011. Benissa ligt op 75,4 km van de stad Alicante, 13 km van Jávea, 23,9 km van Denia en op 112 km van Valencia.

Kliffen en ongerepte baaitjes

Opvallend is dat het kustgebied van Benissa ook haar originele staat heeft kunnen bewaren. De vier kilometer lange kustlijn wordt gevormd door stranden, die regelmatig onderbroken worden door rotsen en kliffen, verscholen grotten en kleine baaitjes. Ongerepte baaien zoals la Fustera, Les Bassetes, Abogat, Pintes, Baladrar en La Llobella zullen je romantische ziel zeker kunnen bekoren. Geniet er van de prachtige natuur en het ongerepte landschap tijdens een ecologische wandeling langsheen de Middellandse Zeekust. Bijna op de grens met Calpe kom je uit op de jachthaven Les Basetes, waar je een bar, een restaurant, zeilschool en een duikcentrum tegenkomt. 

Bezienswaardigheden

Het centrum van Benissa, op Plaza de la Iglesia en Plaza Rey Jaume, word je gedomineerd door grote witte kathedraal van La Marina Alta. De kathedraal is in de jaren 20 gebouwd door de inwoners zelf in opdracht van de rijke vrijmetselaren en is het symbool van Benissa. Het handelsgebouw uit de 16e eeuw, het oude ziekenhuis voor de armen uit 1790 of Casa Andrew, een tak van de plaatselijke universiteit zijn allemaal monumentale historische gebouwen. De huizen waar vroeger de edelen van Benissa woonden zijn uitgerust met grote balkons die versierd zijn met smeedijzerwerk en familieschilden. Het Ribero Monument is gebouwd ter ere van de inwoners van Benissa die naar Valencia vertrokken om te werken op de rijstvelden. Hier tegenover staat het Casa de la Cultura met ernaast het bekende Juan Vives huis waar de afbeelding van de patroonheilige La Puríssima Xiqueta bewaard wordt.

Stranden en baaitjes

Cala Baladrar

De baai, Cala Baladrar, is 100 meter lang. Het is een natuurlijke baai van grote en kleine kiezelstenen. Die zorgen ervoor het helder, diep turquoise water de weerspiegeling van de dennenbomen. Een ideale baai om te leren zeilen en aan onderwaterfotografie te doen. De Baladrar inham is een mooie poort naar de Middellandse Zee. Deze kiezelstrandeninham is gevormd aan de monding van de dels Sesters ravijn. El Baladrar eindigt in een 30m hoge klif vol gaten, gevormd door de werking van de zee en van waaruit de rots, die bekend staat als La Polida, is afgevallen.

Cala Pinets

Met een lengte van een kleine 20 meter is dit een kleine baai waar de dennenbomen bijna tot aan de zee reiken. Een ideale plek waar de allerkleinsten rustig kunnen baden en waar je kunt duiken en snorkelen. Een deel van deze baai was in de Middeleeuwen een steengroeve voor de bouwwerken in het Historisch centrum van Benissa. Dit is een kleine rots en zandinham van waaruit u een korte wandeling kunt maken van Mar Morta naar Roques Negres. De ” Mar Morta ” is een kleine ondiepe inham door rotsen van de zee beschermd tegen golven.

Playa la Fustera

Cala Fustera is een baai van 110 meter lang en 40 meter breed en is de levendigste en populairste baai van de zone. Je vindt hier ook informatie over de toestand van de zee en het strand. Het strand beschikt ook over een toegang voor mensen met beperkte mobiliteit, er is een openbare telefoon, toiletten, restaurant, parkeerplaats en een Rode Kruispost. Deze laatste is enkel van 15 juni tot 15 september. Verder vind je er ook een autobushalte, strandbewaking en voetdouches. Natuurlijk is hier ook een blauwe vlag als bewijs van de goede waterkwaliteit. Playa la Fustera is een baai met fijn zand en helder water. Dichtbij bevindt zich de grot, la Cueva de la Fustera, die is meer dan 10 meter hoog en van daaruit heeft men een prachtig zicht op het kustgebied van Benissa en op de Peñón de Ifach.

Cala de la Llobella

La Llobella is één van de meest rustieke en eenzame baaien van de kust van Benissa. Men kan ze bereiken met de auto, er is een kleine parkeerplaats voorzien. Vandaar kun je vervolgens een pad van enkele meters volgen tot aan de baai. Het is een baai die erg in trek is bij snorkel- en duikliefhebbers.

