Logo B&B Casa Asombrosa, Javea, Costa Blanca, Spanje
Dutch NL English EN French FR Spanish ES Ukrainian UK
Met je hond op reis naar de Costa Blanca, B&B Casa Asombrosa in Javea, Costa Blanca

Met de hond op reis

Met je hond naar de Costa Blanca, wat zijn de regels? Omdat je hond ook een deel van je gezin is, denk je eraan om hem meet op reis te nemen naar Spanje, meer bepaald naar de Costa Blanca. Als je dat doet, geen probleem, maar zorg dat je goed op de hoogte bent van de Spaanse en Europese regels.dat weet jij daarna of het je volgende vakantiebestemming zal worden.

Chip, Hondepoep, BnB Casa Asombrosa, Javea, Alicante, Costa Blanca

Soort Vakantie

Denk er goed over na welke soort reis je wil doen met je hond! Is het een langere periode, bijvoorbeeld het najaar, winter of voorjaar dan gewoon doen. Als het echter voor een kortere strandvakantie in de zomer is, doe het dan liever niet! De hond ga je er zeker geen plezier mee doen. De honden mogen dan op de meeste plaatsen in geheel Spanje NIET op de stranden. Zou je dan toch nog een strand vinden waar met je hond naar toe mag gaan houdt er dan rekening mee dat het strand veel te warm is voor de viervoeter. Ze kunnen hun pootjes verbranden omdat het zand nu eenmaal te heet is de zomer.

Welk verblijf heb je?

Heb je een verblijf met airco dan kan uw hond heerlijk in de koelte liggen. De hondenbezitters die een verblijf met een villa of bungalow met zwembad in Spanje hebben, kunnen daar de meeste honden ook heel gelukkig mee maken. Sommige hotels of vakantieappartementen zijn honden toegestaan, soms tegen een bijbetaling i.v.m. extra schoonmaakkosten. Enkel mogen, vaak alleen kleine, honden alleen op de hotelkamers of op het vakantieappartement komen. Niet in het restaurant en al helemaal niet bij het zwembad.

Is Spanje hond vriendelijk?

Dat is geheel afhankelijk van waar u naar toe gaat in Spanje. Bij wet is het verboden dat honden in een restaurant mogen. Echter zijn honden op de meeste terrassen wel welkom en op sommige plekken staan er zelfs waterbakken klaar. Kwestie van even kijken en vragen. Aan de Costa Blanca zijn er maar weinig terrassen waar honden niet zijn toegestaan.  Maar landinwaarts hebben wij ook wel eens meegemaakt dat we niet welkom waren. Ook in overheidsgebouwen, monumenten en bezienswaardigheden zijn zelden honden welkom. Kwestie van goed plannen wanneer u iets wil gaan bezichtigen. Echter een beetje hondenbezitter weet dat je dit altijd moet doen wanneer u kiest voor een hond.

Hondenparken aan de Costa Blanca

Op steeds meer plaatsen aan de Costa Blanca zie je dat er speciale hondenparken worden aangelegd. Een omheind losloopt gebied waar honden vrij kunnen rondrennen en met elkaar kunnen spelen.  Leuk ook om hier andere hondenbezitters te ontmoeten en zoiets te doen aan uw eigen sociale (internationale) netwerk in Spanje. Ook zul je in de Costa Blanca een Parque Canino / Dog Agility Park tegen komen. De een iets groter dan de andere, soms gecombineerd met een gewoon hondenpark.

Wel zult u veel blaffende honden horen en poep op straat zien. Terwijl men verplicht, is om de poep op te rapen en dus poepzakjes bij zich te hebben. Veel Spaanse hondenbezitters zijn meer bezig met hun telefoon dan met hun hond tijdens het uitlaten.  Dat is jammer, net als het vaak niet opvoeden van de honden. Waardoor blaffen en agressief gedrag (van juist kleine hondjes) soms het geval is. Gelukkig zie je dat steeds meer mensen wel hun hond willen opvoeden, echter is hier nog een grote slag te slaan.

