Logo B&B Casa Asombrosa, Javea, Costa Blanca, Spanje
Dutch NL English EN French FR Spanish ES Ukrainian UK
Mediterrane Dieet bij B&B Casa Asombrosa in Jávea, Costa Blanca

Mediterrane Dieet

Afvallen doe je met een mediterraan dieet

Wel eens op vakantie geweest aan de Costa Blanca in Spanje? Als je deze gezonde voeding van het mediterrane land Spanje op tafel zou zetten, dan zie je veel peulvruchten, olijfolie en vis en een glaasje rode wijn. Dat is niet alleen lekker maar je valt er ook van af!  En je zult minder kans hebben op hart- en vaatziekten en zelfs in sommige gevallen op alzheimer.

In de jaren zestig hebben ze verschillende onderzoeken gedaan van de mensen die rond de Middellandse Zee woonden. Het viel de wetenschappers op dat deze groep van mensen minder kwalen hadden zoals kanker, diabetes, hart- en vaatziekten en op de ziekte van Alzheimer en Parkinson. Volgens het onderzoek was dat te danken aan hun gezonde leefstijl. Ze waren ontspannen, namen de tijd om te eten, kweekten vaak hun eigen groenten en kruiden, hadden veel lichaamsbeweging, én ze aten enorm gezond.  Toen werd het ‘mediterrane dieet’ geboren.

mediterraan dieet, B&B Casa Asombrosa in Jávea, Costa Blanca

Waar bestaat het dieet uit?

Om eerlijk te zijn, het is het helemaal geen dieet. Een gezonde en prettige manier van leven, dat is het, niets meer. Belangrijk is wel, meer bewegen, iedere dag. En dan hebben we het niet alleen over een half uur fitnessen of joggen, maar ook over vaker wandelen, fietsen en de trap nemen. Verder heeft het mediterrane dieet alle elementen in zich van een gezond voedingspatroon. Het overgrote deel van het mediterrane dieet bestaat uit plantaardig voedsel. Fruit en groenten, volle granen en bonen. Boter of margarine om in te bakken wordt vervangen door olijfolie en sladressings met mayonaise maken plaats voor dressings op basis van olie en citroensap. In plaats van zout maken verse kruiden gerechten smaakvol. Rood vlees, zeker niet meer dan een keer in de week. Wel minstens twee keer per week gevogelte en zeker twee keer in de week vis.

Natuurlijk plantaardig

Een traditioneel mediterraan dieet bevat veel fruit, groenten, pasta en rijst. De Spanjaarden bijvoorbeeld eten heel weinig rood vlees, maar wel verschillende keer per dag fruit en groenten die rijk zijn aan antioxidanten. Deze antioxidanten vangen gevaarlijke moleculen en maken ze onschadelijk. Daarmee gaan antioxidanten veroudering tegen van alle cellen waaruit het lichaam is opgebouwd, en dus ook tal van degeneratieve aandoeningen.

Noten zijn ook onontbeerlijk in het mediterrane dieet. Die zijn weliswaar rijk aan vetten maar die zijn voornamelijk onverzadigd en daarom gezond. Omdat noten nogal veel calorieën leveren, moet je er geen bergen van eten. Een handjevol per dag is zeker voldoende. En kies geen noten met een suiker- of honinglaagje of met veel zout, gewoon puur natuur.

Hoewel je aan de Costa Blanca vrijwel overal witbrood en witte pasta ziet, zijn de graanproducten van het mediterrane dieet gemaakt van volkorengranen en bevatten ze heel weinig ongezonde transvetten. Het brood wordt niet besmeerd met boter of margarine of belegd met kaas en vleeswaren. Brood wordt meestal ‘kaal’ gegeten of besprenkeld met wat olijfolie.

