Logo B&B Casa Asombrosa, Javea, Costa Blanca, Spanje
Dutch NL English EN French FR Spanish ES Ukrainian UK
Vakantie Costa Blanca Noord

Vakantie Costa Blanca

Voor een vakantie aan de Costa Blanca Noord kunt eenvoudig bereiken via de luchthavens van Valencia en Alicante. Vooral deze laatste luchthaven heeft een ruime waaier van internationale vluchten. Valencia is dan de ideale verbinding om even een korte uitstap naar Ibiza of Mallorca te maken. Het is slechts enkele tientallen minuten vliegen! Maar ook via de autosnelweg A7, die een prima infrastructuur heeft, en verbindt de belangrijkste kuststeden helemaal van de Franse grens tot aan Alicante het zuiderste punt van de Costa Blanca Noord.

Vakantie Costa Blanca Noord, Denia

Daguitstap naar Denia

Denia is het meest noordwaarts punt van de Costa Blanca Noord. Denia heeft ook een rijke geschiedenis. Dit kan je meteen afleiden tijdens een wandeling in de smalle, Moorse straatjes die kronkelen door en rond het centrum. Ondanks de vele hotels, B&B’s en appartement complexen, oogt Denia niet al een overwegende toeristische plaats. Kortom, er heerst een perfect gebalanceerde verhouding tussen de authentieke en het toeristische.
Een goed voorbeeld hiervan kun je naast de haven terugvinden. De traditionele visserswijk “Balx la Mar” geniet van prachtige gekleurde authentieke vissershuisjes waar het tegenwoordig heerlijk tafelen is in één van de vele restaurants

De Cultuur van Denia

De grote trekpleister van Denia is zonder twijfel “El Castillo”. Zoals de naam doet vermoeden betreft dit een kasteel. Oorspronkelijk gebouwd tussen de 11de en 12de eeuw, waardoor het een Islamitische stijl heeft. In 1859 is het kasteel grotendeels vernietigd, maar later volledig hersteld. Tijdens een bezoekje kun je ook het Archeologisch Museum bezoeken dat zich op het terrein van het kasteel bevindt. Deze herbergt archeologische resten van de Romeinse nederzetting genaamd ‘Diannium’, die in het gebied gevonden zijn.

Wil je eerder het culinaire?

Denia heeft 2 voedselmarkten, de markthal (Mercado Municipal) en de vismarkt (Lonja de Pescado). Hier kun je verse vis, fruit, olijven, etc. inkopen om heerlijk te tafelen met het ganse gezin.

Zin in een dagje strand?

Verschillende, prachtige zandstranden strekken zich uit rond de stad. Deze zijn bovendien beloond met de Blauwe Vlag, een erkenning door de EU. In het noorden kun je heerlijk vertoeven op de zandstranden Punta del Raset, Les Marines, Les Bovetes en Els Molins. Zuidwaarts is er het zandstrand Las Marinas Caslana, maar daarna wordt het ruiger. Las Rotas, een opeenvolging van rotsachtige baaien en Cabo San Antonio. Deze laatste is trouwens een aanrader om te duiken of te snorkelen.

Montgó

Naast de stad, ligt er een opvallend grote berg, dit is de Montgó. Het vormt een natuurlijke scheiding met de stad Jávea. Vanaf deze berg kun je genieten van een fantastisch uitzicht over de middellandse zee en omliggende steden. Sportievelingen kunnen de berg trotseren via één van de vele wandelroutes.

Meer info vind je op het vissersdorp Denia en Denia Costa Blanca

Vakantie, Costa Blanca Noord, Jávea, B&B Casa Asombrosa

Vakantie in Jávea

Jávea of op zijn Valenciaans Xàbia, een van oorsprong vissersdorp dat uitgegroeid is tot een toeristische parel, ligt tussen Denia en Calpe. Een buitengewone kustlijn, turquoise zee en heerlijke temperatuur, dat is Jávea!

