Logo B&B Casa Asombrosa, Javea, Costa Blanca, Spanje
Dutch NL English EN French FR Spanish ES Ukrainian UK
Waar de Costa Blanca bekend om is, vakantiewoningen, vakantieappartementen, zon, zee, strand, cultuur, fietsen, wandelen, B&B Casa Asombrosa, Javea, Costa Blanca

Waar de Costa Blanca bekend om is

Aan de Costa Blanca Noord geniet je van een zacht Mediterraan klimaat wat contrasteert met het algemene weer in heel Spanje. Neerslag valt er het hele jaar door vrij weinig en de zon laat zich alle maanden van het jaar flink zien. Van Denia tot Alicante geniet je van een pittoresk landschap gevormd door bergen en valleien die je uitzichten bieden van een adembenemende kustlijn. 

Waar de Costa Blanca bekend om is, Tapas, B&B Casa Asombrosa, vakantieappartement, vakantiewoning, Javea, Costa Blanca,

Natuurlijke landschappen

Het noorden van de Costa Blanca staat erom bekend om zijn hoeveelheid groene landschappen in tegenstelling tot het zuiden. Je vindt hier vele nationale parken, valleien en berglandschappen. Zo vind je tussen Dénia en Jávea het Montgó natuurpark. Een groene oase aan de Middellandse Zee. Je vindt hier meer dan 650 verschillende soorten planten en meer dan 150 verschillende gewervelde dieren, waaronder een aantal bedreigde diersoorten.

Ook het Peñon de Ifach natuurpark, in Calpe, mag niet in dit lijstje ontbreken. De rots van Calpe, die 332 meter boven het water uitsteekt, wordt ook wel gezien als het symbool van de Costa Blanca. Ben je op zoek naar rivieren, grotten en watervallen? Ook dan zit je in goed aan de Costa Blanca Noord. Het natuurpark van Sierra de Mariola ligt op het randje van de provincies Valencia en Alicante en is ruim 17.000 hectare groot. Lees ook een ‘Trip in het binnenland van de Costa Blanca’

Waar de Costa Blanca bekend om is, daar verschillen de meningen al eens over. De belangrijkst die genoemd worden zijn, een rijke cultuur, historie, gastronomie en prachtige natuur. Hieronder zijn enkele van de belangrijkste dingen waar de Costa Blanca bekend om is. Sommige die je misschien al wel kent of andere dan weer niet.

Paella

Paella is het traditioneel gerecht uit Valencia, Spanje. Het is een rijstgerecht dat meestal wordt gekookt in een grote, brede pan en bevat een combinatie van groenten, vlees of vis, saffraan en andere kruiden. Paella is een van de populairste gerechten aan de Costa Blanca, maar ook in heel Spanje en ver daarbuiten. Het wordt vaak geserveerd tijdens feesten en speciale gelegenheden. Paella is het recept waar de Costa Blanca om bekend is bij de Spanjaarden!

Tapas

Tapas zijn kleine hapjes die vaak worden geserveerd bij een drankje in Spanje. Er bestaan vele verschillende soorten tapas, zoals Jamón Serrano (gerookte ham), Pata Negra, Tortilla Española (aardappelomelet), groene of zwarte olijven en pa Amb Tomaquet (brood met tomaat). Tapas zijn een grote traditie in Spanje en een geweldige manier om de Spaanse keuken te ontdekken.

Wijn

Volg de wijnroute van Alicante en ontdek de beste wijngaarden uit de streek. Bij het volgen van deze wijnroute zal je niet alleen van de heerlijke wijn proeven. Het is eveneens ook de perfecte gelegenheid om van de gevarieerde plaatselijke gastronomie te genieten. De wijnroute vat drie districten samen onder één symbool en dat is de wijnstok. In het noorden, van de Costa Blanca, vindt u de districten Marina Alta en Marina Baixa, met de dorpjes Castell de Castells, Benigembla, Murla, Parcent, Alcalalí, Xaló, Llíber, Senija, Benissa, Calpe en Teulada-Moraira.

