Logo B&B Casa Asombrosa, Javea, Costa Blanca, Spanje
Dutch NL English EN French FR Spanish ES Ukrainian UK
Paella, B&B Casa Asombrosa in Jávea, Costa Blanca

Paella

De naam komt van de pan waarin dat origineel Spaans recept gemaakt werd. “Patella”. Het woord ‘Paella’  is afkomstig van de Latijnse naam voor pan ‘patella’. Men heeft waarschijnlijk voor de naam gekozen omdat het veel beter klinkt dan patella. U zult nog wel andere verhalen horen over de oorsprong van het woord. Als voorbeeld het verhaal zou komen van ‘para ella’ (voor haar). De reden hiervan is dat het voornamelijk bereid werd op een vuur door mannen. Dus speciaal gemaakt door de man voor zijn vrouw. 

Variant Paella

Ongeveer een 1300 jaar gelden werd er al door de Moren het typische rijstgerecht verbouwd in Valencia. De Moren toen de islamitische bevolking bestaande uit Arabieren en Berbers. Met de toen aanwezige lokale ingrediënten ontstond kort daarna dan de Paella. In het binnen land was er een variant, daar maken ze het toen met konijn, kip, garrofón, slakken en later aan de kust met vis en schaaldieren.

Eerste Paella recept ooit

De naam komt voort van de pan waarin dit gerecht gemaakt wordt zoals eender in dit artikel gezegd. De eerste paella gerechten werden gemaakt met paling, groene bonen en slakken. Door de afwezigheid van deze ingrediënten in andere regio’s werden anderen geïntroduceerd zoals konijn en kip. De actuele Valenciaanse paella wordt klaar gemaakt met konijn en kip. Een speciaal type rijst dat in de Provincie Valencia wordt gecultiveerd gebruikt men voor de bereiding van de Valenciaanse Paella.
Inmiddels is het typisch Spaans gerecht te vinden in heel Spanje. De bekendste zijn Valenciaanse Paella en de mixta (vlees en zeevruchten). Maar er zijn ook recepten met bloemkool, aubergine en andere ingrediënten.

Andere recepten

Omdat het klaar maken van een paella veel voorbereiding vergt, wordt het gerecht meestal op zon- en feestdagen bereid. Meestal op zondagen of feestdagen voor familie of vrienden. De paella staat vandaag de dag bekend als het nationale gerecht van Spanje.
Inmiddels zijn er zoveel verschillende soorten paella. We geven u een gamma van recepten via 3 YouTube filmpjes.

  • De 1ste zou de echte Valenciaanse paella moeten zijn, Daarin ziet je Rafael Cordoñer Barberá, die de kunst afkeek van zijn opa. – Nederlands ondertiteld.
  • Het 2de recept komt vanuit het televisieprogramma de wereld op zijn kop – De Paella Mix – ingrediënten zijn vooral: Heerlijke zeevruchten en kip met sappige rijst, bereid op een zeer eigenzinnige en flamboyante Spaanse wijze – kok Juan Luis Pinazo – Nederlands gesproken. 
  • Het 3de recept is dan er weer een Paella met vis en schaaldieren – Paella met Zeevruchten staat bekend om zijn mooie uiterlijk en rijke smaak. – Nederlands gesproken

Spaanse keuken

De Spaanse keuken is de afgelopen jaren aanzienlijk populairder geworden en werd een van de belangrijkste ter wereld. Paella is misschien wel het meest beroemde gerecht van het land, met eindeloze variëteiten die door de jaren heen zijn gemaakt. Paella is eigenlijk wat iedereen wil eten als je op vakantie bent in Spanje. Het geeft je een goed culinair gevoel, een lekkere wijn erbij drinken, goed weer, zon en de zee en je vakantie is bijna compleet. Het is eigenlijk keer op keer een aangenaam avontuur om de Spaanse keuken te ontdekken, niet alleen met Paella, maar ook bijvoorbeeld de bekende tapas.

Fideua bij B&B casa Asombrosa

Omdat je in iedere horecazaak aan de Costa Blanca wel Paella kunt eten heeft Etienne besloten om Fideua te maken i.p.v. Paella. Hij gebruikt dezelfde ingrediënten behalve de rijst. Als je een verblijf boekt bij B&B Casa Asombrosa in Jávea, dan kunt een Fideua recept bestellen. Je hebt daar de keuze uit een mooi vakantieappartement of in je kan kiezen uit 1 van de twee gastenkamers met eigen privé badkamer. Ook Nadia haar ontbijten zijn stilaan gekend over heel België en Nederland. Vakantie in het najaar, B&B Casa Asombrosa, daar kom je als een vreemde en je vertrekt als een vriend!

Lees Ook Onze Andere Blogs:

Costa Blanca Weetjes

Schrijf u nu in en ontvang regelmatig updates over de Costa Blanca Weetjes

Een klein ogenblik a.u.b.

Bedankt voor uw inschrijving.
Vanaf nu zal u op regelmatige basis informatie van ons ontvangen over de  Costa Blanca.
U kan altijd onmidelijk terug uitschrijven indien u geen informatie over de Costa Blanca wenst.
 

BNB CASA ASOMBROSA

Calle Almudaina, 17
03730 Jávea
Alicante, Spanje
info@asombrosa.net
Tel.: +34 633 335 977