nl Dutch

Spaans eten en drinken zoals de Spanjaarden

B&B CASA ASOMBROSA || JAVEA || COSTA BLANCA || SPANJE

TIJD VOOR JEZELF || GENIETEN || RELAXEN || ONTSTRESSEN

Uw droom

begint hier

Spaans eten en drinken.

Wie regelmatig op vakantie naar Spanje gaat of er een tweede verblijf heeft wil wel eens weten wat de echt Spaans eten en drinken is.

  • 13 typische Spaanse drankjes
  • 9 rasechte Spaanse gerechten
  • 3 echt typische desserts.

Dranken

Horchata
De Horchata is een Valenciaans drankje dat bestaat uit aardamandelen, suiker en melk. Horchata is het lokale drankje van Valencia. Daar schrijven ze het als Orxata. In de stad Valencia staan op vele plaatsen mobiele Horchata kramen waar deze drankjes te koop zijn.

Café con hielo
De Spanjaarden drinken graag koffie, maar niet als het daar té warm voor is. Daarom drinken ze in de middag Café con hielo. Dat is een koffie met ijs! Als je dit bestelt, krijgt je een kopje (of glas) koffie geserveerd en een glas met daarin ijsblokjes. Zelf meng je dit door elkaar. Soms zit er een schijfje citroen bij. Trouwens, in de stad Valencia wordt dit drankje ook wel Café del tiempo genoemd.

Granizado
Als het in de zomer warm is, is het ijskoude drankje Granizado wel toepasselijk! Dit zomerse drankje wordt gemaakt met schaafijs, net als de bij ons bekende slush puppie. Er zijn meerdere smaken, maar de populairste zijn die met aardbei of die met citroen.

Cerveza
Net als in België en Nederland kent elke regio in Spanje een lokaal biermerk dat geliefd is. Vraag om een ‘cerveza’ voor een biertje. De meeste Spanjaarden drinken een ‘caña’, een klein biertje van de tap, omdat het bier zo vanwege de hitte koeler blijft. Wat Spanjaarden ook regelmatig drinken is een ’clara’, een combi van bier en Fanta. 

Granizado

Granizado van aarbei

Vermut

Vermut

Dranken -> vervolg 1

Wijn
Spanje kent net als Frankrijk veel bekende wijngebieden. In elk wijndorp is een bodega te vinden waar de inwoners wijn uit grote vaten laten tappen. Naast diverse rode en witte wijnen, is er rosé en Cava. In de zomermaanden drinken Spanjaarden niet alleen witte wijn, maar ook rode wijn graag koel met ijsblokjes. De bruisende Cava wordt altijd koud geserveerd.

Sangria
Natuurlijk mag sangria ook niet overgeslagen worden. Sangria is een heerlijk drankje, wat bestaat uit rode of cava met vruchten. Je vindt er verschillende soorten fruit in het drankje, maar er bestaan geen regels welke fruitsoorten er precies in moeten. Denk aan aardbei, citroen, sinaasappel en/of perzik. Daarnaast wordt er een limonade of een andere vloeibare zoetigheid aan toegevoegd. Tot slot drink je sangria met ijsblokjes, heerlijk in het zonnetje op het terras of bij een zwembad. Echt een zomers vakantiedrankje!

Tinto de Verano
Een ander lekker drankje op vakantie, wat ook heerlijk is om te drinken in het zonnetje op het terras, is Tinto de Verano. Dit drankje bestaat uit rode wijn, Sprite, Bitter Lemon, of met 7-up) en wat ijs. Daarom is het een verfrissend drankje en het is wederom perfect voor de zomerse dagen. Soms wordt hier nog een scheutje rum aan toegevoegd, maar dit hoeft niet. 

Vermut
In Catalonië wordt gezegd dat de oorspronkelijke Vermut hier werd bedacht. De Spaanse vermout wordt op smaak gebracht met aromatische kruiden. Spanjaarden drinken het voor de lunch of na het diner. Rode Vermut heeft een bitterzoete kruidensmaak, terwijl de witte Vermut fruitig, licht en verfrissend smaakt en door Spanjaarden graag wordt gemengd met bruiswater. Ook sherry is lekker om te drinken, wat opnieuw een Spaans drankje is. 

