Logo Asombrosa
nl Dutch

Cava

CHAMPAGNE | WIJN | B&B CASA ASOMBROSA

BnB CASA ASOMBROSA | JAVEA | COSTA BLANCA

Uw droom

begint hier

Wist jij dat Cava na champagne de meest verkochte mousserende wijn ter wereld is!
In de echte Cava proef je het sprankelende Spanje. Uiteraard wordt er in onze BnB Casa Asombrosa deze bubbels ook met veel liefde aan onze gasten aangeboden.
Cava, ook wel “Spaanse mousserende wijn” of “Spaanse Champagne” genoemd, bewijst dat kwaliteitsbubbels allang niet meer alleen in de Champagnestreek worden geproduceerd.

MOUSSERENDE SPAANSE WIJN

Spaanse Cava is eigenlijk Catalaans de meeste cava komt namelijk uit de provincie Penedès in Catalonië. Elk van de drie Catalaanse druivenrassen draagt op zijn eigen manier bij aan de typische smaak. Parellada zorgt voor een romige structuur, Xarel-lo geeft de wijn body, Macabeo voegt frisse zuren toe. Het warmere klimaat aan de Middellandse zee en de Spaanse druiven geven Cava een totaal andere smaak dan champagne. Cava proeft wat zachter en vriendelijker dan champagne dat maakt dat hij zeer geliefd is bij het grote publiek. In hoog tempo werd Cava het afgelopen decennia internationaal bekend tegen een heel hoog tempo. En hoewel Cava ook aan heel veel kwaliteitskeurmerken moet voldoen is hij voordeliger in prijs.

Cava, BnB Casa Asombrosa, Javea, Alicanta, Costa Blanca

Wat is deze goddelijke drank?

De decembermaand is voor de Spanjaarden de maand van de Cava. Ze drinken dan liefst zo’n 6 maal meer cava dan in de andere maanden. Hoe komt het dat de dodelijke drank zo populair is geworden onder de vakantiegangers?
Cava is het Catalaanse woord voor ‘kelder’. En hoewel het misschien niet chique klinkt, is deze Spaanse mousserende wijn de favoriete drank geworden op heel veel plaatsen in de wereld. Ongeveer een 200 jaar geleden zijn de wijnmakers aan de middellandse zee van Catalonië begonnen met deze drank te maken. Het explodeerde echt op het eind van de 19de eeuw nadat er een groot deel van de Franse champagneoogs vernietigd was door een plaag phylloxera. Sindsdien is de productie niet meer te stoppen en word er tegenwoordig ongeveer een kwart miljard flessen van deze feestelijke bubbels gemaakt.

Hoe verloopt de productie

Over het algemeen loopt het volgens het zelfde proces als champagne. Toch zijn er 2 grote verschillende tussen beide mousserende wijnen;

 • Campagne wordt gemaakt in de Chanpagnestreek van Frankrijk met zijn specifieke druivensoorten. In deze streek staan draarom vooral deze drie druivenrassen: Pinot noir, Meunier en Chardonnay. Overigens is over het exacte percentage is laatste woord nog niet over gezegd.
 • Cava wordt in specifieke delen van Spanje gemaakt, met de Macabeo, Xarel-lo en Parellada, drie witte druiven. Die bekend staan ​​als respectievelijk helder citroenachtig, robuust bloemig en scherp citrusachtig. Chardonnay wordt ook vaak gebruikt, hoewel het niet inheems is in Spanje.
  Rosé cava’s, die roze zijn, zijn lang niet zo populair als hun witte tegenhangers, maar worden nog steeds veel geproduceerd in Spanje. Deze cava’s worden vaak gemaakt van Pinot Noir, Garnacha of Monastrell-druiven.

 

Productie Cava, Javea, Alicante, Costa Blanca

Gigantische roestvrijstalen vaten

Zoals de meeste van de Spaanse wijnen begint deze lekkernij ook in gigantische roestvrijstalen vaten vol geperst met dat lekker druivensap. Elk type druivensap, mosto, ondergaat één fermentatie in de gigantische vaten waar de natuurlijke suikers worden omgezet in alcohol. Ook wel de eerste gisting genoemd daar voegt iedere wijnmaker zijn eigen specifieke blend toe. Dan wordt de gemengde wijn in de Cava-flessen gegoten en vervolgengs afgedekt met een dop, net zoals bij bierflessen. Tijdens dit proces wordt er de juiste hoeveelheden suiker en gist toegevoegd door de wijnmakers afhankelijk hoe land ze de feestelijke bubbels willen laten rijpen. Daarna tijdens de tweede gisting worden de belletjes toegevoegd en zal het nog een negen maanden duren vooraleer de klus is geklaard. De gist wordt dan nog verwijderd, nog wat suiker toevoegen en de Cava is klaar om te genieten.

