Logo B&B Casa Asombrosa, Javea, Costa Blanca, Spanje
Dutch NL English EN French FR Spanish ES Ukrainian UK
Meest verkoelende Spaanse drank, B&B Casa Asombrosa in Jávea, Costa Blanca

Verkoelende - dranken

De Meest Verkoelende Spaanse Drank

De costa Blanca in Spanje is gekend voor zijn warme zomers. Dus door de jaren heen hebben de Spanjaarden aan de Costa Blanca heel wat verkoelende Spaanse drank leren maken, zowel met als zonder alcohol. En wat als het warm is beter dan een goed koud frisse drank voor de nodige verkoeling zorgen aan zee of aan het strand. We nomen de meest belangrijke op te beginnen met de alcoholische dranken en daarna de niet alcoholische dranken

Alcoholische Dranken:

Tinto De Verano

Tinto de Verano wordt ook wel de “Rode zomer wijn” genoemd en wordt veel gedronken door de Spanjaarden aan de Costa Blanca. Tinto de Verano is een verkoelende Spaanse drank die veel simpeler om te maken dan de Sangria. Bekijk het eenvoudige recept hier.

Sangría

Wie kent het niet, dat heerlijke koude Sangria uit de kan. Sangria is een licht (soms niet) verkoelende Spaanse drank, alcoholische drank bestaande uit enkele standaard elementen zoals rode wijn, koolzuurhoudend mineraalwater of Fanta naranja/lemon, suiker, stukken vruchten zoals sinaasappel, citroen, appel of perzik en eventueel likeur of brandewijn. We hebben eender ook al verschillende bereidingen gegeven op onze blog. Hier vind je “Echte Sangria maak je zo”

Traditiegetrouw wordt de sangria geserveerd in een karaf met daarin ijsblokjes om de drank koel te houden en een houten lepel om zo de vruchten die erin zitten van de bodem te halen. Overigens worden de vruchten er meestal voor de toeristen in gedaan, aangezien de Spanjaarden zelf daar niet zo gek op zijn.

Vermout

De Vermout is een versterkte wijn die op smaak wordt gemaakt met aromatische planten en kruiden. De drank ontstond volgens sommigen in Frankrijk, al zegt men in Catalonië dat deze regio de oorspronkelijke Vermout heeft bedacht. Vermout wordt als een aperitief voor de lunch of als digestief na het eten genuttigd. Het alcoholpercentage ligt doorgaans rond de 15%, maar bij de goedkopere varianten is dat lager.

Bier

Er zijn in Spanje veel grote en kleine bierbrouwerijen waarbij elke regio haar eigen populaire biermerk heeft. We gaan ze hier niet allemaal opnoemen, maar denk aan Estrella Damm, Cruzcampo, Mahou, San Miguel en Alhambra. Als je een biertje besteld kan dat van de tap of uit de fles. De meeste Spanjaarden drinken een klein biertje “caña” omdat het bier zo vanwege de hitte koeler blijft. Je kunt daarnaast ook een “doble” of “jarra” bestellen wat een veel groter bier is. Bier uit de fles heet “botellin” of “tercio”. Ook over bier hebben we in het verleden al een blog geschreven, “Een biertje bestellen”

Mojito

De Mojito is een populaire drank het hele jaar door, maar vanwege het vele ijs in het glas is het heerlijk verfrissend in de zomer. De Mojito is een cocktail met rum, limoensap, rietsuiker, spuitwater en munt met veel ijs. Deze vindt, net als de meeste op rum gebaseerde cocktails, zijn oorsprong op Cuba. De naam is waarschijnlijk afgeleid van het Spaanse woord Mojado wat nat betekent.

Wijn

Er zijn in Spanje ontzettend veel wijnen te vinden die meestal uit eigen land komen. Er zijn vele bekende wijngebieden waarbij men ongetwijfeld wel eens gehoord heeft van La Rioja, Pénedes, Ribera del Duero en Ribeiro. De bekendste van allemaal is waarschijnlijk de La Rioja wijnstreek, gelegen in de gelijknamige deelstaat met Logroño als hoofdstad. Maar ook aan de Costa Blanca zijn er mooi wijngebieden. Lees onze blog over “Wijnen en wijngaarden aan de Costa Blanca”

Sherry

Hoewel de sherry in Spanje gemaakt wordt zijn er niet veel Spanjaarden die sherry of Jerez drinken. Sherry is afkomstig uit de streek van Jerez de la Frontera in het uiterste zuiden van Andalusië. Alleen wijn uit deze streek mag zich sherry noemen. Sherry is de Engelse verbastering van Jerez. Er zijn verschillende soorten sherry’s te vinden zoals Fino (licht, fris en droog), Manzanilla (kruidig en droog), Medium (beetje zoet met notensmaak), Amontillado (droge aromatische sherry), Oloroso )droge en volle sherry met zoetachtige smaak), Amorosso (half droge sherry) en Pedro Ximénex (volle en krachtige sherry) om er maar een paar te noemen.

