nl Dutch

Drinken als een Spanjaard

DRINKEN | SPANJAARD | COSTA BLANCA | B&B CASA ASOMBROSA

DRINKEN |SPANJAARDEN | COSTA BLANCA

Uw droom

begint hier

Regio Costa Blanca

Voor alle duidelijkheid wij wonen in Jávea ons artikkel gaat over de regio Costa Blanca. In andere regio’s kunnen het andere gewoontes of dranken zijn. Spanjaarden zijn wat men kan noemen marathon drinkers.  Zij hebben zelfs een planning van hoe zij een dag drinkend moeten doorkomen. Dus, als je wil drinken zoals een Spanjaard, en ik waarschuw u, dan is drinken is een kunst. Als inwoner uit een land als België of Nederland hebben wij andere drinkgewoonte.

Marathon Drinkers

Belgen maar ook Nederlanders drinken ’s avonds en we gaan al dan niet dronken terug huiswaarts. Wij drinken dus in een vorm van een sprint. Spanjaarden daarentegen doen het gans anders. Zij schuwen de alcohol niet voor 12 uur ’s middags sommige zelfs bij hun ontbijt. Dat zijn dus eerder marathon drinkers. Drinken is een natuurlijk en een normaal onderdeel van de dag maar er is een tijd en plaats voor elke soort drank voor de Spanjaarden. Hieronder een lijst van de dranken en de plaatsen waarop men de drank drinkt. 

Bier

Wanneer je een bier vraagt en je vraagt enkel een bier dan brengt men u een getapt biertje (caña ). Wil je iets anders dan moet men dit duidelijk vragen. Maar er zijn ook cafés waar men een aanbod heeft van bier in flessen en soms vind men zelfs biertjes van kleine lokale brouwerijtjes. Je zit veilig op elk uur van de dag als je een biertje bestelt maar meestal begint het rond de middag. Bier is altijd goedkoop en koud en men serveert het meestal met een schoteltje olijven of met een gratis tapa. Eenmaal de zon ondergaat stoppen de meeste Spanjaarden met het drinken van bier en gaan ze verder met….

bier drinken als een Spanjaard

Cubatas

Cubatas zijn wat de Spanjaarden noemen gemengde dranken. Daar bedoelt men dan geen cocktails mee. Spanjaarden houden het meestal simpel, rum en cola, whiskey en limonade, cola of soda en gin en tonic dat zijn de meest voorkomende. Er is nog een belangrijk verschil met zoals wij een gemengde drank bestellen. Hier moet men expliciet het merk van de alcohol vragen. Bestel dus geen “Run con coca cola” maar vraag een “Bacardi con coca cola”. Dus, hier in Spanje schakelen de meeste mensen bij zonsondergang over op cubatas

Wat zullen we drinken

Wijn

Wijn maakt deelt uit van de Spaanse cultuur. Er zijn in gans Spanje prachtige wijnhuizen inclusief in de Rioja, een streek beroemd voor o.a. zijn rode wijn. In het zuiden van het land ligt de stad, Jerez de la Frontera. Een stad beroemd voor zijn jerez of sherry. Wijn wordt dikwijls bij het avondeten gedronken maar het kan ook tijdens het middagmaal. Het beste aan de Spaanse wijn is dat men goede wijn goedkoop kan kopen. 

Jongeren, drinken, Spanje, Costa Blanca, Javea

Botellón

Jongeren nemen dikwijls deel aan een ander fenomeen en dat is de botellón. (Dat zijn straatfeesten die in feite illegaal zijn). Die feesten gaan dikwijls door in een park of op een parking. Sommige steden hebben daar aangewezen ruimtes voor en de deelnemers brengen zelf de drank mee. Dit is een ideale oplossing voor jongeren die weinig te besteden hebben, een fles alcohol heb je al voor € 5 terwijl een drankje in een bar gemakkelijk 3-7 Euro kost.

Likeur

Likeur is in Spanje populair en men gebruikt ze dikwijls tijdens of na een urenlange maaltijd. Na een dergelijke maaltijd drinkt men dan een chupito (een borreltje likeur). De meest voorkomende zijn een licor de hierba (kruidenlikeur) en een licor de limón (citroenlikeur). Volgens de Spanjaarden brengt deze likeur de maag tot rust en zij bevorderen de spijsvertering. 

Tinto de Verano

Zoals de naam al zegt, een drank voor de zomer. En het is een rode wijn vermengd met een zoete citroen soda. Deze drank is zoet en verfrissend en het komt in de buurt van de meer bekende sangria. Alhoewel sangria als typisch Spaans beschouwd wordt heb ik hem nog niet dikwijls in een Spaans café gezien. Deze drank is echt populair en men kan het ganse jaar door vinden vooral dan omdat hij in de winkels doorheen Spanje in flessen kan gekocht worden. In een café is er bijna geen prijsverschil met een biertje, beide kosten tussen rond de 2 Euro.

Nog meer lezen?

  1. Vakantie betekent dat je iets te vertellen hebt
  2. Castillo de Xàtiva zeker een bezoek waard
  3. Al onze blogs lezen? Lees onze blogpagina

Costa Blanca nieuwsbrief

Schrijf u nu in en ontvang regelmatig updates over de Costa Blanca

Een klein ogenblik a.u.b.

Bedankt voor uw inschrijving.
Vanaf nu zal u op regelmatige basis informatie van ons ontvangen over de  Costa Blanca.
U kan altijd onmidelijk terug uitschrijven indien u geen informatie over de Costa Blanca wenst.
 

Inschrijving informatie, BnB Casa Asombrosa Costa Blanca
BNB CASA ASOMBROSA

Adres:
Calle Almudaina, 17
03730 Jávea
Alicante, Spanje
info@asombrosa.net
Tel.: +34 648 787 299