Jávea kunt je in 3 zones opdelen

“La Villa”, het oud historisch centrum en ligt op ongeveer 1km landinwaarts. De oude smalle straatjes kenmerken de charme van weleer. Aanschouw er de prachtige, architecturale parels zoals de kerk van Sant Bartomeu en de Kapel van Santa Anna. Of bezoek het fort, die door piraterij, in de 14de eeuw, af te rekenen kreeg met kanonkogels. Deze kun je trouwens nog steeds zien zitten! Een andere wijk is de “Duanes del Mar”, die haven bestaat uit een vissers- en jachthaven. In de ochtend wordt de verse vis van hieruit overgebracht naar de vismarkt. Verser dan dit kan niet!

Playa del Arenal,

Het voornaamste zandstrand van Jávea, met een mooie boulevard met winkeltjes en restaurants waar het heerlijk tafelen is. De kuststrook van Jávea is ongeveer 3 km. lang en heeft in het noorden een kiezelstrand La Grava. Omdat het bestaat uit kiezelstenen en stukken rots is dit strand minder druk. En het heeft het ook een leuke boulevard, waar het heerlijk genieten is. In de omgeving heb je ook een prachtige baai, Playa de la Granadella, dat al tot tweemaal toe verkozen is tot het mooiste strand van Spanje.

Ook in Jávea heb je de berg Montgó.

Deze 753 meter hoge berg kan via diverse wandelroutes veroverd worden, terwijl je onderweg geniet van een fenomenaal uitzicht tot Ibiza met helder weer. Maar geen paniek, de Montgó kun je ook met de auto trotseren, en rij tot het uitkijkpunt Cap de Sant Antoni.
Ten noorden van Jávea, onder een klif van de “Reserva Marina del Cap de Sant Antoni”, ligt de Cova Tallada verborgen. Een open holte voor de zee en 400 meter lang. De grot is ontstaan door de winning van ruwe rots, een materiaal dat al door de moslims werd gebruikt bij de bouw van hun kastelen. Als je deze wenst te bezoeken raden we je aan om een zaklamp mee te nemen. Jávea zelf is omringd door naaldbomen en heeft een prachtig groen karakter, waardoor het er heerlijk vertoeven is in een bovendien gezonde buitenlucht. 

Omdat we zelf in Jávea wonen hebben we hier uiteraard veel informatie over. Je kunt o.a. de blogs lezen:

osta Blanca Noord, Benissa

Benissa

In Benissa ontvlucht je de drukte in dit authentieke schilderachtige stadje tussen Calpe en Moraira. Het beeldig historisch centrum, geplaveide straten en 17de – 18de-eeuwse huizen, geven het een unieke charme en maakt het bezoeken waard.

What’s in a name?

De naam Benissa heeft zijn oorsprong in de Arabische taal. “Ben Isa” betekent “zonen van Isa”. Zoals vele dorpen en steden aan de Costa Blanca met “Beni” beginnen, besef je de impact van de Moorse invloed op deze regio Costa Blanca Noord.

Cultuur van Benissa

Klein, maar veel troeven. “La Marina Alta” is een grote witte kathedraal die begin 20ste eeuw, in opdracht van rijke vrijmetselaren is gebouwd. Met haar ligging te midden het centrum vormt ze het symbool van Benissa. Behalve de kathedraal, de Plaza de la Iglesia en Rey Jaume, kun je er de verschillende huizen met smeedijzerwerk en familieschilden van edelen aanschouwen. De Lonja, het handelsgebouw, daterend uit de 16de eeuw, een ziekenhuis voor de minderbedeelden, het Ribero monument, Casa de la Cultura of het Juan Vives huis, waar de afbeelding van La Purissima Xiqueta, de patroonheilige, bewaard wordt vervolledigen het culturele aspect.

Benissa strand.

Ondanks dat Benissa in het binnenland is gelegen, heeft toch een 4km lange kustlijn. Deze heeft verschillende kleine, gezellige verborgen baaien. Ook heeft Benissa meerdere zandstranden zoals “Els Pinets” of “La Caleta la Fustera”.

Omgeving van Benissa.

Door het Mediterrane klimaat aan de Costa Blanca Noord, is het landschap van bergen en valleien bekleed met boomgaarden. Een idyllische omgeving waar het heerlijk vertoeven is. Wandelen door de vele kleine, smalle straatjes of door de Jalon Vallei raden we zeker aan! Zeker in de periode einde januari en februari vind je daar de prachtige amandelbloesem pracht.

