Logo Asombrosa
nl Dutch

Geld opnemen of pinnen in Spanje, hoeveel kost het eigenlijk

Over het algemeen is het pinnen en geld opnemen binnen de eurolanden gratis maar er zijn uitzonderingen. Pinnen is over het algemeen overal gratis maar als je bij een betaalautomaat geld wilt opnemen/pinnen dan kun je voor verrassingen komen te staan in Spanje. Praktisch alle banken in Spanje rekenen voor het geld opnemen een commissie waarvan de hoogte afhankelijk is van welke bank en het te pinnen bedrag.

Er moet een onderscheid gemaakt worden tussen pinnen in winkels en geld opnemen met je pin- en/of bankpas in Spanje. Betalen in winkels met je Belgische of Nederlandse bankpas kost in eurolanden in principe niets extra, ook niet in Spanje. Heb je een betaalpas met het Maestro- of V Pay-logo, dan kun je gewoon pinnen als de winkel ook zo’n logo heeft. Maar neem je contant geld op dan kan dat kosten met zich meebrengen.

Wil je echter met je pinpas en/of bankpas geld opnemen bij een betaalautomaat dan moet je in Spanje rekening houden met extra kosten. Spanje is samen met onder andere Duitsland, Griekenland en Oostenrijk een van de eurolanden waar geld opnemen geld kost. Sinds 2016 is het toegestaan om in Spanje een bepaalde commissie te berekenen als je pint bij een andere bank dan de eigen bank. Doe je dit bij de eigen bank dan is dat altijd gratis maar ga je dus naar een andere bank toe dan kan dat geld kosten. Dat geldt voor iedereen die in Spanje woont maar ook voor bezoekers en vakantiegangers. De bedragen lopen uiteen van 0,65 tot 2 euro pers transactie.

Belangrijk is om te weten dat deze transactie- of commissiekosten in principe niet direct aan de pinnende klant worden doorberekend maar aan de bank instantie. Deze kan daarna bepalen wat ze daarmee doet, of zelf de kosten betalen of dat doorberekenen aan de klanten waarbij dat bedrag nooit hoger mag zijn dan wat de bank moet betalen.

Als er transactiekosten voor het pinnen gevraagd wordt moet dat op de pinautomaat vermeld staan met een sticker en moet dat ook op het scherm verschijnen alvorens te pinnen. Daarbij verschijnt meestal een tekst in beeld die aangeeft dat het pinnen een commissie heeft maar dat dit de klant niets kost en wordt doorberekend aan de bank van de pinnende klant. Daarbij moet het commissiebedrag vermeld worden. De transactiekosten verschillen nogal bij de banken in Spanje en het is daarom lastig aan te geven wat het precies zal gaan kosten als je pint in Spanje.

Hieronder enkele voorbeelden:

Caixabank

Rekent 2 euro voor het gebruik van de pinautomaten aan andere banken. Als een klant van deze bank pint bij een andere pinautomaat worden de 100% kosten berekend.

BBVA

Rekent 1,87 euro voor het gebruik van haar pinautomaten aan andere banken. Als een klant van deze bank pint bij een andere pinautomaat worden de 100% kosten berekend.

Santander

Rekent 1,85 euro voor het gebruik van haar pinautomaten aan andere banken. Als een klant van deze bank pint bij een andere pinautomaat worden de 100% kosten berekend.

Banco Sabadell

Rekent 1,80 euro voor het gebruik van haar pinautomaten aan andere banken. Banco Sabadell heeft afspraken gemaakt met andere banken waarbij of wel of geen kosten worden doorberekend.

ING

Rekent 1,50 euro voor het gebruik van haar pinautomaten aan andere banken. Klanten van de ING Spanje kunnen zonder kosten pinnen bij de pinautomaten van de ING  zelf, Euronet, Cashzone, Banca March, Euro Automatic Cash y Targobank. Pinnen is gratis als je 50 euro of meer opneemt bij (Unicaja Banco, Kutxabank, Ibercaja, ABANCA, Bankinter, Cajasur, Caixa Ontinyent, Caja de Ingenieros, Arquia Banca, Caixa Pollença y EVO Banco). Pinnen alle andere pinautomaten gratis vanaf 200 euro of meer. Bij alle andere banken worden kosten berekend.

Pinautomaten ATM (Let op)

Ook in Spanje zie je ze steeds vaker, private pinautomaten zoals die van ATM waar men kan pinnen. Deze pinautomaten die niet bij een Spaanse bank horen zie je hoofdzakelijk in toeristische gebieden en op die plaatsen waar de normale Spaanse pinautomaten verdwenen zijn. Er mogen bij het pinnen bij deze pinautomaten transactiekosten berekend worden, houdt daar dus rekening mee. Ook in dit geval moet dit worden aangegeven op het scherm en/of door middel van een sticker. 

Bron: Spanje vandaag

Huur een vakantieappartement aan de Costa Blanca

Heb je zin gekregen in een verblijf in de buurt van alle bovengenoemde baaien en stranden en nog geen onderkomen? Huur een vakantieappartement aan de Costa Blanca Je vliegt op Alicante of Valencia, laat je ophalen of huurt een auto en rijd naar je volledig ingerichte vakantieappartement. Met een vakantieappartement ben je vrij om te gaan en staan waar je wilt. Je kunt lekker thuis koken en eten op je terras of een van de gezellige kustplaatsen bezoeken in de buurt voor een hapje en drankje of een dagtrip. Bij het vakantieappartement van Casa Asombrosa kan je zelfs gebruik maken van de B&B faciliteiten zoals een uitgebreid ontbijt.

Alquiler de coches en Bilbao Aeropuerto

Costa Blanca nieuwsbrief

Schrijf u nu in en ontvang regelmatig updates over de Costa Blanca

Een klein ogenblik a.u.b.

Bedankt voor uw inschrijving.
Vanaf nu zal u op regelmatige basis informatie van ons ontvangen over de  Costa Blanca.
U kan altijd onmidelijk terug uitschrijven indien u geen informatie over de Costa Blanca wenst.
 

BNB CASA ASOMBROSA

Calle Almudaina, 17
03730 Jávea
Alicante, Spanje
info@asombrosa.net
Tel.: +34 633 335 977