Dierenartsen in Spanje

Die zijn er genoeg. Zeker aan de Spaanse kust zie je echt dierenartsen in overvloed. Ook die Engels spreken indien u geen Spaans spreekt. Aan de Costa Blanca zijn meer dierenartsen en dierenklinieken te vinden dan in België of Nederland. En de rekening na een bezoekje eraan zult u doen verbazen. Gemiddeld is uw Spaanse dierenartsrekening 30 – 50% goedkoper dan in België of Nederland.

Dit zijn slechts enkele redenen om naar Costa Blanca te komen. Maar uiteraard zijn er nog veel meer op te noemen. Als je een verblijf boekt bij B&B Casa Asombrosa in Jávea, dan kan Nadia en Etienne je alles vertellen over de Costa Blanca. Je hebt daar de keuze uit een mooi vakantieappartement of in je kan kiezen uit 1 van de twee gastenkamers met eigen privébadkamer. Ook Nadia haar ontbijten zijn stilaan gekend over heel België en Nederland. Vakantie in het najaar, B&B Casa Asombrosa, daar kom je als een vreemde en je vertrekt als een vriend!

Kijk uit voor Processierupsen!

Aan de Costa Blanca kunnen teken en luizen gevaarlijke ziektes overdragen, maar denk ook aan de mediterrane zeer heftige ziekte leishmaniasis. Het is daarom zeer belangrijk om uw hond voldoende te beschermen tegen teken, luizen, zandvliegen enz. Ook hartworm komt hier veel vaker voor, waardoor iedere maand ontwormen noodzakelijk is. Maar niet als u een jaarlijkse vaccinatie tegen hartworm geeft aan uw volwassen hond, dan volstaat zoals in Nederland eens in de 3 maanden ontwormen.

Toelatingseisen voor honden in Spanje

Om honden over de Spaanse grens te laten reizen, zijn de algemene regels van de EU van toepassing. Om up-to-date te zijn, is het verstandig eventjes van tevoren (en dus niet 1 dag voor vertrek) de volgende sites te bezoeken:  invoereisen Spanje en: Reizen met huisdieren
Voor nu (Jan. 2023) gelden de volgende standaard regels, echter kunnen er in sommige Spaanse regio’s net weer iets andere regels gelden, bijvoorbeeld “gevaarlijke rassen”.

  • U moet in het bezit zijn van een geldig Huisdierenpaspoort voor uw hond(en).
  • De hond moet een microchip hebben. Indien de hond vóór 3 juli 2011 geboren is, volstaat een duidelijk leesbare tatoeage ook. Maar het is een stuk veiliger om met een gechipte hond te reizen. Mocht u uw hond ooit kwijtraken is de kans een stuk groter dat de hond terug te vinden is wanneer deze gechipt is.
  • Uw hond moet tegen rabiës gevaccineerd zijn. Uw pup/hond moet hiervoor minstens 12 weken oud zijn. Het vaccin is geldig tot het einde van de door de fabrikant opgegeven periode voor vaccinatiebescherming (houdbaarheid van 1 jaar, let op dit was ooit 2 jaar maar is veranderd! ). Dit is ook het geval voor overige boostervaccinaties, die worden beschouwd als een eerste vaccinatie als ze niet binnen de geldigheidsperiode worden uitgevoerd. Het dier moet ook duidelijk worden geïdentificeerd door een microchip wanneer de eerste vaccinatie wordt uitgevoerd.
  • Daarna mag uw hond pas 21 dagen na voltooiing van het aanbevolen vaccinatieprotocol reizen i.v.m. de incubatietijd.
  • Het spreekt voor zich dat alle vaccinaties met sticker en stempel en een handtekening van een erkende dierenarts in het paspoort moeten staan.