Costa Blanca Noord, Moraira

Vissersdorp Moraira

Een traditioneel vissersdorp aan de Costa Blanca Noord, dat doorheen de jaren is uitgegroeid tot een populaire vakantiebestemming. Moraira is uniek in vergelijk met vele andere badplaatsen. Geen overdaad aan hoge appartementsgebouwen of hotels, maar een gezellige badplaats, met leuke sfeer.

Moraira – Teulada

Moraira ligt aan de kust en was oorspronkelijk een klein vissersdorpje, nu is heel toeristisch, zeker tijdens de zomermaanden. Teulada daarentegen, ligt een 6-tal km landinwaarts en is vrij rustig, met inwoners die vooral leven van de agrarische sector. Niettegenstaande het feit dat Moraira toeristisch is, blijft het een charmante bestemming. Geen hoge appartementsgebouwen of hotelcomplexen, maar een centrum van een 25-tal straten. Het centrum is bovendien gelegen aan de jachthaven. Ook de vismarkt waar je dagelijks verse vis kunt kopen is hier gelegen. Moraira is verfijnd en biedt tal van lekkere restaurantjes, leuke winkeltjes.

Moraira wat te doen

Castillo de Moraira, vaak ook naar verwezen als Castillo de la Mar. Dit omwille van de ligging die uitkijkt op het strand. Verwacht je echter niet aan een immense constructie en een bezoek door het kasteel is snel voorbij. Verder zijn er nog diverse kerken en kapelletjes in de omgeving, waaronder het “Eglésia fortalesa de Santa Caterina”, met het oudste orgel van de provincie. Echte cultuursnuivers zullen eerder uitwijken naar andere bestemmingen aan de Costa Blanca Noord. Maar dat is juist het leuke, iedere badplaats heeft zijn eigen kenmerken en troeven.

Moraira Strand

De ongeveer 8 km lange kustlijn bestaat uit verschillende baaitjes en mooie zandstranden. “Les Platgetes” is de populairste, gevolgd door “El Portet”, ideaal om te windsurfen en “L’Ampolia” waar het heerlijk vertoeven is met de familie. Allemaal prachtige zandstranden met helderblauw zeewater. Ander activiteiten zoals banenboten of kanoën ontbreken hier zeker niet. Van de baaitjes is vooral de “Cala Llebeig” de moeite waard om te bezichtigen. De witgrijze rotsen, bedekt met groen en gekleurde bloemen vallen op. Desondanks een hoogte van +/- 10 meter, zie je af en toe een plaatselijke visser, die de uitdaging aangaat.
Andere baaitjes zijn de “Cala Cap Blanc”, “Cala Portixol” en “Cala Andragó”.

Costa Blanca Noord, Calpe

Vakantiegevoel in Calpe

De ideale bestemming als je een druk vakantiegevoel wil ervaren aan de Costa Blanca Noord. Een combinatie van prachtige zandstranden, natuur, cultuur en een oud stadscentrum, dat is Calpe!

De Stad

Het historisch centrum van Calpe is in zeer goede staat bewaard gebleven. Kleine, gezellige straatjes die uitkomen op pleinen, oude klassieke gebouwen, traditionele vissershuisjes een kerk in gotische stijl en tal van winkeltjes. Kortom een echt plezier om het te wandelen in het stadcentrum. Als je een uitstapje overweegt, raden we de zaterdag aan. Dan is er een wekelijkse Calpe markt met een groot aanbod aan verse groenten, fruit, kledij. Daarna een lekkere tapas wat heb je nog meer nodig?

Geschiedenis van Calpe

Zowel Romeinen als Moren hebben gedurende 20 eeuwen lang in deze fantastische regio vertoeft. Hierdoor heeft Calpe een zeer rijke geschiedenis en barst het van de cultuur. In de 19de en 20ste eeuw groeide de stad door een positieve economie die het gevolg was van de visvangst en zoutwinning. Rond 1950 kwamen de eerste toeristen op verkenning. Daarna is Calpe een echte drukke toeristische trekpleister geworden in de Costa Blanca Noord.

De berg El Peñon de Ifach

El Peñon de Ifach staat symbool voor Calpe. Deze hoge, ongeveer 330m hoge kalkrots is van kilometers ver te zien. Vanuit de haven zijn er diverse wandelroutes. Eenmaal de top bereikt, word je beloont met een fenomenaal uitzicht.