Sangría

Nog zo bekend waar de Costa Blanca om bekend is. We denken allemaal dat dit heerlijk zoet zomerdrankje bij de BBQ typisch Spaans is, maar hij vindt zijn oorsprong bij de Grieken en Romeinen. Dat wist je natuurlijk nog niet, een leuk weetje om te vertellen bij de BBQ. Ze mengden hun wijn met suiker en kruiden, ze noemden het toen Hippocras. Maar goed dit was het stukje geschiedenis. Nu het belangrijkste hoe je zelf Sangria kan maken. Tegenwoordig kun je al overal kant-en-klaar Sangria kopen, maar die smaak is zeker niet als de echte Spaanse Sangria. Zo heeft iedere Spanjaard en regio wel zijn eigen recept. Een Spaanse familie vinden zonder hun eigen typisch Sangria recept is onbestaande! Maar de basis blijft altijd hetzelfde. Hier vind je enkele originele recepten van Sangria.

Agua de Valencia

De echte vertaling van het zomerdrankje Auqua de Valencia is, water van Valencia! Alleen er zit totaal geen water in het Valiaanse drankje! Vuurwater zou eigenlijk een beter benaming geweest zijn. Aqua de Valencia is een cocktail met een combinatie van de dranken Gin, Wodka en Cava. In de vroegere jaren wat Aqua de Valencia enkel bekend onder de plaatselijke bevolking van de Stad Valencia. Maar de bezoekers van het populaire Nachtleven uit de stad Valencia zorgden ervoor dat de cocktail steeds meer bekendheid kreeg. Nu is de cocktail vooral bekend onder de Spanjaarden die het graag drinken tijdens de zomermaanden onder het maanlicht. Het recept vind je hier.

Zon, zee en strand

Zon, zee en strand  is zeker iets waar de Costa Blanca bekend voor is. Aan de 200 km lange kust kun je volop genieten van zon, zee en strand. Van langgerekte witte zandstranden tot aan idyllische baaitjes, je vindt het hier allemaal. Bezoek bijvoorbeeld eens Playa de Arenal of Playa de Granadella in Jávea dat al tot tweemaal toe tot het mooiste strand van Spanje werd verkozen. Lees hier de mooiste standen van Jávea.

Feesten aan de Costa Blanca

Costa Blanca is bekend om zijn vele feesten die van internationaal en nationaal toeristisch belang zijn. Zowel de volksfeesten en kerkelijke feesten. De Costa Blanca is zeer rijk aan folklore, volksfeesten en eeuwenoude tradities. De feesten maken deel uit van het dagelijkse leven aan de Costa Blanca. Ze vallen vooral op door de kleurenpracht en diversiteit. Er vinden heel het jaar door speciale, kerkelijke en andere vieringen plaats.

Moros y Cristianos is het meest uitgebreide en gedeelde volksfeest. De pioniers zijn die van Alcoy ter ere van San Jorge die reeds zeven eeuwen gevierd worden. Moren en Christenen wordt in Alcoy op 22, 23 en 24 april gevierd. Ze zijn visueel zeer aantrekkelijk door de prachtige kledij en het vuurwerk. Het feest van Moros y Cristianos ontstond ter herdenking van de Herovering van het Spaanse Schiereiland.

De Hogueras de San Juan zijn een onontkoombare belevenis die in Alicante gevierd wordt evenals in de meeste gemeenten van de provincie. Het zijn bij uitstek de feesten van de stad Alicante en gemeenten zoals Javea, Benidorm, Teulada-Moraira, en Torrevieja. Monumenten, mascletaes (knalvuurwerk), kastelen en kermiskramen spelen de hoofdrol bij de Vreugdevuren San Juan. We zullen niet teruggaan tot de oorsprong van de vuurverering en de latere kerstening onder leiding van Johannes de Doper.
Dit zijn er maar enkele van de vele feesten waar de Costa Blanca bekend om is die iedere jaar plaatsvinden.

Architectuur

De architectuur van de Costa Blanca wordt gekenmerkt door bouwstijlen van verschillende culturen. Zo is er de Moorse bouwstijl, die afkomstig is uit Noord-Afrika (Islamitische stijlen), Romaanse en Gotische stijlen uit Frankrijk en de Renaissancestijl uit Italië. Hetgeen deze verschillende stijlen zo uniek maakt is het feit dat al deze, voor de Costa Blanca vreemde stijlen, toch met een typische Spaanse manier zijn ontwikkeld. Hierdoor lijkt de Costa Blanca dus een eigen stijl te hebben ontwikkeld terwijl de originele stijl afkomstig is van vreemde landen en culturen.