Soorten Cava

Er zijn evenveel soorten cava als soorten stille wijn. Cava wordt op twee manieren ingedeeld:

 • hoeveel suiker het bevat
 • hoe lang het is gerijpt.

Als algemene regel geldt, drink de zoetere cava’s met zoeter voedsel (zoals desserts) of gekruid voedsel.

Cava types:

 • Brut Nature
  Het droogste type cava, Brut Natures (uitgesproken als “broot na-tour-ay”) bevatten geen toegevoegde suikers.
 • Extra Brut
  Deze droge cava’s kunnen tot 6 gram suiker per liter bevatten.
 • Brut
  Met niet meer dan 12 gram suiker per liter is Bruts nog vrij droog. Ze zijn de meest populaire cava-soort en vormen bijna 50 procent van de cava die in Spanje wordt verkocht en 55 procent van de geëxporteerde cava.
 • Extra Seco
  Extra Secos, ondanks hun naam, beginnen een beetje zoet te worden met tussen de 12 en 17 gram suiker per liter.
 • Seco
  Ook al worden deze cava’s Secos genoemd, wat “droog” betekent, ze zijn eigenlijk best zoet! Seco’s hebben tussen de 17 en 32 gram suiker per liter.
 • Semi Seco
  Betekenis ¨Semi-droog,¨ Semi Secos zijn eigenlijk best zoet! Ze hebben tussen de 32 en 50 gram suiker per liter.
 • Dulce
  Als ze ‘lief’ zeggen, menen ze het! Dulce cavas hebben meer dan 50 gram suiker per liter. Dat is meer dan 7,5 theelepels suiker per fles!
veroudering Cava, BnB Casa Asombrosa, Javea, Alicante, Costa Blanca

Door veroudering:

 • Joven
  Alle cava’s moeten minimaal 9 maanden in hun flessen rijpen om officieel als Cava te worden geclassificeerd. Na die eerste 9 maanden en tot 15 maanden veroudering wordt het beschouwd als een Joven of “jonge”. Ongeveer 90% van alle feestelijke bubbels is joven .
 • Reserva
  Dit betekent “gereserveerd”, deze cava’s zijn minimaal 15 maanden gerijpt. Ze zijn meestal een beetje donkerder geel dan jovens en hebben diepere, meer nootachtige smaken.
 • Gran Reserva
  Deze lang gerijpte cava’s hebben minstens 30 maanden in de bodega doorgebracht. Gran Reservas worden alleen gemaakt met droge Brut cava’s.
 • Spanjaarden drinken het meestal aan het eind van de maaltijd, die wordt gebruikt voor een laatste toast te begeleiden, o.a. met “Kerstmis zoetigheden” zoals turrón (amandel-toffee bars) of polverónes (poederachtige amandelkoekjes). Nadat ze hun 12 geluksdruiven om middernacht op oudejaarsavond hebben gegeten, is de feestelijke bubbels meestal de eerste drank van het nieuwe jaar.

Stress-Free genieten

Velen van ons genieten van een glas bubbels bij speciale gelegenheden, maar wist u dat Cava met zijn verbazingwekkende flexibiliteit een van de meest eetvriendelijke wijnen is die er is? Cava is relatief laag in alcohol, waardoor het goed te combineren is met onder andere pittige maaltijden. De hitte van de kruiden worden zo namelijk niet versterkt door de hitte van de alcohol. Daarnaast dienen de bubbels in Cava om de smaakpapillen wakker te schudden en tegelijkertijd textuur toe te voegen aan de algehele eetervaring. Ook ontdoen de bubbels het gehemelte van vettigheid en frissen ze de mond op voor de volgende hap. Perfect bij gefrituurd eten!

cCava feestdagen, Bed and breakfast Casa Asombrosa, Javea, Alicante, Costa Blanca
Inschrijving informatie, BnB Casa Asombrosa Costa Blanca

Costa Blanca nieuwsbrief

Schrijf u nu in en ontvang regelmatig updates over de Costa Blanca

Een klein ogenblik a.u.b.

Bedankt voor uw inschrijving.
Vanaf nu zal u op regelmatige basis informatie van ons ontvangen over de  Costa Blanca.
U kan altijd onmidelijk terug uitschrijven indien u geen informatie over de Costa Blanca wenst.
 

BNB CASA ASOMBROSA

Calle Almudaina, 17
03730 Jávea
Alicante, Spanje
info@asombrosa.net
Tel.: +34 633 335 977