Logo B&B Casa Asombrosa, Javea, Costa Blanca, Spanje
Dutch NL English EN French FR Spanish ES Ukrainian UK
Groene of zwarte olijven

Groene of zwarte olijven

Ken jJj Het Verschil Tussen Groene en Zwarte Olijven

Beeld je in, je zit ergens op een terrasje in Jávea met een heerlijk glaasje wijn of cava in de zon en daar een schaaltje lekkere groene of zwarte olijven of in het Spaans aceitunas bij. Soms zijn het groene de andere keer weer zwarte. Heb je uzelf als eens de vraag gesteld wat het verschil is tussen groene en zwarte olijven? Groeien die zo aan de bomen? En er is wel degelijk een verschil tussen olijven voor te persen voor olijfolie of tafelolijven! Lees verder en je komt er alles over te weten.

Verschillende Olijven

Groene of zwarte olijven? Er is wel degelijk een verschil tussen olijven die gebruikt worden om olijfolie van te maken en olijven die gebruikt worden als tafelolijven. Ofwel die olijven die je in de schaaltjes ziet liggen op jouw terrastafeltje op dat heerlijke terrasje in Jávea.

In tegenstelling tot andere boomvruchten kunnen olijven niet direct van de boom gegeten worden, de smaak is gewoon te bitter. Olijven worden eerst een geruime tijd in een zoutwaterbadje gelegd om de bittere smaak te verwijderen. Dit pekelen is nog de traditionele manier voor de olijven te bereiden. Eerst hebben de olijven nog vele tinten groen tot geelbruin, daarna worden op natuurlijke manier zwart.

Groene of Zwarte Olijven

De nog onrijpe olijven zijn groen en de rijpe olijven zijn zwart tot diepbruin of paars. Vers geplukte olijven zijn niet direct voor consumptie geschikt. De rijpere zwarte olijven zijn zachter en sterker van smaak. Groene olijven kunnen ook kunstmatig zwart gemaakt worden. Wat geldt bij het merendeel van de zwarte olijven in de industrieproductie. Dit kleuren gebeurt door middel van een oxidatieproces.

Door deze behandeling verdwijnt eveneens de bittere smaak. De rijpe vruchten zijn te zacht om mechanisch te ontpitten. Dus zijn ontpitte zwarte olijven meestal kunstmatig gekleurd. Op de potten of blikken olijven voor consumptie moet vermeld worden dat er kleurstof toegevoegd is, dit zijn ook de fabrieksmatig geproduceerde olijven. Als de olijven nog op de traditionele manier gepekeld zijn kunt ju die herkennen omdat ze er gerimpeld uitzien, dit komt door het zoutbad waar ze geruime tijd hebben ingelegen.

De Verschillende Tafelolijven

Spanje heeft zeven soorten tafel olijven. Spanje is ook het belangrijkste olijfolie producerende land ter wereld en dus zijn de variëteiten aan olijven die bestemd zijn voor de tafel talrijk. Een opsomming:

Gordal Sevillana:

Een olijfsoort die geliefd is vanwege de grootte van de vruchten die meer dan 15 gram kunnen wegen. Deze olijfsoort geeft weinig olie en wordt dus meer gebruikt als tafel olijf.

Manzanilla:

Deze olijfsoort die net zoals de Gordal sevillana uit Andalusië komt en internationaal bekend is omdat deze olijfsoort ideaal geschikt is voor ingeblikte en industriële olijven

Aloreña:

Dit is een olijfsoort die typisch is voor de Málaga provincie en een aftakking is van de Manzanilla olijf, maar dan met een krachtige smaak. Deze olijfsoort wordt zowel groen als zwart geplukt.

Campo Real:

Een olijfsoort die haar oorsprong heeft in de provincie Madrid en als kenmerk de sterke bitterheid heeft. Deze olijfsoort is perfect voor dressings.

Aragón:

Ook wel de ‘empeltre’ olijf genoemd en enigszins langwerpig van vorm is, maar zeer sterk van smaak. Deze olijven worden zeer rijp geplukt en zijn dus de beste zwarte olijven.

Verdial:

Deze olijfsoort die meerdere variëteiten heeft en op verschillende locaties in Andalusië en Extremadura voorkomt. Kenmerken zijn o.a. de medium vlezigheid, smaak en enigszins langwerpige vorm.

Arbequina:

Typische olijvensoort voor Zuid-Aragón en West-Catalonië en zeer karakteristiek is vanwege zijn kleine formaat. Deze olijfsoort heeft weinig ‘vlees’ maar wordt gewaardeerd vanwege de geconcentreerde smaak waardoor deze goed te combineren is met worsten en andere zoute tapas of snacks.

Lees Ook Onze Andere Blogs:

Costa Blanca Weetjes

Schrijf u nu in en ontvang regelmatig updates over de Costa Blanca Weetjes

Een klein ogenblik a.u.b.

Bedankt voor uw inschrijving.
Vanaf nu zal u op regelmatige basis informatie van ons ontvangen over de  Costa Blanca.
U kan altijd onmidelijk terug uitschrijven indien u geen informatie over de Costa Blanca wenst.
 

BNB CASA ASOMBROSA

Calle Almudaina, 17
03730 Jávea
Alicante, Spanje
info@asombrosa.net
Tel.: +34 633 335 977