Logo Asombrosa
nl Dutch

Castillo de Xàtiva zeker een bezoek waard

B&B CASA ASOMBROSA || JAVEA || COSTA BLANCA || SPANJE

TIJD VOOR JEZELF || VERBLIJF

Uw droom

begint hier

Een dagtrip van onze Bed and Breakfast Casa Asombrosa. Het is iets meer dan een uur rijden van Jávea, maar daar word je dan ook dik voor beloond.

Historische centrum

Xàtiva is een provinciestadje met ongeveer 30.000 inwoners. We hebben het historisch centrum niet bezocht. Om eerlijk te zijn het zat is onze planning, maar bij aankomst zag het er voor ons niet aantrekkelijk uit. Het enige wat er uitsprong was de Collegiate Basilica de Santa Maria, in de volksmond La Seu genoemd. Hoewel de eerste steen ruim vier eeuwen geleden gelegd werd, schijnt de gotische kathedraal nog steeds niet helemaal af te zijn. Aan de overkant van het charmante pleintje staat het koninklijke ziekenhuis dat in de dertiende eeuw gebouwd werd. Terrasjes in het historisch gedeelte zijn tijdens de weekdagen niet geopend, komt waarschijnlijk door de corona toestanden.

Xativa Kasteel ingang, Valencia
Valencia, Xativa, Kasteel

Lunch en fantastisch uitzicht.

Als je van het historisch centrum te voet naar het kasteel Xàtiva wil gaan is het toch en dik 3 kwartier steil naar boven om het kasteel te bereiken. We hebben het met de auto gedaan, was iets minder vermoeiend. Heb je nog gezonde benen is het wel een aanrader om het te voet te doen, je wordt dan getrakteerd om geweldige mooie uitzichten over Xàtiva en het bijhorend berglandschap.
Na verschillende haarspelbochten en zo’n 600 meter hoger kom je dan aan een kleine parking waar je uw wagen gratis kan parkeren. Er zou ook een toeristentreintje moeten rijden van het historisch centrum tot boven, maar daar hebben we niets van gemerkt of info van gekregen. Corona probleem waarschijnlijk. Van de parking naar het kasteel is het dan nog een 50 meter stappen waar we dan onmiddellijk een lekkere lunch hebben genomen

Kasteel Xàtiva

Castillo de Xàtiva zijn maar liefst 2 kastelen:

  • Castell Major
  • Castell Menor

Vanwege de strategische ligging was het kasteel in het verleden een belangrijk verdedigingspunt tijdens historische conflicten. Zoals de oorlog tegen Castilië en de campagne van Hannibal. Delen van het kasteel zijn zelfs naar de beroemde legeraanvoerder vernoemd. Binnen de indrukwekkende kasteelmuren vind je een verrassing achter elke muur. Zo wandelen we langs een veertiende-eeuwse gevangenis en een schattig kapelletje. Ook passeren we imposante torens, poorten, dromerige doorkijkjes en Moorse vijvers en fonteinen. Het kasteel is in verschillende stijlen gebouwd: zowel de Moorse als gotische en Romaanse bouwstijl is te bewonderen.

Castillo de Xàtiva

Bekijk de foto's

Om alles op je gemak te bekijken, ben je zeker een halve dag uur zoet. Heb je niet zoveel tijd? Kies dan als eerste voor het boven kasteel Xàtiva, want dat is veruit het mooist. En heb je ondertussen zin gekregen in een hapje of drankje? Plof dan neer op het terras tegenover de kassa, het uitzicht over Xàtiva is waanzinnig mooi. Verder zijn er binnen de kasteelmuren veel plekken waar je van het uitzicht kunt genieten. Het ene panorama is nog mooier dan het andere.

Ook het kasteel bezoeken?

Vanuit het historisch centrum wandel je in ongeveer 3 kwartier naar het kasteel. Vooral in de warme zomermaanden een pittige klim, maar de wandeling is zeker de moeite waard.  Alternatief is een ritje met het toeristentreintje, misschien tijden het hoogseizoen, niet in april 2021. Deze rijdt je in twintig minuten naar boven en vertrekt om 12.00 en 16.00 uur bij de Toerist Info. Je krijgt dan een uur de tijd om het kasteel te bezichtigen, voordat het treintje je weer terug naar het historisch centrum brengt. Kosten: 6,00-€ voor volwassen en 4,00-€ voor kinderen en +65 jaar. Prijzen zijn van april 2021. Kom je met de auto? Er zijn gratis parkeerplekken vlak bij de ingang van het kasteel.

Castillo de Xàtiva, Valencia

Costa Blanca nieuwsbrief

Schrijf u nu in en ontvang regelmatig updates over de Costa Blanca

Een klein ogenblik a.u.b.

Bedankt voor uw inschrijving.
Vanaf nu zal u op regelmatige basis informatie van ons ontvangen over de  Costa Blanca.
U kan altijd onmidelijk terug uitschrijven indien u geen informatie over de Costa Blanca wenst.
 

Inschrijving informatie, BnB Casa Asombrosa Costa Blanca
BNB CASA ASOMBROSA

Calle Almudaina, 17
03730 Jávea
Alicante, Spanje
info@asombrosa.net
Tel.: +34 633 335 977