Goede vetten

Het mediterrane dieet richt zich niet op minder vet, maar op minder ongezonde en meer gezonde vetten eten. Olijfolie is in dit dieet de belangrijkste bron van vet. Omdat het rijk is aan enkelvoudig onverzadigd vet, dat helpt het slechte LDL-cholesterol te verlagen. Extra Virgin olijfolie is het minst bewerkt en bevatten de meeste antioxidanten. Zowel enkelvoudig als meervoudig onverzadigde vetten bevatten het gezonde linoleenzuur. Omega 3-vetzuren verlagen het aantal triglyceriden in het bloed, helpen het ontstaan van bloedpropjes voorkomen. Ze verminderen ook het risico op een plotselinge hartaanval, houden de bloedvaten gezond, en helpen de bloeddruk in balans te houden. Avocado’s bevatten veel omega 3-vetzuren, evenals vette vissoorten als makreel, haring, sardines, forel, tonijn en zalm, zijn rijk aan deze. Daarom bevat het mediterrane dieet veel vis!

Je gezondheid

Hoe gezond of ongezond alcohol is, staat al jaren ter discussie en daarom wordt alcoholconsumptie in het algemeen ontmoedigd. Dat is jammer, want hoewel te veel drinken zeker ongezond is, kan een matig alcoholgebruik volgens sommige onderzoekers wel degelijk het risico op hart- en vaatziekten verminderen. Daarom, wie het mediterraan dieet volgt, mag daarom met mate rode wijn drinken. Vrouwen mogen per dag een glas en mannen jonger dan 65 kunnen twee glazen per dag drinken. Niet meer dan dat, want anders verhoog je juist de kans op verschillende ziekten, waaronder sommige types kanker. Wie het moeilijk vindt zich te beperken tot een of twee glazen. Hou er wel rekening mee dat sommige mensen door het drinken van rode wijn last krijgen van migraine.

Voordelen

Onderzoek heeft aangetoond dat het traditionele mediterrane dieet het risico op hart- en vaatziekten vermindert. Sterker nog, een recente analyse van meer dan anderhalf miljoen gezonde volwassen liet een verband zien tussen gezonde mediterrane voedingsgewoonten en een verminderd risico op sterfte door hart- en vaatziekten, op kanker en op sterfte door kanker, op de ziekte van Parkinson en de ziekte van Alzheimer. Dus niet vreemd dus dat veel artsen en belangrijke gezondheidsorganisatie gezonde volwassenen aanraden een mediterraan dieet te volgen om chronische ziekten voor te zijn.

Afvallen met het mediterrane dieet

Ook met het mediterrane dieet moet je op je calorieën letten. Als je handenvol supergezonde noten en in olijfolie gedrenkte ovenschotels eet, zul je niet afvallen. Maar deze manier van eten maakt het wel een stuk makkelijker om een gezond gewicht te houden. Groenten, fruit, volkorenproducten en peulvruchten bevatten veel vezels en die zorgen voor een langdurig vol gevoel. Ook de eiwitten in vis en gevogelte zorgen dat je je verzadigd voelt. Bovendien bevat het dieet geen ‘snelle’ suikers, zoals te vinden in onder meer witbrood, koek, gebak, frisdranken en snoep. Die suikers geven een piek in de bloedglucose, wat je een extra energiek gevoel geeft. Maar die piek daalt zeer snel, waardoor je extra behoefte aan suiker krijgt en gaat snacken.

Mediterrane dieet bij B&B Asombrosa

Als je een verblijf boekt bij B&B Casa Asombrosa in Jávea, dan kunt ook daar kiezen voor een mediterraans dieet. Je hebt daar de keuze uit een mooi vakantieappartement of in je kan kiezen uit 1 van de twee gastenkamers met eigen privébadkamer. Ook Nadia haar ontbijten zijn stilaan gekend over heel België en Nederland. Vakantie in het najaar, B&B Casa Asombrosa, daar kom je als een vreemde en je vertrekt als een vriend!

Lees Ook Onze Andere Blogs:

Costa Blanca Weetjes

Schrijf u nu in en ontvang regelmatig updates over de Costa Blanca Weetjes

Een klein ogenblik a.u.b.

Bedankt voor uw inschrijving.
Vanaf nu zal u op regelmatige basis informatie van ons ontvangen over de  Costa Blanca.
U kan altijd onmidelijk terug uitschrijven indien u geen informatie over de Costa Blanca wenst.
 

B&B CASA ASOMBROSA

Calle Almudaina, 17
03730 Jávea
Alicante, Spanje
info@asombrosa.net
Tel.: +34 633 335 977