Logo B&B Casa Asombrosa, Javea, Costa Blanca, Spanje
Dutch NL English EN French FR Spanish ES Ukrainian UK
Mediterraan dieet, gezond dieet, B&B Casa Asombrosa in Jávea

Mediterrane - dieet

Is Het Medriaans Dieet Wel Altijd Goed?

Iedereen kent of heeft al eens gehoord van de voordelen van een gezond dieet. Het mediterrane dieet wordt bij uitstek geassocieerd met een gezonde levensstijl, maar is dat altijd wel waar? 
Verschillende onderzoeken hebben door de jaren heen aangetoond dat het gunstig voor je gezondheid is om een mediterraan eetpatroon te volgen. Belangrijke elementen van zo’n dieet zijn dat er veel gebruik wordt gemaakt van olijfolie olie. Die vervangt andere slechte bronnen van calorieën. Daarnaast worden veel plantaardig gegeten, waaronder ook veel gezonde peulvruchten en fruit als toetje. Producten die worden afgeraden zijn geraffineerd brood, gebak, snoep, frisdrank en rood en bewerkt vlees.

Lager Sterfte- Cijfer.

Eén van de laatste onderzoeken over het mediterrane dieet stelt dat het sterftecijfer lager is onder de 65-plussers die het mediterrane dieet volgen. Het is niet voor niets een van de paradepaardjes van de Spaanse keuken. Maar de voedingsbranche lijkt dan ook sluw in te spelen op dit positieve imago door de verschillende elementen van het mediterrane dieet in te zetten voor marketingdoeleinden.
We hebben ook al eendere blogs geschreven over hoe dat je best een mediaan dieet volgt: Het gezondste dieet

'Mediterraan' Als Misleidende Aanbeveling

Uit een in ‘Nutrition and Food Journal’ gepubliceerd onderzoek blijkt dat de meeste voeding en dranken die als mediterraan dieet worden genoemd zelfs in werkelijkheid niet eens zijn opgenomen in de mediterrane dieetpiramide (een gezond eetpatroon)! 
Het viel hen op dat veel producten worden vereenzelvigd met ‘mediterraan’ in de hoop dat mensen het sneller zullen kopen. De kans is groot dat er een verdraaid beeld van de werkelijkheid door ontstaat en consumenten er van uitgaan dat het product dan wel gezond zal zijn.

Weinig producten verdienden terecht term 'mediterraan'.

De twee onderzoekers analyseerden ruim 1200 advertenties voor meer dan 100 etenswaren en meer dan 540 advertenties voor 100 (fris)dranken. De advertenties verschenen tussen 2011 en 2020 in diverse Spaanse media (dagbladen, radio, tv enzovoorts). Het resultaat was schrikbarend: alleen maar 13,59% van de producten die onder de noemer ‘mediterraan’ geadverteerd werden, had volgens de Nutri-Score (voedselkeuzelogo voor levensmiddelen) een hoge voedingswaarde. Een andere 13,59%  een lage voedingswaarde, 29,13% een lage voedingswaarde, 25,27% een gemiddelde voedingswaarde en 19,42% een middelhoge voedingswaarde.

‘Volgens de letter van de reclamewet, stammend uit de jaren 80 en daarmee gedateerd, mogen we strikt genomen niet spreken van misleiding’ geeft Jiménez aan. ‘Toch is het misleidend om een product als ‘mediterraan dieet’ te typeren omdat het een bestanddeel bevat dat deel uitmaakt van de mediterrane voedingspiramide. Onterecht denkt de consument daardoor dat het product gezond is, wat helemaal niet het geval is’.

Tomatensaus (tomate frito) en andere sauzen worden het vaakst in één adem genoemd met mediterraan eten; soepen en kant-en-klaar maaltijden volgen meestal. Van de in het onderzoek als mediterraan geadverteerde dranken, is daarnaast 89% alcoholisch. De trend leert dat dit percentage elk jaar groeit.

Goede Voorlichting Is De Basis.

Beide onderzoekers pleiten voor strengere wet- en regelgeving en betere voorlichting over de voedingswaarde etiketten richting cliënten. ‘We hebben het hier over voeding en dus over de volksgezondheid!’. Slechte voeding leidt tot overgewicht, ziekten en zelfs tot ziekenhuisopnamen. Helaas is de houding van de voedingsmiddelen sector laconiek.

Medriaans Op Vakantie

Dit is een goede reden om een vakantie aan de Costa Blanca te doen. Maar uiteraard zijn er nog veel meer redenen. Als je een verblijf boekt bij B&B Casa Asombrosa in Jávea, dan kan Nadia je alles vertellen over het mediterrane dieet. Je hebt daar de keuze uit een mooi vakantieappartement of in je kan kiezen uit 1 van de twee gastenkamers met eigen privébadkamer. Ook Nadia haar ontbijten zijn stilaan gekend over heel België en Nederland. Vakantie in het najaar, B&B Casa Asombrosa, daar kom je als een vreemde en je vertrekt als een vriend!

Lees Ook Onze Andere Blogs:

Costa Blanca Weetjes

Schrijf u nu in en ontvang regelmatig updates over de Costa Blanca Weetjes

Een klein ogenblik a.u.b.

Bedankt voor uw inschrijving.
Vanaf nu zal u op regelmatige basis informatie van ons ontvangen over de  Costa Blanca.
U kan altijd onmidelijk terug uitschrijven indien u geen informatie over de Costa Blanca wenst.
 

BNB CASA ASOMBROSA

Calle Almudaina, 17
03730 Jávea
Alicante, Spanje
info@asombrosa.net
Tel.: +34 633 335 977