Logo Asombrosa
nl Dutch

Met de hond op reis naar de Costa Blanca, Spanje

Met je hond naar de Costa Blanca, wat zijn de regels? Omdat je hond ook een deel van je gezin is denk je eraan om hem meet op reis te nemen naar Spanje, meer bepaald naar de Costa Blanca. Als je dat doet, geen probleeem, maar zorg dat je goed op de hoogte bent van de Spaanse en Europese regels.

Soort vakantie

Denk er goed over na welke soort reis je wil doen met je hond! Is het een langere periode, bijvoorbeeld het najaar, winter of voorjaar dan gewoon doen. Als het echter voor een kortere strandvakantie in de zomer is, doe het dan liever niet! De hond ga je er zeker geen plezier mee doen. De honden mogen dan op de meeste plaatsen in geheel Spanje NIET op de stranden. Zou je dan toch nog een strand vinden waar met je hond naar toe mag gaan hou er dan rekening mee dat het strand veel te warm is voor de viervoeter. Ze kunnen hun pootjes verbranden ondat het zand nu eenmaal te heet is de zomer.

Welk verblijf heb je?

Heb je een verblijf met airco dan kan uw hond heerlijk in de koelte liggen. De hondenbezitters die een een verblijf met een villa of bungalow met zwembad in Spanje hebben, kunnen daar de meeste honden ook heel gelukkig mee maken. Sommige hotels of vakantieappartementen zijn honden toegestaan, soms tegen een bijbetaling i.v.m. extra schoonmaakkosten. Echter mogen deze (vaak alleen kleine) honden alleen op de hotelkamers of op het vakantieappartement komen. Niet in het restaurant en al helemaal niet bij het zwembad.

Is Spanje hond vriendelijk?

Dat is geheel afhankelijk van waar u naar toe gaat in Spanje. Bij wet is het verboden dat honden in een restaurant mogen. Echter zijn honden op de meeste terrassen wel welkom en op sommige plekken staan er zelfs waterbakken klaar. Kwestie van even kijken en vragen. Aan de Costa Blanca zijn er maar weinig terrassen waar honden niet zijn toegestaan.  Maar landinwaarts hebben wij ook wel eens meegemaakt dat we niet welkom waren. Ook in overheidsgebouwen, monumenten en bezienswaardigheden zijn zelden honden welkom. Kwestie van goed plannen wanneer u iets wil gaan bezichtigen. Echter een beetje hondenbezitter weet dat je dit altijd moet doen wanneer u kiest voor een hond.

Hondenparken aan de Costa Blanca

Op steeds meer plaatsen aan de Costa Blanca zie je dat er speciale hondenparken worden aangelegd. Een omheind losloop gebied waar honden vrij kunnen rondrennen en met elkaar kunnen spelen.  Leuk ook om hier andere hondenbezitters te ontmoeten en zo iets te doen aan uw eigen sociale (internationale) netwerk in Spanje. Ook zul je in de Costa Blanca een Parque Canino / Dog Agility Park tegen komen. De een iets groter dan de andere, soms gecombineerd met een gewoon hondenpark.

Spanjaarden en hun honden

Wel zult u veel blaffende honden horen en poep op straat zien. Terwijl men verplicht is om de poep op te rapen en dus poepzakjes bij zich te hebben. Veel Spaanse hondenbezitters zijn meer bezig met hun telefoon dan met hun hond tijdens het uitlaten.  Dat is jammer, net als het vaak niet opvoeden van de honden. Waardoor blaffen en agressief gedrag (van juist kleine hondjes) soms het geval is. Gelukkig zie je dat steeds meer mensen wel hun hond willen opvoeden, echter is hier nog een grote slag te slaan.

Dierenartsen in Spanje

Die zijn er genoeg. Zeker aan de Spaanse kust zie je echt dierenartsen in overvloed. Ook die Engels spreken indien u geen Spaans spreekt. Aan de Costa Blanca zijn meer dierenartsen en dierenklinieken te vinden dan in België of Nederland. En de rekening na een bezoekje eraan zal u doen verbazen. Gemiddeld is uw Spaanse dierenartsrekening 30 – 50% goedkoper als in België of Nederland.

Bescherming van uw hond tegen ongedierte

Aan de Costa Blanca kunnen teken en luizen gevaarlijke ziektes overdragen, maar denk ook aan de  mediterrane zeer heftige ziekte leishmaniasis. Het is daarom zeer belangrijk om uw hond voldoende te beschermen tegen teken, luizen, zandvliegen enz. Ook hartworm komt hier veel vaker voor, waardoor iedere maand ontwormen noodzakelijk is. Tenzij u een jaarlijkse vaccinatie tegen hartworm geeft aan uw volwassen hond, dan volstaat zoals in Nederland eens in de 3 maanden ontwormen.

Kijk uit voor Processierupsen!

Ook de Processierups is aan de Costa Blanca een jaarlijks zeer vervelend en gevaarlijk terugkomend fenomeen. Vooral in het voorjaar (afhankelijk van of het een koude winter is dit soms al in januari) hangen er in de bomen flinke wattenbollennesten met deze gevaarlijke rupsen erin.

Toelatingseisen voor honden in Spanje

Om honden over de Spaanse grens te laten reizen, zijn de algemene regels van de EU van toepassing. Om up-to-date te zijn, is het verstandig eventjes van te voren (en dus niet 1 dag voor vertrek) de volgende sites te bezoeken:  invoereisen Spanje en: Reizen met huisdieren

Voor nu (jan. 2022) gelden de volgende standaard regels, echter kunnen er in sommige Spaanse regio’s net weer iets andere regels gelden, bijvoorbeeld in het kader van “gevaarlijke rassen”.