Verboden en of gevaarlijke hondenrassen.

Zowel het bezitten als het invoeren van de zogenaamde ‘gevaarlijke en rassen’ in Spanje wordt in iedere gemeente anders mee omgegaan. Sommige specifieke hondenrassen zijn verplicht om altijd aan de lijn en een muilkorf te dragen, zoals Pitbull terriërs, Amerikaanse stafford hireterriër, Rottweilers, Argentijnse dog, Fila brasileiro, Tosa-Inu en Akita-Inu. Wanneer u in Spanje wilt gaan wonen met één van de honden is het belangrijk om het zeker voor het onzekere te nemen en een Aanvraag VOG (verklaring over gedrag) i.h.k.v. Spaanse wet ‘potentieel gevaarlijke honden’ aan te vragen. Doe dit ruim tevoren, met deze verklaring kunt u dan in uw Spaanse regio een vergunning aanvragen. Zie de volgende website:
https://www.agroberichtenbuitenland.nl/landeninformatie/spanje/achtergrond/reizen-met-huisdieren/huisdieren-4

Hond mee in de auto naar Spanje:

Wanneer u met de auto reist, moet u rekening houden dat er in Frankrijk en Spanje bepaalde regels zijn om een hond te vervoeren in een auto. Nu is het een heel lange reis met uw hond met de auto naar Spanje, dus wilt u het uw hond zo prettig mogelijk maken in de auto. Toch is het goed om in ieder geval op de hoogte te zijn van de regels in Spanje, maar ook van de landen waar u verder nog doorheen rijdt. Of u deze dan opvolgt, is aan u…

Weetjes over met de hond reizen naar en door Spanje.

  • Maximaal 5 honden kunt u meenemen, overigens zijn in veel gemeentes het houden van maximaal 3 honden toegestaan. Heeft u er meer dan zult u daar een vergunning voor aan moeten vragen.
  • U mag niet met een pup jonger dan 15 weken vanuit het buitenland Spanje inreizen.
  • U bent verplicht in om hondenpoepzakjes bij u te dragen bij het uitlaten, heeft u deze niet, en u wordt aangehouden kunt u een flinke boete krijgen.
  • In Spanje mag een hond niet los op de achterbank. Deze moet aangelijnd zijn met een speciale honden autogordel. Of achter een rek in de kofferruimte bij een stationwagen of SUV.
  • Met in een hond in het openbaar vervoer in Spanje is een ramp, heel soms mogen ze mee op de trein. Het spreekt voor zich wel met een blinde geleidehond, andere hulphonden kennen ze hier in Spanje nauwelijks nog helaas.

Overnachten

Dit zijn slechts enkele redenen om naar Costa Blanca te komen. Maar uiteraard zijn er nog veel meer op te noemen. Als je een verblijf boekt bij B&B Casa Asombrosa in Jávea, dan kan Nadia en Etienne je alles vertellen over de Costa Blanca. Je hebt daar de keuze uit een mooi vakantieappartement of in je kan kiezen uit 1 van de twee gastenkamers met eigen privé badkamer. Ook Nadia haar ontbijten zijn stilaan gekend over heel België en Nederland. Vakantie in het najaar, B&B Casa Asombrosa, daar kom je als een vreemde en je vertrekt als een vriend!

Lees Ook Onze Andere Blogs:

Costa Blanca Weetjes

Schrijf u nu in en ontvang regelmatig updates over de Costa Blanca Weetjes

Een klein ogenblik a.u.b.

Bedankt voor uw inschrijving.
Vanaf nu zal u op regelmatige basis informatie van ons ontvangen over de  Costa Blanca.
U kan altijd onmidelijk terug uitschrijven indien u geen informatie over de Costa Blanca wenst.
 

BNB CASA ASOMBROSA

Calle Almudaina, 17
03730 Jávea
Alicante, Spanje
info@asombrosa.net
Tel.: +34 633 335 977