Logo Asombrosa
nl Dutch

Een biertje bestellen

UNA CERVEZA POR FAVORr

Uw droom

begint hier

Deze week gaan we het hebben over de biercultuur en geschiedenis van het bier in Spanje.
Maar eerst vooral war nieuws uit eigenende eigen BnB Casa Asombrosa. We zijn bezig met een heel nieuwe website te bouwen en we verwachten tegen het midden november 2020 af te hebben. Deze nieuwe layout van onze blog is daar al een voorsmaakje van.

Een “cerveza por favor "

Het klinkt voor ons raar in de oren dat in een wijnland zoals Spanje er ook bier gedronken wordt en dat bier hier zelfs populair is.
De geschiedenis van het bier in Spanje begint in de dorpen aan de Costa Blanca. Het werd beschouwd als een gefermenteerde drank (gemaakt van granen) en het het verbruik van deze drank was heel gewoon. Men noemde deze drank toen ‘caelia’.
De daarop volgende Romeinse periode op het schiereiland bracht de “caelia’ naar het tweede plan. De voorkeur ging toen uit naar gefermenteerde dranken maar dan op basis van druiven zoals de wijn. Met het verstrijken van de eeuwen geraakt de drank in de vergetelheid. Het is wachten tot in de zeventiende eeuw voordat wij terug een gebruik merken van de ‘caelia’. Lees ook het artikel “Spanjaarden leven langer”

Een “cerveza por favor ", BnB Casa Asombrosa, Javea, Alicante, Costa Blanca
19de eeuw, biercultuur,

19de eeuw

Vanaf het midden van de negentiende eeuw, dankzij de industrialisering van Europa, werd het bier een populaire drank. Het bier moet dan wel de concurrentie aangaan met de dranken die toen ingeworteld waren in de Spaanse maatschappij. Zoals de wijn, sterke drank en likeur en dan vooral de anijslikeur.
Voorafgaand aan de negentiende eeuw waren er verspreid over Spanje geïsoleerde gevallen van brouwerijen. Maar het is wachten tot het midden van de twintigste eeuw vooraleer er betere technologieën beschikbaar kwamen om een hogere productie te krijgen. Dit gebeurde ook onder de druk van het toen opkomend toerisme en bier werd een populaire drank in veel Spaans bars.

Middeleeuwen

Tijdens de Middeleeuwen is er op het Iberisch schiereiland een territoriale splitsing tussen het gebied met christelijke koninkrijken en het musulmaanse gebied. Er is ook een culinaire splitsing tussen beide gebieden en bier was in geen van beide populair. Tijdens de Romeinse overheersing was de populairste drank wijn. De Visigoten handhaafden deze gewoonte tot aan de periode van Al’Andalus. Het is mogelijk dat de monniken in de abdijen ook op het schiereiland bier brouwden. Dit abdijbier verliet de traditionele formule met wilde gagel en rozemarijn en zij gingen hop gebruiken.

Biertje bestellen

Er zijn in Spanje vele verschillende manieren om een biertje te bestellen. Een biertje vragen in Spanje is bijna een kunst. Een biertje bestellen aan de Costa Brava is weer anders dan aan de Costa Blanca of in Baskenland. Een van de eerste Spaanse zinnen die veel toeristen leren is “una cerveza por favor”. Wat dus letterlijk inhoudt een biertje alstublieft. Het probleem is echter dat men dat in Spanje niet zegt en zeker niet gebruikelijk is. Het belangrijkste om te weten is dat je bier kan bestellen in verschillende formaten.

De belangrijkste formaten:

200 ml

In deze categorie komt het meest gevraagde biertje voor, de “caña”. In bijna heel Spanje kan dit gebruikt worden voor een biertje van de tap. In Spanje zegt men dus niet “una cerveza por favor” maar meer “una caña por favor” of “una caña

300 ml

We zijn aangekomen bij de wat grotere glazen bier die de namen “tubo” (vergelijkbaar met een pijpje) en “doble” hebben gekregen.