Zand tussen de teentjes

Calpe heeft een waaier aan mooie stranden met kristalhelder water. Playa Levante en Playa Arenal zijn de populairste stranden van Calpe. Maar bij de jachthaven is het heerlijk om te relaxen op Playa de Puerto Blanca of Playa les Urgues. Duikers kunnen dan weer hun hartje ophalen op Cala Gasperet en Playa El Collao. Deze stranden zijn trouwens enkel te bereiken vanuit de zee.

Las Salinas de Calpe

In het midden de stad ligt de oude zoutmijn Las Salinas. Vandaag de dag wordt er echter geen zout meer gewonnen, en herbergt het hoofdzakelijk flamingo’s.

Costa Blanca Noord, Altea

Klein Charmant Altea

Een klein, charmant stadje met een karakteristiek centrum op een heuvel. In dit centrum vallen de vele smalle straatjes, witte pittoreske huisjes en kunstgalerijen op. Het is zeker een stadje met karakter!

Geschiedenis Altea

Talrijke beschavingen Iberiërs, Grieken, Feniciërs, Romeinen en Moslims lieten hun sporen en invloed na doorheen de geschiedenis. In de 17de eeuw kreeg de stad vaak af te rekenen met piraten. Sinds de 18de eeuw werd het een toevluchtsoord voor vele kunstenaars, schrijvers en muzikanten.

Altea wat te doen

Het mediterrane Altea is cultuur en draagt dan ook meteen de titel als culturele hoofdstad van de Valenciaanse Gemeenschap. Zo herbergt het Palau de Altea, met een faculteit voor Schone Kunsten van de Universiteit, een muziekconservatorium, een cultureel centrum en Etnisch Muziekmuseum. Iglesia Ortodoxa Rusa is een Russisch-orthodoxe kerk net buiten het centrum. Op zich niet iets bijzonder, maar schijn bedriegt. Dit was de eerste Russisch-orthodoxe kerk van Spanje. Gebouwd door een, hoe kan het anders, Russische miljardair en gebaseerd op een Russisch-Orthodoxe kerk van de 17de eeuw. Geld nog moeite werd gespaard en Russische arbeiders gingen aan de slag met hout uit het Oeralgebergte.

In de oudste buurt van Altea kun je de Torre de Bellaguarda terugvinden. Een voormalige toren van de stadsmuur, net zoals Torre de la Galera die tot Cultureel Erfgoed is verklaard. Iglesia nuestra Señora del Consuelo” is zowat het symbool van Altea. Deze parochiekerk dateert van begin 20ste eeuw. Behalve de hogere ligging, zijn het vooral de dubbele blauwe koepel met witte decoratie die de aandacht opeisen.

Het oude centrum dat je bereikt via de Portal Vieja een poort uit de Middeleeuwen, is eveneens een aanrader. Steile, smalle, kronkelende straatjes die de heuvel beklimmen. Voorheen deden de huisjes dienst als werkplaatsen, vandaag de dag zijn het lekkere restaurants, aangename bars met terras en diverse galeries.

Naar het strand van Altea

De kustlijn van Altea is ongeveer 8km lang en bestaat uit verschillende stranden, baaitjes en kliffen. La Roda” is het populairst en focust zich het meest op de toeristen. Waar toeristen zijn mogen watersporten niet ontbreken. De gezellige boulevard met winkeltjes, ijssalons, bars en restaurants is dan weer heerlijk om langs te flaneren. Andere stranden met kiezels of zand zijn, Cap Negret, El Mascarat, La Olla, Cap Blanch en La Solsida. Hou er rekening mee dat deze laatste een naaktstrand is.

Costa Blanca Noord, Benidorm

Massatoerisme in Benidorm

Bij het uitspreken van de naam Benidorm, wordt er meteen een link gelegd met een algemeen stigma, door en door zatte Engelsen. Uiteraard kunnen we spreken van massatoerisme, maar er zijn ook veel gepensioneerden die er heel graag overwinteren. Deze stad van wolkenkrabbers en hotels heeft nog veel meer te bieden dan door en door zatte Engelsen. Zonovergoten zandstranden, een charmant oud winkelcentrum, sfeervolle terrasjes en een levendige promenade

Benidorm zijn geschiedenis

Begin 19de eeuw was Benidorm een klein vissersstadje en de visserij was de belangrijkste inkomstenbron voor de lokale inwoners. Vooral tonijn en sardines vielen in de smaak. In deze tijdsperiode kreeg de badplaats een eigen kustwacht en vonden de eerste toeristische bezoeken plaats. In 1965 opende Benidorm haar eerste toeristische verblijf Hostal La Mayora. Langzaamaan kwamen er accommodaties bij en een 15 jaar later was er een verbinding via de snelweg met Alicante. Meteen ook de start om Benidorm te promoten als toeristische trekpleister.