De architectuur aan de Costa Blanca wordt gekenmerkt door scherpe contrasten tussen lichte en donkere partijen. Afwisseling tussen soberheid, overdadige decoratie en dikke muren met kleine ramen om het zonlicht en de warmte buiten te houden. Sinds de Moorse overheersing staat de bouwvorm van een centrale patio, omringd door arcaden, centraal.

De Moren

Vanuit de tijd van de Moren is ook veel mooie Spaans erfgoed overgebleven. De Moren hebben in de toenmalige tijd (8ste tot 15de eeuw) veel welvaart naar de Costa Blanca gebracht. Het Moorse rijk was zeer ver ontwikkeld in onder andere wiskunde, dichtkunst en geografie. De Moren bewaarden de mooiste decoraties van hun architectonische bouwwerken voor het interieur, waarin geometrische, kalligrafische en florale motieven in tegels of stucwerk werden aangebracht. De Moren maakten veel gebruik van de zogenaamde hoefijzerboog van de visigoten.

In dezelfde tijd ontwikkelden Moorse ambachtslieden in heroverde gebieden de zeer decoratieve christelijk islamitische Mudejar stijl. De Christenen die op Moslimgrondgebied leefden werden Mozarabes genoemd en zij hadden een bijzondere architectonische stijl die Visigotische bouwtechnieken en Caliphallische stijl combineerden. Nadat de Costa Blanca op de Moslims werd heroverd bleven de Moorse architecten achter en ontwikkelden een andere nieuwe stijl die hun traditionele architectuur met Romanesque en Gotische elementen combineerde deze stijl die dus Mudejar stijl werd genoemd.

Kunst en kunstgeschiedenis

Altea, het “El Dorado” van kunstenaars en het toevluchtsoord van liefhebbers van het goede leven tussen de Middellandse Zee en de bergen. Altea, ook het Spaanse Santorini genoemd, is ongetwijfeld een van de mooiste dorpen aan de Costa Blanca.  Gelegen ten zuiden van de imposante Peñón de Ifach in Calpe en ten noorden van de wolkenkrabbers van Benidorm, zal dit paradijs van witte huizen u zeker verrassen.

Overblijfselen van een mengeling van verschillende beschavingen, Iberisch, Romaans en Arabisch, het dorp gebouwd op een heuvel met uitzicht op de Middellandse Zee is vandaag de dag een oase van rust voor vele prestigieuze schilders, muzikanten en kunstenaars van verschillende nationaliteiten. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Altea de titel van Culturele Hoofdstad van de Valenciaans Gemeenschap draagt. Als u zich onderdompelt in de pittoreske straatjes waar de geur van paella zich vermengt met de geur van de bloemrijke gevels, bereikt u het bovenste deel van de oude stad. De kerk van Nuestra Señora del Consuelo trekt meteen uw aandacht. In het centrum van de Plaza de la Iglesia domineert dit architectonische juweel de stad en zijn omgeving met zijn beroemde blauwwitte tegelkoepel.

Vakantie aan de Costa Blanca

Nu je weet waar de Costa Blanca om bekend is de verleiding misschien groot geworden om een vakantie te boeken aan de Costa Blanca. A.V.M.vakantieverhuur heeft verschillende villa’s, appartementen en Bed en Breakfast op hun site staan. Al deze accommodaties voldoen aan alle faciliteiten die je vakantie aan de Costa Blanca aangenaam zullen maken.

Lees Ook Onze Andere Blogs:

Costa Blanca Weetjes

Schrijf u nu in en ontvang regelmatig updates over de Costa Blanca Weetjes

Een klein ogenblik a.u.b.

Bedankt voor uw inschrijving.
Vanaf nu zal u op regelmatige basis informatie van ons ontvangen over de  Costa Blanca.
U kan altijd onmidelijk terug uitschrijven indien u geen informatie over de Costa Blanca wenst.
 

B&B CASA ASOMBROSA

Calle Almudaina, 17
03730 Jávea
Alicante, Spanje
info@asombrosa.net
Tel.: +34 633 335 977