Logo Asombrosa
nl Dutch

Huisdieren fotografie

B&B Casa Asombrosa | Jávea | Costa Blanca | Spanje

HUISDIEREN || FOTOGRAFEREN  || SMARTPHONE || FOTOGRAFIE

Uw droom

begint hier

Huisdieren fotografie lijkt wel wat op het fotograferen van je kinderen. Ze hebben weinig geduld en zijn snel afgeleid wat het ook leuk maakt. Huisdieren fotograferen levert trouwens altijd spontane foto’s op want een dier heeft geen masker waar het zich achter wil verstoppen.

Als trotse dierenliefhebber wil je niet liever dan uw eigen huisdier fotograferen en versterkt het de onderlinge band. Of je nu een kat, hond, konijn, hamster of leguaan hebt, de basisprincipes zijn hetzelfde. Een voordeel van het fotograferen van je eigen huisdier is bovendien dat je het dier al goed kent en weet wat zijn ‘beste poses’ zijn. Alleen, hoe maak ik nu de goede foto? Geduld is het sleutelwoord van dieren net als bij kinderen. 

Ten eerste

Allereerst focus u op je huisdier dat je gaat fotograferen en minder op de fotografie. Het dier moet zich op zijn gemak gaan voelen in je aanwezigheid. Maak enkele foto’s in zijn bijzijn en dus niet per se van je huisdier zelf. Begin met je huisdier een beloning te geven, een knuffel, snoepje, een speeltje, het is eender wat. Zolang het dier zich niet op zijn gemak voelt zal de perfecte foto niet kunnen nemen. Blijf gewoon voortdoen tot je huisdier zich volledig overgeeft aan je en je smartphone. Als uw huisdier gewend is aan de smartphone, begin je met fotograferen. Begin altijd van op een afstand en kijk hoe dicht bij je kunt komen zonder dat nervositeit ontstaat. 

Compositie

Probeer verschillende hoeken en afstanden, maar richt je nog niet op het resultaat van je foto. Streef naar kwaliteit in plaats van hoeveelheid je hebt namelijk alle tijd om mooie en leuke foto’s van het dier te maken. Hou de fotosessies kort en vraag niet te veel van je huisdier, zeker in het begin. Als je geluk hebt met je huisdier die het fantastisch vindt om voor de camera te staan, hoef je hier natuurlijk minder op te letten. Het moet leuk zijn voor je maar ook voor het dier. Geef altijd een beloning na zijn korte fotosessie. Als het even niet lukt, niet ongeduldig te raken. Zit het er gewoon niet in op dat moment, daar zul je vrede mee moeten hebben. Probeer het gewoon later of een andere dag nog eens.

Buitenlocatie

Als je besluit buiten op plaats foto’s te gaan maken, is het belangrijk dat je vooraf een mooie plaats zoekt. Probeer een plaats te vinden waar je uit verschillende hoeken kan fotograferen anders krijg je te veel eenzijdige foto’s. Heb je buiten dan de juiste plaatsgevonden? Ga dan eerst de plaats verkennen. Kijk goed naar hoe het licht valt op bepaalde tijden. Hierdoor kun je de beste tijd inplannen. Probeer gelijk in te schatten waar je het dier het beste kunt plaatsen. Neem je dier dan enkele keren mee om hem vast te laten wennen aan de plek dat is belangrijk voor huisdier fotografie. Je hond zal dan eerst en vooral oog hebben voor zijn hondenvriendjes en allerlei geurtjes in plaats van jou en je smartphone.

Dierenportret

Een portret maken van een dier is niet anders dan dat je een portret van mensen maakt. Automatisch kijken we ook bij een dier eerst naar de ogen. Bij een goed portret kun je het verhaal van de geportretteerde aflezen aan de ogen. Hetzelfde geldt voor dieren, want we zien graag menselijke emoties bij dieren. Zorg daarom altijd dat de ogen scherp zijn. Dit geeft direct meer persoonlijkheid en emotie aan je dierenportret.
Meestal maak je foto’s vanaf je eigen standpunt, wat logisch is. Bij een huisdier krijg je dan dus foto’s geschoten van bovenaf. Dit perspectief kan leuk zijn, maar probeer ook eens te zakken tot de ooghoogte van het dier. Dit levert originele en leuke plaatjes op. Experimenteer ook eens met andere standpunten, zoals helemaal vanaf de grond. Lees ook de module portretfoto hierover

Achtergrond

Als je net begint met je huisdier te fotograferen, is er een kans dat je zo druk bent met van alles wat en je de omgeving (achtergrond) vergeet. Een belangrijke is dat de achtergrond nog wel belangrijker is dan het dier zelf. Een rustige, egale achtergrond zorgt voor een veel sterkere foto waarbij de focus automatisch bij het dier komt te liggen. Een rommelige achtergrond leidt af en maakt de foto onrustig. Let op het gebruik van kleuren en vooral de relatie tussen de achtergrondkleuren en die van het dier op de voorgrond Je kunt een beeld extra spannend maken door niet alles te laten zien. Een uitsnede kan een sterke foto opleveren. Er zijn veel hulpmiddelen bij het maken van de ‘perfecte’ uitsnede zoals de gulden snede die we besproken hebben in de module compositie.

Het licht

Maak zoveel mogelijk gebruik van natuurlijk licht. Of nog beter: probeer te spelen met het aanwezige licht. Als je buiten fotografeert, probeer dan goed te letten op de stand van de zon. Op een zonnige dag zijn de uren in de middag door de harde schaduwen het minst geschikt om te fotograferen. Veel fotografen zweren bij het ‘gouden uur’. Lees de module licht.

Heb je geen andere keus en moet je wel midden op een zonnige dag fotograferen. Houd de zon dan scherp in de gaten. Zet je model bij voorkeur in de schaduw, zodat je geen direct zonlicht hebt. Probeer zonlicht van de zijkant te vermijden. Dat geeft harde schaduwen.

Tegenlicht

Met tegenlicht fotograferen, dus naar het zonlicht toe, kan mooi zijn. Je moet dan wel een beetje weten wat je doet. Je hebt namelijk al snel een onderbelicht onderwerp. Dit komt omdat je camera van je smartphone de neiging heeft het felle zonlicht te corrigeren. Hoe je dat precies doet hebben we ook besproken in de module licht. Je onderwerp helemaal onderbelichten kan ook. Je houdt dan alleen een silhouet van het dier over. 

Als je de zon in je rug hebt, wordt je onderwerp goed belicht. Let dan wel op je eigen schaduw als je dicht bij het onderwerp staat. 
Het mooiste licht heb je op een lichtbewolkte dag met een beetje zon. De bewolking zorgt voor diffuus licht, wat betekent dat je een zachte verdeling van het licht krijgt. 

Costa Blanca nieuwsbrief

Schrijf u nu in en ontvang regelmatig updates over de Costa Blanca

Een klein ogenblik a.u.b.

Bedankt voor uw inschrijving.
Vanaf nu zal u op regelmatige basis informatie van ons ontvangen over de  Costa Blanca.
U kan altijd onmidelijk terug uitschrijven indien u geen informatie over de Costa Blanca wenst.
 

Inschrijving informatie, BnB Casa Asombrosa Costa Blanca
BNB CASA ASOMBROSA

Calle Almudaina, 17
03730 Jávea
Alicante, Spanje
info@asombrosa.net
Tel.: +34 633 335 977