Benidorm heeft door zijn populariteit een minder goede reputatie gekregen. Het was een goedkope vakantiebestemming geworden die goed in de markt lag bij senioren die kwamen overwinteren. De ouderdom van vele wolkenkrabbers hielpen de algemene indruk natuurlijk ook niet. Maar de afgelopen jaren heeft de stad Benidorm fors ingezet op een beter elan. Gebouwen werden gerenoveerd, met bars en restaurants op de daken met een fenomenaal uitzicht. Een culturele parel of synoniem voor het idyllische Spanje zal het uiteraard nooit worden. Maar voor wie met een open geest de stad verkent, zal merken dat Benidorm aan de Costa Blanca Noord toch ook veel goeds te bieden heeft.

“Vamos à la playa”

Een 6 km lange kuststrook, met goudkleurige zandstranden en helderblauwe zee, kunt je in drie opdelen. Authenticiteit staat synoniem voor het strand Poniente. Dit kleine zandstrandje is heel uitnodigend en een stuk rustiger dan het meest bekende strand Levante.
Zandstrand Levante is zeer populair bij de vele vakantiegangers. Het heeft dan ook alle troeven om een gezellig dagje aan het strand door te brengen. Van een promenade met gezellige bars, restaurants, winkeltjes, tot een gevarieerd aanbod zoals jetskiën, surfen, duiken, snorkelen, enz., voor de waterliefhebbers. Als je met de kindjes wil genieten, raden we je het strand van Mal Pas aan. Een klein, gezellig strandje tussen de rotsen van het oude Benidorm en de jachthaven. De scherpe rotsen zijn weggewerkt en door de ligging is het een zeer rustig strookje zee.

Benidorm wat te doen

Trek erop uit en neem de boot richting het eiland Tabarca. Het kleinste permanent bewoonde eiland van Spanje. Vroeger een toevluchtsoord voor piraten, vandaag een beschermd eiland met een overvloed aan fauna & flora.
Bezoek Mundomar, een dierenpark met een grote variëteit aan zoogdieren, vogels en reptielen. Geniet van de vele shows en ervaar de unieke belevenis om te zwemmen met zeeleeuwen of dolfijnen. Dolle waterpret in Aqualandia! Dit fantastische waterpretpark behoort tot de grootste ter wereld. 15 attracties die de kleinste en stoerste onder ons plezieren. Gaande van een kinderspeeltuin tot een 33m hoge glijbaan waar snelheden tot boven 100 km worden gehaald. Durf jij het aan?

Terra Mitica, een prachtig attractiepark met als thema de geschiedenis van culturen rond de Middellandse Zee. Dit omvat, Griekenland, Rome, Iberia, Las Islas en Egypte. Wie zegt dat geschiedenis saai moet zijn. Een fantastisch decor en ruim gamma aan attracties bekoort jong en oud. Terra Natura een unieke dierentuin, voorzien van de modernste snufjes, waar je ondergedompeld wordt in de dierenwereld. Tarantula’s, slangen en pijlgifkikkers die met één zweetdruppel een olifant vellen. Jachtluipaarden, tijgers, leeuwen, apen en vogels zijn maar een kleine selectie van wat deze zoo te bieden heeft. Benidorm telt niet één maar twee waterpretparken. Aqua Natura biedt geweldige zwembaden, spannende glijbanen en gezellige groene tuinen.

Font de L’Algar, “Fuentes del Algar, zijn ook zeker het bezoeken waard. Deze watervallen en bijhorend natuurpark zijn gelegen vlak bij Callosa d’en Sarría en dus op korte afstand van Benidorm. Vergeet je zwembroek niet, want op een warme dag is het heerlijk om in het frisse water af te koelen.
Op 25 kilometer van Benidorm is er het gezellige Guadalest. Dit goed verborgen dorpje tussen de bergen, is op prachtige wijze geïntegreerd in de rotsen. Een aanrader voor wie wat cultuur wil opsnuiven.