500 ml

De halve liters, graag gezien bij de Britten en Duitsers op vakantie in Spanje, worden ook door de Spanjaarden gedronken en heten “jarra”.

Spaanse bierfeesten

Hier komt een agenda te staan van alle bierfeesten die er in Spanje zijn zodat u ze tijdens uw verblijf kan bezoeken. Maar door de maatregelen in verband met het coronavirus gaat er momenteel geen bierfeest in Spanje door.

 

Ambachtelijk bier Spanje

Spanje is beroemd om zijn biercultuur. De drinkcultuur is hier anders dan we gewend zijn. Bier wordt regelmatig, op elk uur van de dag, gedronken als sociaal tijdverdrijf. Sommige typische Spaanse bieren die je bijna overal aan de Costa Blanca kan vinden, zijn Mahou, Alhambra, San Miguel, Estrella en Cruzcampo. Vraag in de bar om een ​​caña (de traditionele kleine pils).

La Sagra bier, BnB Casa Asombrosa, Javea, Alicante, Costa Blanca

La Sagra

Tarwebieren zijn de laatste jaren in populariteit in Spanje gegroeid, grotendeels dankzij het succes van bieren zoals La Sagra, een blond witbier gemaakt in Toledo in Belgische stijl. Met 5,2% is het niet het sterkste ambachtelijke bier op onze lijst, maar het is zeker een van de meest geliefde. Door de licht gearomatiseerde korianderzaden en sinaasappelschil heeft het bier een frisse en fruitige smaak.
La Virgen Bier, BnB Casa Asombrosa, Javea, Alicante, Costa Blanca

La Virgen

Dit licht bittere bruine bier uit Madrid is iets sterker, met 6,2%. Het heeft een donkere kleur en een kenmerkende smaak die ontstaat wanneer het wordt gebrouwen met geroosterde kastanjes. Wat betekent dat het alleen tijdens de wintermaanden kan worden gemaakt.

Barbière, BnB Casa Asombrosa, Javea, Alicante, Costa Blanca

Barbière

Dit is een ander bier in Belgische stijl, ook uit Toledo, met het onmiskenbare logo van een hipster met een baard. Met een verrassende amberrode kleur en een smakelijke ondertoon van honing en biscuit. Dit echt een speciaal bier dat zelfs door het publiek werd verkozen als het beste bier tijdens de Oktoberfest Craft Beer Night. Een witte ale met een lichte body maar een intense smaak, met 4,8% alcohol.

Maier, BnB Casa Asombrosa. Javea, Alicante, Costa Blanca

Maier

Met 8% is dit het op één na sterkste Spaanse ambachtelijke bier op onze lijst. Het komt uit de zuidelijke Andalusische regio Cadiz. Een gebied dat bekend staat om zijn ongelooflijke stranden en surfmogelijkheden. Deze authentieke IPA wordt gebrouwd met liefde en heeft een rijke en sterke smaak.

 

Montseny, BnB Casa Asombrosa. Javea, Alicante, Costa Blanca

Montseny

Deze experimentele Imperial Stout is afkomstig uit Barcelona ​​en is intens, robuust, complex en pittig! Het is gemaakt met twee verschillende soorten chilipepers en dat proef je meteen. Bovendien heeft dit bier een alcoholpercentage van 11%, dus denk eraan om met mate te drinken.

Costa Blanca nieuwsbrief

Schrijf u nu in en ontvang regelmatig updates over de Costa Blanca

Een klein ogenblik a.u.b.

Bedankt voor uw inschrijving.
Vanaf nu zal u op regelmatige basis informatie van ons ontvangen over de  Costa Blanca.
U kan altijd onmidelijk terug uitschrijven indien u geen informatie over de Costa Blanca wenst.
 

Inschrijving informatie, BnB Casa Asombrosa Costa Blanca
BNB CASA ASOMBROSA

Calle Almudaina, 17
03730 Jávea
Alicante, Spanje
info@asombrosa.net
Tel.: +34 633 335 977