  • U moet in het bezit zijn van een geldig EU-huisdierenpaspoort voor uw hond(en).
  • De hond moet een microchip hebben. Indien de hond vóór 3 juli 2011 geboren is, volstaat een duidelijk leesbare tatoeage ook. Maar het is een stuk veiliger om met een gechipte hond te reizen. Mocht u uw hond ooit kwijtraken is de kans een stuk groter dat de hond terug te vinden is wanneer deze gechipt is.
  • Uw  hond moet tegen rabiës gevaccineerd zijn. Uw pup/hond moet hiervoor ten minste 12 weken oud zijn. Het vaccin is geldig tot het einde van de door de fabrikant opgegeven periode voor vaccinatiebescherming (houdbaarheid van 1 jaar, let op dit was ooit 2 jaar maar is veranderd! ). Dit is ook het geval voor overige boostervaccinaties, die worden beschouwd als een eerste vaccinatie als ze niet binnen de geldigheidsperiode worden uitgevoerd. Het dier moet ook duidelijk worden geïdentificeerd door een microchip wanneer de eerste vaccinatie wordt uitgevoerd.
  • Daarna mag uw hond pas 21 dagen na voltooiing van het aanbevolen initiële vaccinatieprotocol reizen i.v.m. de incubatietijd.
  • Het spreekt voor zich dat alle vaccinaties met sticker en stempel en een handtekening van een erkende dierenarts in het paspoort moeten staan.

Verboden en of gevaarlijke hondenrassen

Zowel het bezitten als het invoeren van de zogenaamde ‘gevaarlijke en  rassen’ in Spanje wordt in iedere gemeente anders mee om gegaan. Sommige specifieke hondenrassen zijn verplicht om te allen tijde aan de lijn en een muilkorf te dragen, zoals Pitbull terriërs, Amerikaanse staffordshireterriër, Rottweilers, Argentijnse dog, Fila brasileiro, Tosa-Inu en Akita-Inu. Wanneer u in Spanje wilt gaan wonen met één van bovengenoemde honden is het belangrijk om het  zeker voor het onzekere te nemen en een Aanvraag VOG (verklaring omtrent gedrag) i.h.k.v. Spaanse wet ‘potentieel gevaarlijke honden’ aan te vragen. Doe dit ruim te voren, met deze verklaring kunt u dan in uw Spaanse regio een vergunning aanvragen. Zie de volgende website:
https://www.agroberichtenbuitenland.nl/landeninformatie/spanje/achtergrond/reizen-met-huisdieren/huisdieren-4

Hond mee in de auto naar Spanje:

Wanneer u met de auto reist, moet u rekening houden dat er in Frankrijk en Spanje bepaalde regels zijn om een hond te vervoeren in een auto. Nu is het een heel lange reis met uw hond met de auto naar Spanje, dus wilt u het uw hond zo prettig mogelijk maken in de auto. Toch is het goed om in ieder geval op de hoogte te zijn van de regels in Spanje, maar ook van de landen waar u verder nog doorheen rijdt. Of u deze dan opvolgt is aan u…

Weetjes over met de hond reizen naar en door Spanje

  • Maximaal 5 honden kunt u meenemen, overigens zijn in veel gemeentes het houden van maximaal 3 honden toegestaan. Heeft u er meer dan zal u daar een vergunning voor aan moeten vragen.
  • U mag niet met een pup jonger dan 15 weken vanuit het buitenland Spanje inreizen.
  • U bent verplicht in om hondenpoepzakjes bij u te dragen bij het uitlaten, heeft u deze niet, en u wordt aangehouden kunt u een flinke boete krijgen.
  • In Spanje mag een hond niet los op de achterbank. Deze moet aangelijnd zijn met een speciale honden autogordel. Of achter een rek in de kofferruimte bij een stationwagen of SUV achtige auto.
  • Met in ene hond in het openbaar vervoer in Spanje is een ramp, heel soms mogen ze mee op de trein. Het spreekt voor zich wel met een blinde geleidenhond, andere hulphonden kennen ze hier in Spanje nauwelijks nog helaas

Huur een vakantieappartement aan de Costa Blanca

Heb je zin gekregen in een verblijf in de buurt van alle bovengenoemde baaien en stranden en nog geen onderkomen? Huur een vakantieappartement aan de Costa Blanca Je vliegt op Alicante of Valencia, laat je ophalen of huurt een auto en rijd naar je volledig ingerichte vakantieappartement. Met een vakantieappartement ben je vrij om te gaan en staan waar je wilt. Je kunt lekker thuis koken en eten op je terras of een van de gezellige kustplaatsen bezoeken in de buurt voor een hapje en drankje of een dagtrip. Bij het vakantieappartement van Casa Asombrosa kan je zelfs gebruik maken van de B&B faciliteiten zoals een uitgebreid ontbijt.

Alquiler de coches en Bilbao Aeropuerto

Costa Blanca nieuwsbrief

Schrijf u nu in en ontvang regelmatig updates over de Costa Blanca

Een klein ogenblik a.u.b.

Bedankt voor uw inschrijving.
Vanaf nu zal u op regelmatige basis informatie van ons ontvangen over de  Costa Blanca.
U kan altijd onmidelijk terug uitschrijven indien u geen informatie over de Costa Blanca wenst.
 

BNB CASA ASOMBROSA

Calle Almudaina, 17
03730 Jávea
Alicante, Spanje
info@asombrosa.net
Tel.: +34 633 335 977