Costa Blanca Noord, villajoyosa

VILLAJOYOSA

Dit van oorsprong kleine dorpje heeft de laatste jaren een immense groei aan populariteit gewonnen. Wanneer je deze badplaats bezoekt, zal je snel duidelijk worden waarom. Kleurrijke gevels, kleine straatjes, lichtblauwe zee, gouden zandstranden. Dat is Villajoyosa

Villajoyosa Geschiedenis

Dit kleine dorpje, aan de Costa Blanca Noord, heeft al een lange geschiedenis. Bovendien is het de hoofdstad van de regio Marina Baja. Voorheen werd Vilajoyosa, Alonis genoemd. Maar in de Middeleeuwen viel het dorp in handen van Koning Jaime I. Omdat de nieuwe heerser Christelijk was veranderde de naam naar “La Vila Jolosa, het Valenciaans voor de vrolijke stad. Gedurende de 17de eeuw vormde het dorp een strategische basis voor de verdediging van de kustlijn tegen piraten. Onder bewind van Koning Felipe II, werden nieuwe stadmuren en uitkijktorens gebouwd. Eind 17de eeuw keerde de rust terug en kon het dorp volop inzetten op groei.

Villajoyosa chocoladefabriek

Sinds 1881 produceert de chocoladefabriek “Valor” diverse producten. De passie voor, en de kunst van, het maken van chocolade gaf deze fabriek een goede reputatie. Jaren vol passie en liefde voor het product, creëerden een bekend merk. Een stukje van de fabriek is omgebouwd tot museum en deze is gratis te bezoeken! Na de rondleiding kun je nagenieten in de tearoom met overvloed aan lekkernijen.

Villajoyosa Bezienswaardigheden

Heerlijk wandelen langs de vele vissershuisjes aan het strand. Deze woningen waarvan de gevel geschilderd is in pasteltinten staan symbool voor de badplaats.

De reden achter deze felle kleurtjes is echter doordacht. Het hielp vissers om zich te oriënteren, nu is het vooral een toeristisch kenmerk. Het oude, pittoreske centrum van Villajoyosa is zeker het bezichtigen waard. Vele muren en gevels verwijzen naar de Renaissance, met uitzondering van de gotische parochiekerk l’Assumpcio. Torre del Aguiló, Torre Simeón en Torre del Charco, waren enkele strategische uitkijktorens. Deze kun je nog steeds bezichtigen.

Villajoyosa strand

Villajoyosa is minder toeristisch dan nabijgelegen badplaatsen. Hierdoor is het strand, algemeen gezien, rustig. Het goudkleurige zandstrand heeft een lengte van 3,5 kilometer en is op sommige plaatsen meer dan 90 meter breed. Kortom, zalig!

Dit zijn slechts enkele redenen om naar Costa Blanca te komen. Maar uiteraard zijn er nog veel meer op te noemen. Als je een verblijf boekt bij B&B Casa Asombrosa in Jávea, dan kan Nadia en Etienne je alles vertellen over de Costa Blanca. Je hebt daar de keuze uit een mooi vakantieappartement of in je kan kiezen uit 1 van de twee gastenkamers met eigen privé badkamer. Ook Nadia haar ontbijten zijn stilaan gekend over heel België en Nederland. Vakantie in het najaar, B&B Casa Asombrosa, daar kom je als een vreemde en je vertrekt als een vriend!

Lees Ook Onze Andere Blogs:

Costa Blanca Weetjes

Schrijf u nu in en ontvang regelmatig updates over de Costa Blanca Weetjes

Een klein ogenblik a.u.b.

Bedankt voor uw inschrijving.
Vanaf nu zal u op regelmatige basis informatie van ons ontvangen over de  Costa Blanca.
U kan altijd onmidelijk terug uitschrijven indien u geen informatie over de Costa Blanca wenst.
 

B&B CASA ASOMBROSA

Calle Almudaina, 17
03730 Jávea
Alicante, Spanje
info@asombrosa.net
Tel.: +34 633 335 977