Kalimotxo

Deze drank die men “calimocho” noemt en ook zo uitspreekt, is oorspronkelijk afkomstig uit het Baskenland, maar wordt inmiddels in heel Spanje gedronken. Het gaat om een 50-50 mix van rode wijn met Coca-Cola, een vreemde combinatie op het eerste oog maar veel gedronken door onder andere de Spaanse jongeren tijdens de typische botellón, drinksessies op straat waarbij de jeugd eigen gemaakte mixdranken maakt. Het wordt echter tegenwoordig ook veel gedronken in de bars en discotheken.

 

Meest Verkoelende Dranken Niet Alcoholische:

Horchata

Vooral in de regio Valencia, maar ook steeds meer daar buiten wordt gedurende de zomermaanden de koude drank Horchata gedronken. Het gaat hier om een melkachtige drank die erg koud geserveerd wordt en bestaat uit aardamandelen (of tijgernoten), water en suiker. De Horchata heeft een typische smaak en je moet er van houden of niet. Naast Spanje wordt de Horchata ook gedronken in Italië, Malta en Frankrijk.

Granizado

Nog een meest verkoelende Spaanse drank is de Granizado wordt op vele manieren en diverse smaken geserveerd en is eigenlijk te vergelijken met het schaafijs wat ook in andere landen buiten Spanje te vinden is. De meest bekende Granizados zijn die met een citroensmaak en aardbeismaak. Overigens drink je de Granizado door een rietje, iets wat moeilijk is aangezien het drankje redelijk dik geserveerd wordt.

Café con hielo

Wie van koffie houdt wil dat ook in de warme zomermaanden drinken, maar soms is het gewoon te warm. Daarom bedacht men in Spanje de Café con hielo, oftewel koffie met ijs. Normaal gesproken wordt er een kopje (of glas) koffie geserveerd, dat kan een Café solo, Cortado, Café con leche of Carejillo zijn met daarnaast een glas met daarin ijsblokjes. Mengen doe je dan zelf. De oorspronkelijke Café con hielo bestaat uit een iets grotere Café solo (zonder melk dus) waarbij er iets meer koffie gegeven wordt en een groot glas met 2 of 3 ijsblokjes. In Valencia heeft Café con hielo een andere benaming en wordt deze ook wel Café del tiempo genoemd waarbij men soms een schijfje citroen toegevoegd.

Gazpacho

De Gazpacho is een koude soep bestaande uit rauwe groenten, kruiden en tomaat. De Gazpacho kan gegeten worden door deze in een soepkom te doen en daarbij croutons, paprika en uitjes toe te voegen, maar de Gazpacho kan ook zo los gedronken worden waarbij deze drank niet alleen verkoelend is, maar ook nog eens de maag vult en je genoeg vitaminen en zout geeft om weer verder te werken, wandelen of zonnen. Ook over de Gazpacho hebben we al eens een blog geschreven met bijhorend recept, “Gazpacho vers fris en gezond”

Water

In Spanje wordt uiteraard ook veel water gedronken maar meestal niet uit de kraan maar uit de fles. Het kraanwater in Spanje is in principe overal wel geschikt voor consumptie maar het heeft vaak een rare bijsmaak die niet echt lekker is. Daarom kiest men vaak voor flessen water waarvan er tientallen zoniet honderden merken, maten en soorten te vinden zijn. Als hoofdsoorten zijn er eigenlijk maar twee: “agua con gas” en “agua sin gas”, dus water met en zonder koolzuur, in vergelijking Spa met gas en Spa zonder gas.

Huur een vakantieappartement aan de Costa Blanca

Heb je zin gekregen in een verblijf in de buurt van alle bovengenoemde baaien en stranden en nog geen onderkomen? Huur een vakantieappartement aan de Costa Blanca Je vliegt op Alicante of Valencia, laat je ophalen of huurt een auto en rijd naar je volledig ingerichte vakantieappartement. Met een vakantieappartement ben je vrij om te gaan en staan waar je wilt. Je kunt lekker thuis koken en eten op je terras of een van de gezellige kustplaatsen bezoeken in de buurt voor een hapje en drankje of een dagtrip. Bij het vakantieappartement van Casa Asombrosa kan je zelfs gebruik maken van de B&B faciliteiten zoals een uitgebreid ontbijt.

Lees Ook Onze Andere Blogs:

Costa Blanca Weetjes

Schrijf u nu in en ontvang regelmatig updates over de Costa Blanca Weetjes

Een klein ogenblik a.u.b.

Bedankt voor uw inschrijving.
Vanaf nu zal u op regelmatige basis informatie van ons ontvangen over de  Costa Blanca.
U kan altijd onmidelijk terug uitschrijven indien u geen informatie over de Costa Blanca wenst.
 

BNB CASA ASOMBROSA

Calle Almudaina, 17
03730 Jávea
Alicante, Spanje
info@asombrosa.net
Tel.: +34 633 335 977