Platgeta de l’Advocat

Cala Advocat is een kleine baai met kiezels en fijn zand met aan het uiteinde een golfbreker waar zeilboten kunnen aanleggen en waar je ook kunt vissen langs de kant van het water. Het is eveneens een perfecte plaats om ‘s avonds in de zomer te komen dineren met een prachtig uitzicht op de Middellandse Zee. Het strand eindigt aan een klif van 47 meter hoog, El Cantalar, die de zee inloopt en die bekendstaat onder de naam Punta Fosca. Cala Advocat beschikt over restaurants, parkeerplaats, toegang voor mensen met beperkte mobiliteit, voetdouches en de mogelijkheid windsurfen en zeilsport te beoefenen.

Bahía de les Bassetes

De baai, Les Bassetes, die deel uitmaakt van het kustgebied van Benissa grenst aan Calpe. Van hieruit heeft men een prachtig uitzicht op de Peñón de Ifach. Het is een baai waar, de Middellandse Zee, meestal rustig is. Hier ligt de Jachtclub Les Bassetes met 80 aanlegplaatsen voor kleine vaartuigen met een lengte tot 8 meter. Een zeilschool, een duikcentrum, kajak of windsurf te doen. Je kunt er ook voor kiezen om hier met een catamaran te varen. Vanuit deze baai begint de Ecologische Coastal Trail.

Benissa, omgeven door bergen

De kustlijn en het historische centrum van Benissa worden gescheiden door een groen, spectaculair landschap van wijngaarden. Maar ook olijfbomen, citrusbomen, amandelboomgaarden en alom verspreide palmbomen. Gelukkig is het drukke toerisme hier nog niet. Zo kunt je hier nog in alle rust genieten van de prachtige natuur tijdens een namiddagje paardrijden, mountainbiken of leuke wandeling. De bergachtige streek gevormd door de bijna 1200 meter hoge Sierra de Bernia is één van de belangrijkste natuurrijkdommen van Benissa. De 11 kilometer lange Bernia bergketen loopt van West naar Oost en loopt loodrecht naar de Middellandse Zee toe. Met een oppervlakte van 1900 hectare, doorkruist ze verschillende steden van de Costa Blanca zoals Callosa d’En Sarria, AlteaCalpe, Benissa en Jalón. Verschillende wandelroutes bieden de mogelijkheid om de Sierra de Bernia te bewandelen in nauw contact met de natuur.

Gastronomische specialiteiten

Benissa heeft haar eigen gevarieerde gastronomie. Het belangrijkste gerecht van Benissa is zonder enige twijfel de octopusstoofpot. Daarnaast staat Benissa gekend om haar lekkere vleeswaren, die je kunt kopen bij de talrijke lokale slagerijen in het historische centrum.

Cultuur, zee en vrije tijd in één adem

Op het gebied van feesten en culturele evenementen maakt Benissa zeker geen uitzondering op de andere Valenciaans dorpen en steden. Op de kalender staan onder meer de Patroonsfeesten ter ere van de heilige Maagd, la Purisma Xiqueta, de Feesten van Moros y Cristianos en de Feesten van San Antonio. Dit zijn de drukstbezochte traditionele feesten van Benissa. Op het culturele programma staan muziekconcerten, excursies, postzegelmarkten, film, theater en diverse conferenties. Een gevarieerde dosis amusement waar cultuur, zee, vrije tijd en een rijke gastronomie elkaar onder een typische Spaanse sfeer ontmoeten.

Vakantie Benissa

Kies nu uit het rijke aanbod vakantiehuizen te huur in Benissa bij A.V.P.M. Vakantieverhuur, 100% tevredenheidsgarantie, perfecte service ter plaatse, snelle en gemakkelijke reservering, veilig betalen en … genieten van een deugdelijke vakantie.

Lees Ook Onze Andere Blogs:

Costa Blanca Weetjes

Schrijf u nu in en ontvang regelmatig updates over de Costa Blanca Weetjes

Een klein ogenblik a.u.b.

Bedankt voor uw inschrijving.
Vanaf nu zal u op regelmatige basis informatie van ons ontvangen over de  Costa Blanca.
U kan altijd onmidelijk terug uitschrijven indien u geen informatie over de Costa Blanca wenst.
 

B&B CASA ASOMBROSA

Calle Almudaina, 17
03730 Jávea
Alicante, Spanje
info@asombrosa.net
Tel.: +34 633 335 977