Dranken -> vervolg 2

Cuarenta y Tres
Cuarenta y Tres, ook wel Licor 43 genoemd, is een typisch Spaans drankje dat je  al kent. De likeur smaakt naar vanille en het bevat maar liefst 43 ingrediënten, vandaar ook de naam. Het recept bestaat al sinds de 18e eeuw en het drankje is wereldwijd ontzettend populair. Heerlijk voor na de koffie!

Kalimotxo
Deze drank die je “calimocho” noemt en ook zo uitspreekt is oorspronkelijk afkomstig uit het Baskenland, maar wordt inmiddels in heel Spanje gedronken. Het gaat om een 50-50 mix van rode wijn met Coca-Cola. Een vreemde combinatie op het eerste oog maar veel gedronken door onder andere de Spaanse jongeren tijdens de typische botellón. Dat zijn drinksessies op straat waarbij de jeugd eigen gemaakte mixdranken maakt. Het wordt echter tegenwoordig ook veel gedronken in de bars en discotheken.

Cava
Frankrijk heeft Champagne, Italië heeft Prosecco en Spanje heeft Cava. Deze mousserende wijn bestaat uit drie druivenrassen en het komt zowel voor in een witte als in een rosé variant. De Spanjaarden drinken een glaasje bubbels graag als afsluiter van een leuke avond, maar het is natuurlijk ook lekker dit drankje op een zonnige middag te nemen.

Cava
Eenvoudige tapas gerechtjes

Spaans eten

Paëlla
Een overheerlijk gerecht wat je zeker moet hebben geprobeerd, afkomstig uit Valencia. Ben je een liefhebber van vis en schaaldieren? Dan is dit het ideale gerecht voor je. Paëlla bestaat oorspronkelijk uit rijst met veel vis en schaaldieren (denk aan scampi, mosselen en inktvis), stukjes kip, konijn, witte bonen, snijbonen en saffraan. De rijst wordt op speciale manier bereid en het mengsel is ontzettend lekker! 

 Serrano ham en Pata Negra ham. 
Gelijkaardig ja, maar niet hetzelfde! De verschillen tussen het ene en het andere product kunnen als verwaarloosbaar overkomen. Maar dat is alleen voor hen die niet bekend is met de wereld van Iberische ham, omdat beide stukken een bereidingsproces hebben dat erg gelijkend is. Voor de experten en liefhebbers van deze delicatesse, zijn de verschillen tussen Serranoham en de Pata Negra ham aanzienlijk. Het is verstandig om er rekening mee te houden om op een intelligente manier te kopen. Gebaseerd op je benodigdheden en smaken.

Tapas
Overheerlijke tapas… Wie kent het niet? Het is mijn favoriete vorm van lunchen en dineren in Spanje. Gewoon omdat er zoveel verschillende smaken op tafel komen. De kleine porties bestaan uit typisch Spaanse lekkernijen, zoals chorizo, gazpacho (koude soep), olijven, patatas Bravas (gefrituurde aardappelen), calamares (gefrituurde inktvis), Jamon Serrano en Iberico (ham), kroketjes en Pimientos de Padron (Spaanse pepers). Oorspronkelijk eten de Spanjaarden het alleen in barretjes, maar tegenwoordig is het normaal dit ook in restaurants te eten. 

Spaans eten -> Vervolg 1

Gazpacho
Dit is echt Spaans eten onder het afkoelende voedsel (of drank) in Spanje is de koude soep. De Gazpacho wordt gemaakt van rauwe groenten en kruiden,  met tomaat, maar in de originele versie beslist zonder vlees of bouillon. Deze soep wordt niet verwarmd en moet ijskoud gegeten worden. Gazpacho stilt de honger, lest de dorst en voorziet het lichaam van de nodige vitamines en zout. Het gerecht wordt zowel als amuse, voorgerecht, hoofdgerecht, tapa of als tussendoortje gegetenen/of gedronken. Gazpacho kan uit een glas of beker gedronken worden. 

Cocido madrileño
Dit is een typisch gerecht uit de hoofdstad van Spanje, Madrid. Het werd oorspronkelijk door de arbeidersklasse gebruikt om de koude winters in het binnenland een beetje draaglijker te maken. Deze zogenaamde ‘Madrileense stoofpot’ bevat vaak kikkererwten, wintergroenten, varkensvlees, spek en worstjes. De traditionele en correcte manier om deze stoofschotel te serveren is om eerst de soepbouillon als voorgerecht te drinken en dan de ingrediënten als hoofdgerecht.

