Logo B&B Casa Asombrosa, Javea, Costa Blanca, Spanje
Dutch NL English EN French FR Spanish ES Ukrainian UK
Hitte beroerte, B&B Casa Asombrosa in Jávea, Costa Blanca

Hitte Beroerte

We kennen allemaal verbranden in de zon, een zonnesteek, maar je kan ook een hitteberoerte krijgen als je te lang blijft. Het komt door oververhitting van je lichaam. De hitteberoerte is daar het meest gevaarlijke omdat het lichaam thermostaat in de hersens ontregeld is. De lichaamstemperatuur kan behoorlijk oplopen en dringende urgente medische hulp is vereist dan.

Zonnesteek, hitte-uitslag, hitte-oedeem, hitte-kramp, hitte-stuwing, hitte-uitputting, hitte-flauwte en hitteberoerte zijn allemaal aandoeningen die kunnen optreden bij oververhitting door toedoen van het warme weer en hoge temperaturen. Als je meer vocht verliest dan je binnenkrijgt, droog je uit. En als je lichaam te weinig vocht bevat om te verdampen via de huid, stijgt je lichaamstemperatuur. Uitdroging en lichaamstemperatuurstijging kunnen voor verregaande gezondheidsproblemen zorgen. En hoe warmer het buiten is, des te groter de kans op zulke warmteproblemen of hitteproblemen.

Hitteberoerte, Costa Blanca, B&B Casa Asombrosa in Jávea

Oververhitting

In de hersenen bevindt zich een temperatuurregel centrum, de zogenaamde hypothalamus. Stijgt je lichaamstemperatuur te veel, dan probeert je hypothalamus deze weer nabij de 37 graden te brengen wat op twee manieren kan gebeuren:

  • Door meer te zweten waarbij het zweet op de huid voor verkoeling zorgt als dit verdampt.
  • Door een sterkere doorbloeding van de huid waarbij de bloedvaten wijder worden waardoor het hart meer bloed kan rondpompen.

Is er sprake van een vochtgebrek dan stop je met zweten en neemt de bloedstroom in de huid af waardoor een nog slechtere warmteafgifte optreedt en de lichaamstemperatuur zal stijgen.

Medische hulp 

De hitteberoerte of warmteberoerte is een extreem gevaarlijke vorm van oververhitting waarbij de lichaamsthermostaat in de hersenen compleet ontregeld is, de lichaamstemperatuur gevaarlijk hoog kan oplopen en urgente medische hulp vereist is.
Situaties waarin een hitteberoerte kan optreden zijn onder andere zwaar lichamelijk werk leveren in vochtige hete lucht, in de volle zon in slaap vallen (bijvoorbeeld op strand), een baby die in een oververhitte wagen wordt achtergelaten of een ouder iemand die te warm aangekleed in de zon zit etc.

Symptomen hitteberoerte

  • Er is sprake van een hoge lichaamstemperatuur (soms wel 41 graden of hoger).
  • Er is sprake van abnormaal gedrag, hoofdpijn, hallucinaties, verwardheid, angst, kans op toeval (insult).
  • Er is sprake van een rode huid, maar men zweet niet.
  • Er is sprake van een snelle hartslag en moeilijke ademhaling.
  • Er is sprake van misselijkheid, vermoeidheid, slap voelen.
  • Er is sprake van mogelijk bewustzijnsverlies en bewusteloosheid.

Als er (vermoedelijk) sprake is van een hitteberoerte dien je het volgende te doen waarbij afkoelen de absolute prioriteit heeft want een hitteberoerte kan zeer ernstige en onherstelbare hitteletsel tot gevolg hebben.

  • Bel of laat iemand 112 bellen.
  • Breng het slachtoffer naar een koele omgeving.
  • Geef het slachtoffer niets te drinken of eten (dat moet een arts bepalen).
  • Laat het slachtoffer rusten en geen inspanningen doen.
  • Trek zoveel mogelijk kleding uit (indien nodig).
  • Koel het slachtoffer zo goed mogelijk af met koel (niet koud) water in de nek, oksels en liezen.
  • Voorkom dat het slachtoffer gaat trillen.

Vakantie aan de Costa Blanca

Uitrusten na een ziekte kan je doen aan de Costa Blanca. Het is ook het gezondste klimaat van Europa. Als je een verblijf boekt bij B&B Casa Asombrosa in Jávea, dan kan Nadia en Etienne je alles vertellen over de Costa Blanca. Je hebt daar de keuze uit een mooi vakantieappartement of in je kan kiezen uit 1 van de twee gastenkamers met eigen privébadkamer. Ook Nadia haar ontbijten zijn stilaan gekend over heel België en Nederland. Vakantie in het najaar, B&B Casa Asombrosa, daar kom je als een vreemde en je vertrekt als een vriend!

Lees Ook Onze Andere Blogs:

Costa Blanca Weetjes

Schrijf u nu in en ontvang regelmatig updates over de Costa Blanca Weetjes

Een klein ogenblik a.u.b.

Bedankt voor uw inschrijving.
Vanaf nu zal u op regelmatige basis informatie van ons ontvangen over de  Costa Blanca.
U kan altijd onmidelijk terug uitschrijven indien u geen informatie over de Costa Blanca wenst.
 

BNB CASA ASOMBROSA

Calle Almudaina, 17
03730 Jávea
Alicante, Spanje
info@asombrosa.net
Tel.: +34 633 335 977