Fabada asturiana
Zoals de naam al doet vermoeden, komt dit gerecht uit Asturië, een regio in het noorden van Spanje. Het is een stoofpot die enigszins lijkt op de cocido, maar het hoofdingrediënt fabas, een soort witte boon die urenlang wordt gekookt. Dit wordt vermengd met andere ingrediënten zoals varkensvlees, spek, chorizo ​​en morcilla bloedworst, waardoor je een voortreffelijke, stevige stoofpot krijgt die perfect is voor in de winter.

Gazpacho
Pulpo a Feira

Spaans eten -> Vervolg 2

Tortilla de patatas
De wereldberoemde tortilla de patatas uit de Spaanse keuken wordt overal in het land gegeten en kan worden aangepast aan ieders smaak. Het is het perfecte voorbeeld van de eenvoud en verfijndheid van de Spaanse keuken. Het bestaat eenvoudigweg uit het braden van aardappelen, het mengen met geklutst ei en het samen koken. De uiteindelijke textuur mag smeuïg zijn. De aardappelomelet is de meest voorkomende, maar je kunt het ook maken met gebakken ui, chorizo, courgette en andere ingrediënten.

Pulpo a Feira
Octopus staat op veel menu’s in Spanje en is een echte delicatesse. Dit gerecht, ook wel pulpo a la gallega (octopus in Galicische stijl) genoemd. Typerend voor Galicië, een regio aan de Atlantische Oceaan die bekend staat om zijn ongelooflijke zeevruchten. De octopus wordt gekookt en geserveerd in dunne plakjes, met een scheutje olijfolie, grof zout en paprika. De textuur is zacht en niet wat je zou verwachten, en de smaak is sterk maar verfijnd. Het wordt ook geserveerd met gekookte aardappelen.

Migas
Dit gerecht is een goed voorbeeld van het zo goed mogelijk benutten van restjes, omdat het belangrijkste ingrediënt oud brood is. Dit brood wordt verkruimeld en gebakken met verschillende ingrediënten zoals vlees, worstjes of groenten. Het woord ‘migas‘ betekent eigenlijk alleen maar kruimels! Traditioneel werd het door arme boeren als ontbijt gegeten omdat het goed vult, maar tegenwoordig wordt het als lunch geserveerd. De meest bekende versies zijn die van Extremadura, migas extremeñas en van Castilla-La Mancha, migas manchegas, hoewel ze bijna overal in het land worden gemaakt op hun eigen manier.

Spaanse Dessets

Crema Catalana 
Crema Catalana is de Catalaanse variant op crème brûlée en heeft net als het Franse nagerecht een knapperig suikerlaagje. Het Spaanse toetje wordt ook wel Crema de Sant Josep genoemd, omdat deze traditioneel op de dag van Sint Jozef, 19 maart wordt gegeten. In dit gerecht zit onder andere citroen, sinaasappel en kaneel. 

Carquinyolis (amandel koekjes)
Carquinyolis zijn. Catalaanse harde koekjes, een beetje te vergelijken met de Italiaanse cantucci. Geef ze al dessert met warme pure chocolade (chocolate con galletas) of doop ze in een lekkere dessertwijn, in 43 of gewoon in een tas koffie of thee.

Churros
Zelf houd ik er niet van, maar churros worden als een heerlijke zoete snack gezien. Je bent deze lekkernij vast al op veel plekken tegengekomen, op de kermis bijvoorbeeld. Een churro is gefrituurd deeg met een laagje suiker, wat vaak in gesmolten chocolade wordt gedipt. De Spanjaarden eten churros soms als ontbijt, maar het wordt ook wel eens als tussendoortje gegeten. 

Crema Catalana 

Costa Blanca nieuwsbrief

Schrijf u nu in en ontvang regelmatig updates over de Costa Blanca

Een klein ogenblik a.u.b.

Bedankt voor uw inschrijving.
Vanaf nu zal u op regelmatige basis informatie van ons ontvangen over de  Costa Blanca.
U kan altijd onmidelijk terug uitschrijven indien u geen informatie over de Costa Blanca wenst.
 

Inschrijving informatie, BnB Casa Asombrosa Costa Blanca
BNB CASA ASOMBROSA

Adres:
Calle Almudaina, 17
03730 Jávea
Alicante, Spanje
info@asombrosa.net
Tel.: +34 648 787 299